Εργατικό κίνημα
Πρόγραμμα Philos: Όχι στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης

Στον αέρα βρίσκονται οι εργαζόμενοι του προγράμματος PHILOS (πρόγραμμα υγειονομικής περίθαλψης σε προσφυγικές δομές και παρακείμενα νοσοκομεία) του ΕΟΔΥ, η σύμβαση των οποίων λήγει στα τέλη Απρίλη. Οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για ολιγόμηνη ανανέωση παραμένουν προφορικές, ενώ κι αυτή η παράταση, αν δοθεί, θα δοθεί μόνο μέχρι να ολοκληρωθούν τα σχέδια για παράδοση της υγειονομικής κάλυψης των προσφύγων στον ιδιωτικό τομέα.

«Σε συνάντηση που είχαμε την περασμένη βδομάδη με το υπουργείο Υγείας, ο Γεωργιάδης μας είπε προφορικά ότι θα υπάρξει παράταση μέχρι 31 Ιουλίου με προοπτική άλλους τρεις μήνες. Δεν είδαμε βέβαια κάτι γραπτό. Και από εκεί πέρα μας είπε ότι το θέμα μας δεν είναι του Υπουργείου Υγείας αλλά του Μετανάστευσης. Τί να πούμε γι’ αυτό; Αν το υπουργείο Υγείας δεν έχει σχέση με την παροχή φροντίδας υγείας σε μια ευάλωτη ομάδα, έχουμε χάσει τα στάνταρ μας», μας είπε η Ελένη Μπέλα, γιατρός πεδίου. 

«Το υπουργείο Μετανάστευσης τώρα, δεχόμενο την άρνηση του ΕΟΔΥ να αναλάβει ξανά πρόγραμμα παροχής φροντίδας στον προσφυγικό πληθυσμό, έχει αναθέσει στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης να το οργανώσει. Ο ΔΟΜ στο ιατρικονοσηλευτικό πεδίο όμως δεν είχε ποτέ κάποια εμπειρία -είχε άλλα προγράμματα, στεγαστικό, ανήλικα κλπ. Τι κάνει λοιπόν τώρα ο ΔΟΜ; Προκηρύσσει να το αναλάβουν εξωτερικοί δικαιούχοι, δηλαδή ΜΚΟ σε συνεργασία με ιδιωτικούς ιατρικούς ομίλους. Φεύγει έτσι από τον δημόσιο τομέα η παροχή φροντίδας υγείας στο προσφυγικό πληθυσμό και ανατίθεται ξανά σε ΜΚΟ και πια και σε ιδιωτικούς ιατρικούς ομίλους που μέχρι τώρα δεν είχαν μπει σε αυτό το κομμάτι της υγείας.

Να πούμε εδώ ότι το PHILOS ήταν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που σχεδιάστηκε το 2017-18 μετά την έντονη φάση του προσφυγικού και προσπάθησε να καλύψει τις υγειονομικές ανάγκες αυτού του πληθυσμού και κάποια κενά στα νοσοκομεία. Η πραγματικότητα είναι ότι οι συνθήκες εργασίας και κάποιες αποφάσεις, όπως για παράδειγμα ότι για τους γιατρούς στο πεδίο κόπηκε ο μισθός, δημιούργησαν μεγάλη διαρροή προσωπικού. Το αποτέλεσμα είναι ότι από τα 1600 περίπου άτομα που προέβλεπε το πρόγραμμα, αυτή τη στιγμή είμαστε μόλις 360-370 και οι υπόλοιπες θέσεις έχουν μείνει κενές. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν δομές χωρίς καν γιατρό και όσοι έχουμε μείνει παίρνουμε εντολές κίνησης από το ένα μέρος στο άλλο, για μία ή δύο μέρες, χωρίς κανένα σχεδιασμό.

Αυτή τη στιγμή οι συνάδελφοι που είναι στα νοσοκομεία, 165-170 εργαζόμενοι περίπου, είναι τελείως στον αέρα καθώς η προκήρυξη του ΔΟΜ δεν περιλαμβάνει προσωπικό στα νοσοκομεία παρά μόνο εργαζόμενους στο πεδίο. Ενώ για όλους μας είναι άγνωστο τι ακριβώς θα συμβεί. Τα αιτήματά μας είναι να γίνει επανασχεδιασμός του προγράμματος υπό δημόσιο έλεγχο, να παραμείνουν οι εργαζόμενοι του προγράμματος στα νοσοκομεία, να γίνουν προσλήψεις και μονιμοποιήσεις καθώς καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο πιο ευάλωτο κομμάτι του πληθυσμού».