Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
H Λέσβος χωρίς τον Πάπα

Λιμάνι Μυτιλήνης, Σάββατο 16/4, την ώρα της επίσκεψης του Πάπα. “Η Μόρια είναι φυλακή της ΕΕ - Καταδικάστε τη συμφωνία”

«Αλίμονο σε εσάς, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές, γιατί μοιάζετε με τάφους ασβεστωμένους, οι οποίοι απ’ έξω βέβαια φαίνονται ωραίοι, αλλά από μέσα είναι γεμάτοι από οστά νεκρών και από κάθε ακαθαρσία».
 
Δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρο αυτό το εδάφιο από το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, όχι λόγω του Πάσχα, αλλά όσων συνέβησαν το σαββατοκύριακο που μας πέρασε στην Λέσβο και έγιναν πρώτη είδηση σε εφημερίδες και κανάλια σε όλο τον κόσμο. 
 
Ο Πάπας της Ρώμης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο Αρχιεπίσκοπος Ελλάδος, ο πρωθυπουργός Τσίπρας, και από κοντά και ο δήμαρχος Λέσβου Γαληνός, με προσευχές, ομιλίες και δηλώσεις κήρυξαν στην ανθρωπότητα τη σημασία της αλληλεγγύης και των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
 
Κατέφθασαν -καθυστερημένα είναι η αλήθεια- οι «ιεράρχες της χριστιανοσύνης» στη Λέσβο, αναγκασμένοι από το φοβερό αυτό κίνημα αλληλεγγύης, για να υποκλιθούν τάχα στο μεγαλείο του… Για να ασβεστώσουν το προφίλ τους δηλαδή. Και ταυτόχρονα τους εκατοντάδες ανώνυμους τάφους που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανοίξει για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στο Αιγαίο και στα νησιά. 
 
Για να ασβεστώσει το δικό του προφίλ κατέφθασε και ο πρωθυπουργός. Ακριβώς τη στιγμή που, υλοποιώντας την άθλια ρατσιστική συμφωνία με την ΕΕ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ξεδιπλώνει την χειρότερη επίθεση συκοφαντίας, τρομοκράτησης και καταστολής ενάντια στο κίνημα αλληλεγγύης σε ολόκληρη τη χώρα. Απαγορεύσεις κυκλοφορίας, εφόδους, προσαγωγές,  έκανε ό, τι μπορούσε η αστυνομία για να σταματήσει τις διαμαρτυρίες στη Λέσβο. Όπως καταγγέλλουν στη σελίδα τους οι αλληλέγγυοι στο ΠΙΚΠΑ Λέσβου: 
 
Κρατούμενοι
«Τα μέτρα ήταν ιδιαίτερα έντονα στο ΠΙΚΠΑ. Κλούβα των ΜΑΤ μπροστά στο χώρο μαζί με περιπολικά. Αλλά δεν το κρατησαν εκεί μπήκαν τα ΜΑΤ και ειδικές δυνάμεις στον χώρο. Ζητούσαν ταυτότητες σε όσους έμπαιναν. Οι ένοικοι του ΠΙΚΠΑ ρωτούσαν αν είναι πια κρατούμενοι. Μετα έσπασαν το λουκέτο της κάτω πόρτας και μπήκαν στον κάτω χώρο εκεί που ξεχωρίζουμε τα ρούχα. Ο Πάπας πέρασε, οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούσαμε να σηκώσουμε πανό στην διαδρομή του για να υπάρξει και μια φωνή αλήθειας σχετικά με το αύριο αυτό που περιμένει όσους δεν κληρώθηκαν να ταξιδέψουν μαζί του». 
 
Αλλά τα πανό σηκώθηκαν στη Λέσβο το Σάββατο 16 Απρίλη. Την προηγούμενη, Παρασκευή 15 Απρίλη, και παρά την άνευ προηγούμενου αστυνομοκρατία ο κόσμος κατέβηκε στους δρόμους και ενάντια στη λιτότητα και στο ρατσισμό.  
 
«Το πρωί μαχητική ήταν η κινητοποίηση των εκπαιδευτικών που απαιτούσαν προσλήψεις στην Περιφέρεια, όπου αφού πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας ακολούθησε πορεία μέχρι την πλ. Σαπφούς» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Σοφία Γεωργοκώστα, εκπαιδευτικός και μέλος της ΚΕΕΡΦΑ. «Στο τέλος της κινητοποίησης ανανεώσαμε το ραντεβού μας για το απόγευμα όπου το Εργατικό Κέντρο, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, οι γιατροί του ΕΣΥ Λέσβου και άλλα σωματεία και συλλογικότητες καλούσαν σε αντιπολεμική συγκέντρωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στην Παναγιούδα, απ’ όπου και ξεκίνησε πορεία που κατέληξε στο στρατόπεδο της Μόριας, ενώ την ίδια στιγμή μέσα στη Μυτιλήνη πραγματοποιούνταν και άλλη κινητοποίηση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες». 
 
• Ανοιχτή εκδήλωση πραγματοποίησε στην Μυτιλήνη στην πλ. Σαπφούς η τοπική ΑΝΤΑΡΣΥΑ με ομιλήτρια τη Δέσποινα Κουτσούμπα, περιφερειακή σύμβουλο Αττικής, την παραμονή της επίσκεψης του Πάπα, που κάλεσε για ξεσηκωμό ενάντια στο νέο ασφαλιστικό και τα ρατσιστικά μέτρα της κυβέρνησης και παρουσίασε την πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Την εικόνα της αντίστασης ενάντια στη λιτότητα και της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στη Βρετανία, μετέφερε στην εκδήλωση η αρχαιολόγος Άλε Κρήτη που βρέθηκε στο νησί για το συνέδριο Αρχαιολογίας.   
 
• Ανακοίνωσή της για τα γεγονότα στο λιμάνι της Χίου την περασμένη Πέμπτη έχει εκδώσει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Χίου, που ανάμεσα σε άλλα καταγγέλλει: «Τα επεισόδια της προηγούμενης Πέμπτης στο λιμάνι έγιναν με την ανοχή και σε πολλές περιπτώσεις με τη συμμετοχή της Αστυνομίας που αν και εύκολα μπορούσε να προστατεύσει τους πρόσφυγες, τους άφησε βορά στις ορέξεις των φασιστών χωρίς να πραγματοποιήσει ούτε μία σύλληψη. Την ίδια στιγμή το διαδίκτυο είναι γεμάτο από βίντεο όπου ολοκάθαρα απεικονίζονται τα πρόσωπα των χρυσαυγιτών που επιτέθηκαν σε πρόσφυγες, άντρες, γυναίκες και παιδιά! Εξακολουθούμε να περιμένουμε την αντίδραση της Εισαγγελίας Χίου που επιδεικνύει αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην άσκηση ποινικών διώξεων. Σειρά από πολιτικά πρόσωπα της Χίου έριξαν λάδι στη φωτιά. Θλιβερότερη παρουσία ο ίδιος ο Δήμαρχος Μ. Βουρνούς που εμφανίστηκε στις κάμερες να τραβά και να σπρώχνει γυναικόπαιδα και να τους απειλεί «or you come with me or you go with them» δείχνοντας τους Χρυσαυγίτες…!»