Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Απάντηση στα ρατσιστικά ψέματα

Την ώρα που η ξενοφοβική προπαγάνδα μέσω διαδικτύου φτάνει σε κάθε σπίτι, η εκπομπή «Αντιδραστήριο» της ΕΡΤ3 κατάφερε να παρουσιάσει «ανθρώπους που παίρνουν την πρωτοβουλία να αποδομήσουν αυτές τις κατασκευασμένες ειδήσεις, τα αποκαλούμενα hoaxes, που συχνά αναπαράγονται και από ραδιοτηλεοπτικά κανάλια και εφημερίδες». Στην εκπομπή που προβλήθηκε (και μπορείτε να δείτε στο διαδίκτυο https://www.youtube.com/watch?v=YX3hZgcgBqU) εξηγούν οι ίδιοι «πώς δικτυώνονται για να αναδείξουν τα ψέματα για τους πρόσφυγες αλλά και γενικότερα τις απάτες του διαδικτύου, πώς μπορεί ο καθένας να εντοπίζει τις κατασκευασμένες ειδήσεις και ποια κίνητρα κρύβονται πίσω από τη διάδοσή τους».
 
Η κομπίνα είναι απλή: Ένα βίντεο ανεβαίνει, συνήθως από το εξωτερικό για να προσθέσει αληθοφάνεια στην είδηση, η οποία κόβεται και ράβεται πάνω στην γραμμή «όσο δυνατό είναι ένα ψέμα τόσο πιο δύσκολο να διαψευσθεί» - γραμμή που ανήγαγαν σε επιστήμη ο ναζισμός και ο φασισμός τη δεκαετία του ’30.  
 
‘Ετσι ο τίτλος σε ένα βίντεο γράφει «μουσουλμάνοι μετανάστες επιτίθενται στα ελληνικά ΜΑΤ» αλλά η εικόνα είναι από την Κινσάσα του Κογκό.  Σε άλλο βίντεο φρικιαστικές εικόνες από σφαγές, δημιούργημα ενός τεχνικού εφέ για έργα τρόμου που διαφημίζει τη δουλειά του, γίνονται πραγματικές σφαγές που «διέπραξαν» μουσουλμάνοι. Σε άλλο, πρόσφυγες που φωνάζουν freedom στην Κω εμφανίζονται να φωνάζουν τζιχάντ στη λεζάντα που συνοδεύει την εικόνα.
 
Στο Αντιδραστήριο παρουσιάζονται αυτά και πολλά άλλα ρατσιστικά ψέματα που διακινούνται καθημερινά και συστηματικά μέσω διαδικτύου στην συντριπτική τους πλειοψηφία από φασιστικά και ακροδεξιά μπλογκς - και μετά από ένα blitzkrieg (κεραυνοβόλος πόλεμος) μετάδοσης της είδησης καταλήγουν να αναπαράγονται ακόμα και από «σοβαρά» ΜΜΕ και φυσικά, τα χείλη των απανταχού Γεωργιάδηδων που φλέγονται για μια ακόμα ρατσιστική ισλαμοφοβική είδηση.
 
Την πραγματικά αξιέπαινη προσπάθεια του Αντιδραστηρίου να αποδομήσει τα ρατσιστικά-φασιστικά ψέματα, θα όφειλε να ακολουθήσει και η διοίκηση της ΕΡΤ που καθημερινά και επιμελώς φιλοξενεί και νομιμοποιεί στα δελτία της τους απόλυτους εκφραστές αυτών των ψεμάτων, τον υπόδικο Μιχαλολιάκο και τη ναζιστική εγκληματική του οργάνωση.