Εργατικό κίνημα
Δικαστικοί υπάλληλοι: Απεργία και πανελλαδική συγκέντρωση

24/4, Απεργιακή κινητοποίηση των δικαστικών υπαλλήλων στην Αθήνα. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Κλιμακώνουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους οι δικαστικοί υπάλληλοι με 24ωρη απεργία στις 24 Απρίλη και με πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα. Καλούν προσυγκέντρωση στις 11πμ στην Παλιά Βουλή (Σταδίου, Άγαλμα Κολοκοτρώνη) και με πορεία θα καταλήξουν σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Την απεργία στηρίζει και η ΑΔΕΔΥ. Οι δικαστικοί υπάλληλοι απαιτούν την απόσυρση του νέου νομοσχεδίου για τον δικαστικό χάρτη που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή λίγες μέρες πριν το Πάσχα. Το νομοσχέδιο ανάμεσα στα άλλα προβλέπει την κατάργηση-συγχώνευση 113 δικαστικών υπηρεσιών πανελλαδικά, το οποίο θα επιφέρει τρομερές δυσκολίες στους δικαστικούς υπαλλήλους, όπως και στην πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη.

«Θέλουμε άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και όχι κατάργηση υπηρεσιών για περικοπές του κόστους», δηλώνει στην ΕΑ η Θάλεια Γεωργοπούλου, δικαστική υπάλληλος στην Ευελπίδων. «Χρειάζεται να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις που μόνο στο Πρωτοδικείο της Αθήνας είναι 321. Αυτό σημαίνει απίστευτη εντατικοποίηση της δουλειάς. Με το νέο νομοσχέδιο θα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα. Όλες οι οργανικές θέσεις των καταργούμενων υπηρεσιών στην Αττική θα μεταφερθούν στο Πρωτοδικείο Αθήνας ή Πειραιά. Που σημαίνει ότι με “εντέλεσθε” καλούμαστε να εργαστούμε ανά πάσα στιγμή σε οποιοδήποτε μέρος, από την Ευελπίδων μέχρι το Μαρούσι ή το Κορωπί. 

Ταυτόχρονα παλεύουμε για αύξηση των αποδοχών μας, να επαναθεσμοθετηθεί το επίδομα ειδικών συνθηκών που δικαιούμαστε και να αμείβεται η υπερωριακή εργασία. Όπου τους συμφέρει είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι και όχι δικαστικοί, και αντίστροφα, αρκεί να μην βάλουν το χέρι στην τσέπη.  Την ίδια ώρα υπάρχει ταλαιπωρία με τις απίστευτες καθυστερήσεις του υπουργείου στη μονιμοποίηση, την αναγνώριση πτυχίων και προϋπηρεσίας και τη χορήγηση βαθμού. Μεταθέτουν αυτά τα ζητήματα από συμβούλιο σε συμβούλιο στο υπουργείο και οι συνάδελφοι περιμένουν πάρα πολύ καιρό για να αναβαθμιστούν μισθολογικά. Έχουν πει ότι θα “ξεπαγώσουν” τις τριετίες, άρα αυτό πρέπει να εφαρμοστεί και σε εμάς. 

Θέλουμε οι συναδελφοί μας στην καθαριότητα, στις τεχνικές υπηρεσίες και παντού να μην είναι εργολαβικοί στην ομηρεία του κάθε ιδιώτη που κερδοσκοπεί εις βάρος της δουλειάς τους, αλλά να προσληφθούν στο δημόσιο με μόνιμη και σταθερή δουλειά. Επίσης, είναι σημαντικό να φτιαχτούν οι υλικοτεχνικές υποδομές και τα κτίρια. Να δουλεύουμε σε σύγχρονες και ασφαλείς συνθήκες με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και την πρόσληψη μόνιμου ιατρικού προσωπικού. Η περίπτωση του συναδέλφου που πριν λίγο καιρό τραυματίστηκε σοβαρά επειδή καταπλακώθηκε από το ντέξιον δεν είναι μεμονωμένη.

Θα κατέβουν στην Αθήνα για την απεργιακή κινητοποίηση από όλη την Ελλάδα. Όλο το προηγούμενο διάστημα οργανώσαμε πολλές κινητοποιήσεις, ενώ τουλάχιστον δύο φορές κλείσαμε τις πύλες των δικαστηρίων πανελλαδικά. Το μόνο κριτήριο για την κυβέρνηση είναι το κέρδος, όχι όμως για τον λαό, αλλά για να τα μοιράσουν πάλι στους πλούσιους. Προχωράνε παντού σε περικοπές, γιατί κυνηγάνε να πιάσουν τους στόχους του “Σχεδίου Ανάκαμψης»” για να εξασφαλίσουν λεφτά από την ΕΕ, αλλά και αυτό εις βάρος μας. Γι' αυτό θέλουμε να συνεχίσουμε πανεργατικά στην Πρωτομαγιά. Για μας δεν είναι μεταφερόμενη αργία, αλλά απεργία. Έτσι, αποφασίσαμε ως Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας ότι απεργούμε ξανά στην 1η Μάη».