Γράμματα και σχόλια
Γουάινστάιν: Ένας «αναντικατάστατος» βιαστής

Αμετανόητος και προκλητικός εμφανίζεται ο πρώην μεγαλοπαραγωγός του Χόλιγουντ, Χάρβεϊ Γουάινσταϊν, λιγότερο από ένα μήνα πριν ξεκινήσει η δίκη του στη Νέα Υόρκη για βιασμό και άλλες σεξουαλικές επιθέσεις. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο άνθρωπος που κατηγορείται από δεκάδες γυναίκες σε όλο τον κόσμο για σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος τους και έγινε πριν δυο χρόνια περίπου η αφορμή για να ξεσπάσει το γυναικείο κίνημα #metoo στις ΗΠΑ και διεθνώς, υποστηρίζει τον... αναντικατάστατο ρόλο του στην προώθηση των γυναικών στην αμερικάνικη κινηματογραφική βιομηχανία!

Την ίδια στιγμή, για να προκαλέσει συμπάθεια και λύπηση, παριστάνει τον άρρωστο. Δεν είχε βέβαια κάτι καλύτερο να προβάλει πέρα από κάποια προβλήματα στη μέση του (!). Η τελευταία του εμφάνιση στο δικαστήριο έγινε με τη βοήθεια ενός «πι», ενώ την παραπάνω συνέντευξη έδωσε μέσα σε δωμάτιο νοσοκομείου όπου υποτίθεται υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στην πλάτη. Η στάση του προκαλεί την οργή πολλών από τα θύματά του, ανάμεσά τους διάσημων ηθοποιών του Χόλιγουντ, αλλά και του γυναικείου κινήματος συνολικά.

Οργή προκαλεί και ο οικονομικός διακανονισμός που προσπαθεί να επιτύχει με κάποιες από τις γυναίκες που τον κατηγορούν, ώστε να γλυτώσει τις αγωγές εναντίον του. Οι αντιδράσεις αφορούν τόσο την ίδια τη συνδιαλλαγή, καθώς αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι οι πλούσιοι αυτού του κόσμου μπορούν να την σκαπουλάρουν, όσο και τους όρους της. Τα χρήματα που συζητιούνται να δοθούν ως αποζημίωση στα θύματα είναι ελάχιστα, ενώ ο ίδιος ο Γουάινσταϊν ούτε θα χρειαστεί να παραδεχτεί την ενοχή του (επιμένει ότι όλες οι σχέσεις ήταν συναινετικές) ούτε και να πληρώσει τίποτα από την τσέπη του. Το ποσό θα δοθεί από τους ασφαλιστές της Weinstein Company, της πρώην εταιρείας παραγωγής του, όπως επίσης και τα δικαστικά έξοδα στην αστική δίκη.

Όποια κι αν είναι η συνέχεια, το σίγουρο είναι ότι τύποι της άρχουσας τάξης σαν τον Γουάινσταϊν βρίσκονται πλέον στο στόχαστρο του γυναικείου κινήματος. Η υπόθεση Γουάινσταϊν έδωσε θάρρος σε εκατομμύρια γυναίκες να μιλήσουν ανοιχτά για τις σεξουαλικές επιθέσεις των αφεντικών στους χώρους δουλειάς. Αυτή είναι και η δύναμη που μπορεί να στείλει τον Γουάινσταϊν και τους ομοίους του στη φυλακή, αλλά και να ξεφορτωθεί μια και καλή το σύστημα όλων αυτών που στήνουν καριέρες και πλούτη πάνω στο σεξισμό.