Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Πρόσφυγες Καλοδεχούμενοι: στον Πειραιά, στο Ελληνικό, στη Νέα Ιωνία

Πρόκληση για τους εργαζόμενους, τη νεολαία και το κίνημα αλληλεγγυης στους πρόσφυγες αποτελεί η απειλή της διοίκησης του ΟΛΠ και της κυβέρνησης να απαγορεύσουν την εκδήλωση-συγκέντρωση, που καλεί η ΚΕΕΡΦΑ μαζί με σωματεία, συλλογικότητες και δημοτικές κινήσεις στο Λιμάνι του Πειραιά, την Τετάρτη 20 Απρίλη, αναθέτοντας στο Λιμενικό να κρίνει αν θα επιτρέψει την πραγματοποίηση της εκδήλωσης. 
 
“Καλούμε τα εργατικά σωματεία να συμπορευθούν μαζί μας στην συγκέντρωση που πραγματοποιούμε στις 20/4/2016 στον χώρο του δημόσιου λιμανιού που αποτελεί το επίκεντρο του αγώνα των προσφύγων στο λεκανοπέδιο της Αττικής, να διατρανώσουμε για άλλη μια φορά την έμπρακτη αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες, να εκφράσουμε την πλήρη και κατηγορηματική αντίθεσή μας στα πολεμικά σχέδια των δυνάμεων του ιμπεριαλισμού, να παλέψουμε ενάντια στην συμφωνία Ε.Ε – Τουρκίας, για να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των προσφύγων, για την διαμόρφωση χώρων φιλοξενίας με ανθρώπινες συνθήκες, για την πρόσβασή τους στις δομές υγείας – περίθαλψης και εκπαίδευσης”, αναφέρει το κοινό κάλεσμα της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), του Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Καπνοβιομηχανίας «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ», του Συλλόγου Υπαλλήλων ΝΑΤ,  του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων Εργαζόμενων στην Ναυτιλία και τον Τουρισμό (ΤΑΝΠΥ), του Πανελλήνιου Σύνδεσμου Συνταξιούχων ΝΑΤ, της ΠΟΣΠΕΡΤ, του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ). Τη συγκέντρωση στηρίζουν επίσης η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), το Σωματείο Εργαζομένων Νοσoκομείου Γεννηματάς, ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια καθώς και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.  
 
Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι οι: Αντώνης Νταλακογιώργος, πρόεδρος ΠΕΝΕΝ, εκπρόσωπος του Σωματείου εργαζομένων «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ», Θωμάς Τέλιος, από την πενταμελή ΕΙΝΑΠ Τζανείου, ο Νεκτάριος Χατζηανδρέου, εκπαιδευτικός από την ΕΛΜΕ Πειραιά, ο Γιάννης Λιβαδάρος, από το ΔΣ Εργαζομένων Δήμου Κερατσινίου, η Δώρα Χρυσικού, ηθοποιός, αλληλέγγυα στο Πέτρινο, ο Χαμαγιούν Ομάρ, Αφγανός πρόσφυγας, ο Γιάννης Τσαλίμογλου, μέλος ΔΣ Ένωσης Λιμενεργατών Πειραιά, ο Θανάσης Διαβολάκης, πρώην δημοτικός σύμβουλος Πειραιά, η Κατερίνα Θωίδου, δημοτική σύμβουλος Νίκαια-Ρέντη, η Ζανέτα Λυσικάτου, από το ΓΣ της ΟΕΝΓΕ, ο Παναγιώτης Καλφαγιάννης, πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ, ο Νάντερ Χαλμπούνι, από το Σύλλογο Σύρων Αποδήμων στην Ελλάδα, ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ.
 
Εξορμήσεις  
Μία πρώτη απάντηση στις απόπειρες απαγόρευσης της συγκέντρωσης-εκδήλωσης έδωσαν μέλη της ΚΕΕΡΦΑ και της ΠΕΝΕΝ στην κοινή εξόρμηση-πικετοφορία που πραγματοποίησαν στους δρόμους του Πειραιά το Σάββατο 16/4, μοιράζοντας προκηρύξεις και καλώντας τον κόσμο του Πειραιά να συμμετάσχει στην εκδήλωση στις 20 Απρίλη στο Λιμάνι σπάζοντας την απαγόρευση με τη μαζική του παρουσία. 
 
Την περασμένη εβδομάδα μέλη της ΚΕΕΡΦΑ πραγματοποίησαν εξορμήσεις στα τρία νοσοκομεία του Πειραιά (Κρατικό, Τζάνειο, Μεταξά), στα Δημαρχεία Νίκαιας, Κορυδαλλού, Κερατσινίου και Πειραιά, στους τεχνικούς του ΟΛΠ, στη ΔΕΗ της Ελαϊδας, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, καθώς επίσης και στις γειτονιές του Κέντρου Πειραιά, του Κορυδαλλού και του Κερατσινίου. 
 
“Η σημερινή εικόνα της αστυνόμευσης στις πύλες του Λιμανιού έφερε στο προσκήνιο τις υπόγειες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης να το μετατρέψει σε άβατο για το εργατικό κίνημα και τις πολιτικές οργανώσεις ενόψει των σχεδίων παράδοσής του στην COSCO”, αναφέρει ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ. “Μόλις λίγες μέρες, αφού η ΕΛΑΣ έκανε πλάτες στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής να εμφανιστούν στο κέντρο του Πειραιά, να χύσουν ρατσιστικό δηλητήριο κατά των προσφύγων και να επιτεθούν σε αντιφασίστες και σε δημοσιογράφο με σιδερόβεργα, οι πύλες του Λιμανιού κλείνουν ερμητικά ενώ εμποδίζεται η είσοδος σε αλληλέγγυους. 
 
Ας μην περνά από το μυαλό της κυβέρνησης και των μηχανισμών καταστολής ότι μπορούν να απαγορεύσουν για πρώτη φορά μετά από 42 χρόνια ελεύθερης συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης στους χώρους του λιμανιού εκδηλώσεις όπως αυτή που καλούν η ΚΕΕΡΦΑ και τα σωματεία στις 20 Απρίλη. Το Λιμάνι δεν θα γίνει γκέτο της COSCO, θα είναι ανοιχτό για τους εργάτες, φιλόξενο για την προσφυγιά, ανοιχτό για κάθε εκδήλωση δράσης του εργατικού κινήματος και της νεολαίας. Αγωνιζόμαστε για ανοιχτά σύνορα, άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες, για να σταματήσουν οι μεθοδεύσεις βίαιου εκτοπισμού των προσφύγων από το Λιμάνι”.
 
Εκδήλωση Αλληλεγγυης στους πρόσφυγες διοργανώνουν σωματεία, δημοτικές κινήσεις και συλλογικότητες την Τρίτη 26/4 στις 6.30μμ στο χώρο αφίξεων του πρωην αεροδρομίου στο Ελληνικό. 
 
Στην εκδήλωση θα χαιρετήσουν ο Xρήστος Κορτζίδης, επικεφαλής ∆Δηµοκρατικής Συνεργασίας, η Ελένη Πορτάλιου, από την Πρωτοβουλία κατά του ΤΑΙΠΕΔ, ο Χρήστος Ευθυµίου, πρόεδρος Συλλόγου Υπαλλήλων Δήµου Αγ.∆ηµητρίου, εκπρόσωποι προσφύγων από το χώρο του Ελληνικού, ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, από την Κοινωνική Κουζίνα «ο Άλλος Άνθρωπος», η Zανέτα Λυσικάτου, γιατρός από Νοσοκοµείο Παίδων Αγλ. Κυριακού και το Γ.Σ. της ΟΕΝΓΕ και ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ. 
 
“Όλοι όσοι ταχθήκαµε στο πλευρό των προσφύγων δείχνοντας την αλληλεγγύη µας θεωρούµε πρόκληση το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ ψήφισε από τη βουλή την 1η Απρίλη το αντι-προσφυγικό νοµοσχέδιο που προσαρµόζει τη ρατσιστική Συµφωνία ΕΕ-Τουρκίας στην ελληνική νοµοθεσία. Η εφαρµογή αυτής της συµφωνίας σηµαίνει πρακτικά ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει το επόµενο διάστηµα στην αναγκαστική εκκένωση του Παλιού Αεροδροµίου, µε στόχο τη µεταφορά των προσφύγων σε κέντρα κράτησης-φυλακές και στη συνέχεια την απέλασή τους πίσω στην Τουρκία. Ο δήµαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γ. Κωνσταντάτος χέρι-χέρι µε την Ελληνικός ΑΕ επιδίδονται σε µια απροκάλυπτη εκστρατεία κατά των προσφύγων στο Ελληνικό. Σε
εκδηλώσεις που διοργανώνει δηλώνει ότι οι πρόσφυγες δεν µπορούν να λούζονται στις ίδιες παραλίες µε τους υπόλοιπους! Η
πρόεδρος της Ελληνικός ΑΕ βιάζεται να ξεπουλήσει την δηµόσια υπηρεσία και απαιτεί την εκκένωση από τους πρόσφυγες. Αυτές οι µεθοδεύσεις δεν πρέπει να περάσουν γιατί ανοίγουν το δρόµο στους φασίστες”, αναφέρει το κοινό κάλεσμα στην εκδήλωση.
 
“Εχουμε αρχίσει να οργανώνουμε την εκδήλωση στο Ελληνικό και στους γύρω Δήμους”, μας είπε η Κατερίνα από την τοπική ΚΕΕΡΦΑ. “Με το που κυκλοφόρησαν η προκήρυξη και η αφίσα, κάναμε μία μεγάλη εξόρμηση το Σάββατο (16/4) το πρωί στην πλατεία Σουρμένων και τη Δευτέρα ξεκινήσαμε εξορμήσεις στα σχολεία του Αλίμου. Συνεχίζουμε με εξορμήσεις στο Ασκληπιείο, στα Δημαρχεία Ελληνικού, Αργυρούπολης, Αγ. Δημητρίου, ενώ μέσα στην επόμεν η εβδομάδα οργανώνουμε ντουντουκάδα που θα ξεκινήσει από την πλατεία Σουρμένων και θα φτάσει μέχρι τη Γλυφάδα και την Ηλιούπολη”. 
 
“Εμείς σα Σύλλογος είχαμε από πέρσυ που είχαν κατασκηνώσει οι πρώτοι Σύριοι πρόσφυγες στην πλατεία Συντάγματος, πάρει πρωτοβουλίες αλληλεγγύης”, μας είπε ο Χρήστος Ευθυμίου. “Είχαμε ζητήσει από το Δήμο να ανοίξει χώρους φιλοξενίας και έτσι παραχωρήθηκε χώρος στην πλατεία Ασυρμάτου όπου φιλοξενήθηκαν 50-60 άνθρωποι. Εκεί είχαμε συμβάλει στο να διαμορφωθούν κατάλληλες υποδομές, καθώς επίσης και στη συλλογή τροφίμων. Την ίδια στήριξη δώσαμε όταν μεταφέρθηκαν οι πρόσφυγες στο γήπεδο Χόκεϊ. Μάλιστα με πρωτοβουλία του Συλλόγου μαζέψαμε παιχνίδια για τα παιδιά. Όταν άνοιξαν το Ελληνικό ήμασταν εκεί σε καθημερινή βάση για να βοηθήσουμε. Όταν όμως είδα ότι στο Ελληνικό άρχισαν να υψώνουν φράχτες και οι σεκιουριτάδες να κάνουν ελέγχους στους αλληλέγγυους τότε αποσύρθηκα. Σαν εργατικό κίνημα χρειάζεται να παλέψουμε ενάντια στα συμφέροντα του Λάτση και στις Δημοτικές αρχές (Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού) που ανοίγουν τις αγκαλιές τους στους επενδυτές αλλά θελουν να διώξουν τους πρόφυγες. Η εκδήλωση στις 26/4 θα στείλει το μήνυμα ότι τα συνδικάτα και ο κόσμος της περιοχής διεκδικεί χώρους φιλοξενίας και ανοιχτές δομές για τους πρόσφυγες”.  
 
Διήμερο εκδηλώσεων και κινητοποιήσεων διοργανώνουν σωματεία, δημοτικές κινήσεις και συλλογικότητες στη Νέα Ιωνία την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23/4. 
 
Την πρώτη μέρα διοργανώνεται εκδήλωση στο Δημαρχείο Νέας Ιωνίας στις 7μμ. Την εκδήλωση διοργανώνει η ΚΕΕΡΦΑ Ν.Ιωνίας σε συνεργασία με τη Δ' ΕΛΜΕ Αν. Αττικής και το Σύλλογο Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγ. Όλγα, με θέμα: "Να καταργήσουμε τη ρατσιστική συμφωνία ΕΕ, Τουρκίας- Όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης - Όχι απελάσεις - Ανοιχτά σύνορα - Έξω το ΝΑΤΟ και η Frontex - Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες - Άσυλο, στέγη και πλήρη δικαιώματα". Τη συζήτηση θα ανοίξουν οι: Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, Χρήστος Ζαβιτσάνος, πρόεδρος της Δ' ΕΛΜΕ Αν. Αττικής και Μαργαρίτα Χάιδη, από το Δ.Σ Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγ. Όλγα. 
 
Την επόμενη μέρα Σάββατο 23/4, στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Σημηριώτη φορείς, σωματεία και συλλογικότητες της Νέας Ιωνίας, του Ηρακλείου και του Αμαρουσίου καλούν σε συγκέντρωση και πορεία προς την πλατεία του Ν. Ηρακλείου.