Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
16Μ–Διεθνής Μέρα Δράσης

Ενώστε τον κόσμο κατά του ρατσισμού και της ακροδεξιάς στις 16 Μάρτη 2024

Το Σάββατο 16 Μάρτη του 2024, και κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας, θα είμαστε και πάλι στους δρόμους ως μέρος μιας διεθνούς κινητοποίησης κατά του ρατσισμού και του φασισμού.

Σε συνθήκες πολέμων, κλιματικής κατάρρευσης, αυξανόμενης οικονομικής κρίσης οι κυβερνήσεις εντείνουν τον ρατσισμό για να διχάσουν και να ηγεμονεύσουν, για να προσπαθήσουν να εκτρέψουν τις αντιδράσεις στις πολιτικές τους.

Στο σημερινό διεθνές πλαίσιο είναι ζωτικής σημασίας να χτίσουμε μια ενωμένη αντίσταση στην ισλαμοφοβία και τον αντισημιτισμό.

Το γεγονός ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες γίνονται αποδιοπομπαίοι τράγοι οδηγεί στην ένταση όλων των μορφών ρατσισμού: Η σινοφοβία -ρατσισμός κατά των ανθρώπων της Νοτιοανατολικής Ασίας- και ο ρατσισμός κατά των Τσιγγάνων, των Ρομά και των Travellers, βρίσκονται επίσης σε άνοδο διεθνώς, μαζί με την ισλαμοφοβία και τον αντισημιτισμό.

Οι πρόσφυγες πεθαίνουν κατά χιλιάδες στη θάλασσα και στις χερσαίες διαδρομές, που στην Ευρώπη μπλοκάρονται από τη FRONTEX και από τα αντίστοιχά της σε άλλα μέρη του κόσμου. Τα κάθε είδους εμπόδια και οι επαναπροωθήσεις σημαίνουν ότι το δικαίωμα του ασύλου για τους πρόσφυγες και της νομιμοποίησης για τους μετανάστες έχει υπονομευθεί σοβαρά από τις κυβερνήσεις, παραβιάζοντας έτσι το διεθνές δίκαιο. Το ναυάγιο της Πύλου με 600 νεκρούς πρόσφυγες μετά από επαναπροώθηση από την ελληνική ακτοφυλακή μας υπενθύμισε ότι η Μεσόγειος έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο προσφύγων, με άνδρες, γυναίκες και παιδιά να χάνουν τη ζωή τους κατά χιλιάδες εξαιτίας της πολιτικής του κλεισίματος των συνόρων.

Αυτή η κατάσταση επιδεινώθηκε πρόσφατα ακόμη περισσότερο στην Ευρώπη με το νέο Σύμφωνο της Ε.Ε για τη μετανάστευση και το άσυλο, το οποίο σημαίνει μεγαλύτερη εξωτερίκευση των συνόρων και επιτρέπει στα κράτη να παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες και τα ανθρώπινα δικαιώματα με αντάλλαγμα χρήματα. Η Διεθνής Αμνηστία δηλώνει ότι το σύμφωνο θα οδηγήσει σε "αύξηση των δεινών" και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το χαρακτηρίζει "καταστροφή για τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο". Ως εκ τούτου, είναι ακόμη πιο σημαντικό για τα κινήματα στην Ευρώπη να δράσουν ενάντια στην απειλούμενη ανάπτυξη της ακροδεξιάς στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο.

Ενάντια σε όλα αυτά, απαιτούμε ασφαλή διέλευση, άσυλο και χαρτιά για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Αυτός ο κρατικός ρατσισμός ενισχύει την ανάπτυξη της ρατσιστικής και φασιστικής δεξιάς. Οι ρατσιστικές πολιτικές της Ε.Ε ανοίγουν το δρόμο για την κανονικοποίηση των ακροδεξιών και φασιστικών κομμάτων. Αυτό είναι πλέον ένα παγκόσμιο πρόβλημα, όπως είδαμε με την εκλογή του ακροδεξιού Χαβιέ Μίλεϊ ως προέδρου της Αργεντινής, ή με την προώθηση της ναζιστικής έμπνευσης "θεωρίας της μεγάλης αντικατάστασης" από τον πρόεδρο της Τυνησίας, Καΐς Σαΐντ. Εν τω μεταξύ, το αίτημα για δικαιοσύνη ενάντια στον συνεχιζόμενο θεσμικό ρατσισμό και την αστυνομική βία πρέπει να συνεχίσει να διεκδικείται στον απόηχο του μεγαλειώδους κινήματος Black Lives Matter.

Όμως, μπορεί να υπάρξει μαζική αντίθεση στον ρατσισμό και τον φασισμό, όπως έχουμε δει διαφορετικές φορές σε πολλές διαφορετικές χώρες. Οι τεράστιες διαδηλώσεις κατά της ακροδεξιάς στη Γερμανία και κατά του νέου ρατσιστικού νόμου στη Γαλλία αποτελούν ένα νέο και εντυπωσιακό παράδειγμα.

Ακόμα και τώρα, οι ακροδεξιοί πρέπει να λένε ψέματα για να κερδίσουν ψήφους, ακόμα και τώρα οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αποδέχονται την πολιτική του μίσους.

Είναι καιρός να κινητοποιήσουμε την αντιρατσιστική πλειοψηφία. Πρέπει να ορθώσουμε όλοι μαζί το ανάστημά μας ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό.

Οι οργανώσεις που υπογράφουν καλούν σε πλατιές και ενωμένες κινητοποιήσεις κατά του ρατσισμού και της ακροδεξιάς το Σάββατο 16 Μαρτίου 2024, και κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας, με αφορμή την ημέρα κατά του ρατσισμού του ΟΗΕ - μια ημέρα που εγκαινιάστηκε για να τιμήσει τη σφαγή των νέων που αντιμάχονταν το ρατσιστικό κράτος του απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής το 1960.

• Aufstehen gegen Rassismus 
(Αντισταθείτε στον Ρατσισμό), Γερμανία 
• Comité 21 Maart
(Επιτροπή 21 Μάρτη)
, Ολλανδία
• Faellesinitiativet mod Racisme og Diskrimination 
(Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τις Διακρίσεις), Δανία
• ΚΕΕΡΦΑ, Ελλάδα
• Unitat Contra el Feixisme i el Racisme, 
(Ενότητα Ενάντια στον Φασισμό και τον Ρατσισμό), Καταλονία
• United Against Racism 
(Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό), Ιρλανδία
• Zjednoczeni Przeciw Rasizmowi 
(Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό), Πολωνία

Aυστρία

Μπορούμε να νικήσουμε την ακροδεξιά στην Ευρώπη;

Είμαστε χαμένοι αν βασιστούμε στα κοινοβούλιά μας ή στα υπάρχοντα κόμματα. Αυτά είναι που κάνουν την ακροδεξιά ισχυρότερη. 

Μπορούμε να νικήσουμε την ακροδεξιά μόνο αν οικοδομήσουμε ανεξάρτητα αντιρατσιστικά και αντιφασιστικά κινήματα και αντιμετωπίσουμε τα ακροδεξιά κόμματα και τις συμμορίες τους στο πεζοδρόμιο. Η λέξη που πρέπει να τονίσουμε εδώ είναι η ήττα. Οι οπαδοί του FPΟ, του φασιστικού κόμματος στην Αυστρία, είναι απελπισμένοι άνθρωποι, χυδαίοι ρατσιστές, θυμωμένοι με το «σύστημα», χαίρονται όταν μπορούν να φοβίσουν την Αριστερά ή τους φιλελεύθερους. Δεν αντέχουν την ήττα! Μόλις τους νικήσεις στους δρόμους σκορπίζονται και χάνουν την αυτοπεποίθησή τους. 

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το FPΟ θα κερδίσει τις ευρωεκλογές μπροστά από τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Συντηρητικούς. Ο συντηρητικός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς σχημάτισε συνασπισμό με το FPΟ, υποστηρίζοντας ότι τους απομυθοποίησε και τους στέρησε τη βασική πολιτική τους ατζέντα. Αλλά το μόνο που έκανε ήταν να αυξήσει το επίπεδο του ρατσισμού και της βίας με την οποία έρχονται αντιμέτωποι οι μετανάστες. Χρειαζόμαστε σαφήνεια στα κινήματά μας: οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι εδώ, οι μουσουλμάνοι είναι ευπρόσδεκτοι εδώ, άλλες καταπιεσμένες μειονότητες, το LGBTQ κίνημα και τα τρανς άτομα πρέπει να αισθάνονται ευπρόσδεκτα και να ενισχύονται από τα κινήματά μας. Αντιμετωπίζοντας τους φασίστες ενωμένοι μπορούμε να τους νικήσουμε! Στις 16 Μάρτη βγαίνουμε στο δρόμο για να δυναμώσουμε αυτόν τον αγώνα!

Μάνφρεντ Εκερτ, 
Πλατφόρμα για το Άσυλο, Αυστρία

3/2, Aντιφασιστικό συλλαλητήριο στο Βερολίνο. Φωτό: Fabrizio Bensch/Reuters

 

Γερμανία

Να νικήσουμε τους φασίστες στους δρόμους

Το AfD έχει αναπτυχθεί έντονα τους τελευταίους μήνες. Τον Δεκέμβρη, το 23% των Γερμανών θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα ψήφιζε το AfD στις εκλογές της Μπούντεσταγκ (το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο). Σε ορισμένα ομόσπονδα κρατίδια στα ανατολικά της χώρας, το ποσοστό ανέρχεται στο 30%.

Όταν έγινε γνωστό ότι φασίστες, μεταξύ των οποίων και μέλη του AfD, συναντήθηκαν στο Πότσνταμ για να συζητήσουν πώς θα μπορούσαν να απελαθούν οι μετανάστες και άλλοι άνθρωποι που ζουν στη Γερμανία, υπήρξε ένα κύμα οργής.

Έκτοτε, δεκάδες χιλιάδες διαδηλώνουν κάθε εβδομάδα σε διάφορες πόλεις. Στο Βερολίνο, 300.000 διαδήλωσαν στις 3 Φλεβάρη. 

Οι διαδηλώσεις αυτές στους δρόμους είναι ζωτικής σημασίας για να σταματήσουν οι φασίστες. Ούτε οι κρατικοί θεσμοί στη Γερμανία, ούτε αυτοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα σταματήσουν τους φασίστες. Αντίθετα, οι επικρατούσες πολιτικές οδηγούν σε αυξανόμενη δυσαρέσκεια, πάνω στην οποία οι φασίστες μπορούν να χτίσουν. 

Η ακροδεξιά είναι διεθνώς δικτυωμένη. Πρέπει να είμαστε και εμείς το ίδιο. Στις 16 Μαρτίου δίνουμε την απάντησή μας στην ακροδεξιά: ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ!

Κριστίνε Μπούχολτς, 
Αντισταθείτε στον Ρατσισμό, Γερμανία