“Ενιαία, γιατί έτσι κινείται η τάξη”

“Φεύγουμε από τη Συνδιάσκεψη με καθαρή την ατζέντα της επόμενης περιόδου. Ξεκινώντας από τις 8 Μάρτη που είναι η μέρα των γυναικών. Η μέρα που στη Ρωσία σήμανε την έναρξη της Επανάστασης. Η 8 Μάρτη, θα γίνει η αφορμή για να βγουν οι αντιφασίστες, οι αντιρατσιστές, οι αντισεξιστές και το εργατικό κίνημα στους δρόμους για τη δική τους γιορτή. Παράλληλα, εκείνες τις μέρες θα ξεκινάει η απεργία των εκπαιδευτικών και μπορεί να έχει προηγηθεί η πρώτη 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ ενάντια στο νομοσχέδιο του Μητσοτάκη.

Η 8 Μάρτη, λοιπόν, γίνεται κομμάτι του απεργιακού Μάρτη. Και στις 22 Μάρτη είναι το μεγάλο διεθνές αντιφασιστικό συλλαλητήριο που γίνεται παντού, και στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στα Χανιά και ξεσηκώνουμε όλο τον κόσμο. Αυτός ο ξεσηκωμός θέλουμε να στηρίξει όλες τις μάχες που έρχονται, αλλά και τη μάχη των εκλογών. Να ρίξει τη Νέα Δημοκρατία, να εξαφανίσει τους νεοναζί, να τσακίσει τα αστικά κόμματα, να ανεβάσει όλη την αριστερά και να δυναμώσει ιδιαίτερα την αντικαπιταλιστική αριστερά. Από το αντιφασιστικό να πάμε στο αντικαπιταλιστικό ρεύμα.

Η 22 Μάρτη είναι κρίσιμος κρίκος σε όλη αυτή τη μάχη. Είναι ένας σταθμός που θα δώσει τη δυνατότητα να κινητοποιηθούν χιλιάδες εργαζόμενοι, χιλιάδες φοιτητές, χιλιάδες μαθητές, χιλιάδες συνταξιούχοι. Από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κοζάνη, από τα Γιάννενα μέχρι την Πάτρα και την Καλαμάτα, από το Λασίθι μέχρι τα Χανιά. Θέλουμε αυτόν τον κόσμο όχι απλώς να τον κερδίσουμε για εκείνη την ημέρα και να βουλιάξουν οι πλατείες των συγκεντρώσεων, αλλά θέλουμε αυτός ο κόσμος να προχωράει, από αντιφασίστας να γίνει αντικαπιταλιστής. Η συνέχεια είναι να οργανώσει μαζί μας και τη μάχη των εκλογών, για όλους τους στόχους που βάζουμε.

Αυτή είναι μια καμπάνια που τα βάζει όλα μαζί: τους εργατικούς αγώνες, το αντιφασιστικό ραντεβού και τις εκλογές. Όπως είπαν όλοι οι σύντροφοι μέσα στη Συνδιάσκεψη αυτή την καμπάνια την αντιμετωπίζουμε ως ενιαία. Δεν είναι ενιαία στα μυαλά μας, είναι ενιαία γιατί έτσι κινείται η τάξη. Τα παραδείγματα που ήρθαν στη Συνδιάσκεψη δείχνουν πώς αλλάζει ο κόσμος. Από τις αυταπάτες για το Σημίτη και τον «Γιωργάκη» προχώρησε σε μικρό χρονικό διάστημα και τώρα τους έχει διώξει και προχωράει με προσανατολισμό την αριστερά. Ένας κόσμος που εξαρτούσε τους αγώνες του από την συνδικαλιστική γραφειοκρατία, έχει αρχίσει αυτή τη στιγμή να οργανώνει τους χώρους του, τους δικούς του αγώνες, τις δικές του απεργίες, να συντονίζεται με το διπλανό χώρο, να διεκδικεί ότι μόνο μαζί μπορούμε να πάμε να συγκρουστούμε με αυτή την κυβέρνηση και με αυτό το σύστημα και μόνο μαζί μπορούμε να δώσουμε προοπτική. Αυτό σημαίνει η κίνηση προς τα αριστερά.

Όταν λέμε ότι θα κινηθούμε σε όλα αυτά τα επίπεδα, ανταποκρινόμαστε σε αυτό που υπάρχει μέσα στην τάξη που είναι ανοιχτό μέχρι πού μπορεί να φτάσει. Αυτός είναι ο ρόλος των επαναστατών.

Πολιτική δύναμη

Στη φετινή Συνδιάσκεψη έχουμε μεγαλύτερες δυνάμεις γιατί ανταποκριθήκαμε και συνδεθήκαμε με αυτή την εικόνα που υπάρχει απέξω και τη μετατρέψαμε σε δύναμη του κινήματος και της ίδιας της οργάνωσης. Η φετινή Συνδιάσκεψη ήταν προφανώς μεγαλύτερη και πιο πλούσια από κάθε προηγούμενη. Η προσπάθεια να παίξεις ηγετικό ρόλο σαν πολιτική δύναμη μέσα στην εργατική τάξη διαμορφώνει και μεταμορφώνει όλο το κόμμα, τους ίδιους τους επαναστάτες. Μέσα από τον τρόπο που έχουμε δουλέψει, αγωνιζόμαστε να διαμορφωθεί ένα κόμμα ηγεσίας μέσα στους εργατικούς χώρους, μέσα στις μάχες, μέσα σε όλη την αριστερά.

Συζητήσαμε αρκετά για το ρόλο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Για να μεγαλώσεις την ΑΝΤΑΡΣΥΑ χρειάζεται να καθορίσεις το μεγάλο ακροατήριο της αριστεράς. Η 22Μ μάς δίνει τη δυνατότητα να κινηθούμε με αυτό το μεγάλο ακροατήριο. Όσο περισσότερο απλώνουμε την καμπάνια και όσο η 22Μ θα είναι πετυχημένη, τόσο περισσότερο θα τους κερδίσουμε στις ιδέες και στην πολιτική δράση.

Να είμαστε καθαροί, οι μάχες που θα χρειαστεί να δώσουμε μετά τις 25 του Μάη και τις εκλογές θα είναι πολύ μεγαλύτερες, όποιος κι αν είναι ο νικητής. Σε αυτόν τον πόλεμο χρειάζεται να πάμε με πολύ μεγαλύτερο και πολύ πιο οργανωμένο στρατό και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΣΕΚ. Αυτό είναι βασικό για όλη τη δουλειά του κάθε πυρήνα.

Να μετατρέψουμε την ευφορία που έχουμε φεύγοντας από εδώ σε καθημερινή δράση.

Θέλουμε ανοιχτούς μεγάλους πυρήνες με όλα τα μέλη και με κόσμο απέξω που θα συζητήσουν τις αποφάσεις της Συνδιάσκεψης. Και να συνεχίσουμε σε κάθε μάχη με την τακτική του Ενιαίου Μετώπου. Δεν θα μας χαρίσει κανείς τη συνέχεια, χρειάζεται οι επαναστάτες να μπουν μπροστά για να τσακίσουμε τους φασίστες, να ρίξουμε την κυβέρνηση και να ανοίξουμε το δρόμο για να γίνει η ανατροπή αντικαπιταλιστική”.