Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Η δίκη της Χ.Α.: Συλλαλητήριο στο δικαστήριο στις 13/6

Αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 19 Μάρτη 2016 στην Αθήνα

Αντιφασιστικό συλλαλητήριο θα γίνει τη Δευτέρα 13 Ιούνη έξω από τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Σύμφωνα με δελτίο τύπου του υπουργείου Δικαιοσύνης, η δίκη μεταφέρεται στην αίθουσα του Εφετείου Αθηνών. 
 
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «Στην αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών η δίκη για την ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Ν. Παρασκευόπουλου. Μετά από αποστολή σχετικού εγγράφου του Προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Εφετείου Αθηνών, το οποίο διαπιστώνει την αντικειμενική αδυναμία διεξαγωγής σε εύλογο χρόνο της δίκης για ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Νίκος Παρασκευόπουλος αποφάσισε τον ορισμό της αίθουσας Τελετών του Εφετείου Αθηνών για την εκδίκασή της. Σε περίπτωση δυσχερειών με πράξη του ίδιου του Προέδρου η εκδίκαση θα μπορεί να μεταφέρεται σε άλλη κατάλληλη αίθουσα, όπως αυτή των φυλακών Κορυδαλλού. Σε επικοινωνία του με τον Υπουργό Δικαιοσύνης ο Πρόεδρος κ. Ν. Δαύρος επισήμανε ότι θα ληφθεί κάθε δυνατή μέριμνα για την επιτάχυνση της δίκης, με την εγγύηση διαφύλαξης όλων των διαδικαστικών όρων».
 
Πρόκειται για υποχώρηση της κυβέρνησης μπροστά στην κατακραυγή για τη συνεχιζόμενη κωλυσιεργία. Είχε προηγηθεί κάλεσμα για συλλαλητήριο έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού από την Επιτροπή Φορέων του Δήμου Κορυδαλλού και την ΚΕΕΡΦΑ με αίτημα την μεταφορά της δίκης της Χρυσής Αυγής από τις φυλακές στο Εφετείο της Αθήνας και την καταδίκη της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης.
 
Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές σε κοινή τους ανακοίνωση: “Η συνάντηση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση και του υπουργού δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου με την Μάγδα Φύσσα, μετά το συγκλονιστικό διάβημα της για συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατάληξε ξανά σε υποσχέσεις για μεταφορά της δίκης από τις φυλακές του Κορυδαλλού στο Εφετείο Αθηνών.
 
Η επιτροπή φορέων του Δήμου Κορυδαλλού, μαζί με φορείς της εκπαίδευσης και την ΚΕΕΡΦΑ είχαμε επισημάνει την ανάγκη μεταφοράς της δίκης στο Εφετείο και προχωρήσαμε σε διαδηλώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας, τόσο έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού όσο και στον ίδιο το Υπουργείο Δικαιοσύνης. 
 
Αν πραγματικά η κυβέρνηση εννοεί ότι θα προχωρήσει σε ένα τέτοιο βήμα, ας εκδοθεί από τον ίδιο τον υπουργό, Παρασκευόπουλο, σχετική απόφαση, τη Δευτέρα 6 Ιουνίου, χωρίς άλλη αναμονή «αποστολής αιτήματος» από τη Διοίκηση του Εφετείου. Ο εμπαιγμός πρέπει να τελειώσει άμεσα και οριστικά και να μην παραπεμφθεί η απόφαση στις ίδιες διαδικασίες, που απέτρεψαν την μεταφορά της στο Εφετείο Αθηνών”.
 
Η ανάγκη να συνεχιστεί η πίεση του αντιφασιστικού κινήματος επιβεβαιώνεται και από το ίδιο το δελτίο τύπου του υπουργείου που αφήνει παράθυρο στον Πρόεδρο του Εφετείου να ξαναστείλει τη δίκη πίσω στις φυλακές Κορυδαλλού!
 

64η Μέρα: «Ήταν επίθεση της Χ.Α»

Αποκάλυψη ήταν, κατά την επανέναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής την Παρασκευή 3 Ιούνη, η κατάθεση του Νίκου Ντάφου, αστυνομικού και οδηγού του περιπολικού που το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, μετέφερε το δολοφόνο Ρουπακιά στο αστυνομικό τμήμα Κερατσινίου.
 
Η 64η μέρα της δίκης ξεκίνησε με νέες προσπάθειες καθυστέρησης εκ μέρους των κατηγορούμενων χρυσαυγιτών και των συνηγόρων τους. Ωστόσο, δεν κατάφεραν να εμποδίσουν τη συνέχιση της διαδικασίας με τη διερεύνηση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.
 
Λόγω κωλύματος του Ανδρέα Μπιάγκη, του αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ που βρισκόταν στο βήμα του μάρτυρα όταν η δίκη διεκόπη λόγω της αποχής των δικηγόρων το Γενάρη και του οποίου η κατάθεση θα ολοκληρωθεί σε επόμενη δικάσιμο, τη θέση του πήρε ο οδηγός του περιπολικού. Ο αστυνομικός περιέγραψε λεπτομερώς τα γεγονότα από τη στιγμή που πήραν με το συνάδελφό του Δημήτρη Κουρεντζή (που έχει ήδη καταθέσει στο δικαστήριο) το σήμα για “ενίσχυση των ομάδων ΔΙΑΣ”, όπως είπε, κι έφτασαν στο σημείο της δολοφονικής επίθεσης, αμέσως μετά το μαχαίρωμα του Φύσσα από το Ρουπακιά.
 
Από την κατάθεσή του δεν έμεινε καμία αμφιβολία ότι η επίθεση έγινε από τη Χρυσή Αυγή. Συγκεκριμένα ο μάρτυρας, αφού περιέγραψε έναν ήρεμο και απόλυτα συνεργάσιμο Ρουπακιά, επιβεβαίωσε ότι μέσα στο περιπολικό ο δράστης παραδέχτηκε αμέσως ότι αυτός μαχαίρωσε το θύμα. “Την έπεσαν σε κάποιο δικό μας, μας είπε, και όταν ρωτήσαμε τι εννοεί, μας απάντησε ότι είμαι της Χρυσής Αυγής, μη το πείτε πουθενά, είμαι δικός σας” είπε ο μάρτυρας, επιβεβαιώνοντας την κατάθεση του Κουρεντζή και συμπληρώνοντας: “Ενημέρωσα αμέσως τα κεντρικά πως πρέπει να ψάξουμε για άτομα της Χρυσής Αυγής, όχι για φιλάθλους, το έγκλημα δεν είχε σχέση με τον αγώνα”.
 
Επιπλέον από την κατάθεσή του αναδείχτηκαν για άλλη μια φορά οι αντιφάσεις των αστυνομικών. Ενώ οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ ισχυρίζονται ότι αυτοί έκαναν τη σύλληψη του Ρουπακιά και την παράδοση του μαχαιριού, ο Ντάφος είπε ότι βρήκε το Ρουπακιά μέσα στο, παρκαρισμένο ανάποδα στο ρεύμα κυκλοφορίας, αυτοκίνητό του, χωρίς χειροπέδες, να καπνίζει κι ότι ο μόνος λόγος που δεν μπορούσε να διαφύγει ήταν επειδή ο ίδιος είχε παρκάρει το περιπολικό ακριβώς μπροστά του. Παρότι ο μάρτυρας προσπάθησε να καλύψει τους συναδέλφους του, δηλώνοντας ότι δεν ήξερε “αν μέχρι εκείνη τη στιγμή είχαν κάνει και αυτοί τον απαραίτητο έλεγχο”, τόνισε ότι ο ίδιος και ο Κουρεντζής ήταν αυτοί που πήγαν -ύστερα από υπόδειξη αστυνομικού της ΔΙΑΣ- στο αυτοκίνητο, βρήκαν και περισυνέλεξαν το μαχαίρι, έβγαλαν από το αυτοκίνητο και χειροπέδησαν τον Ρουπακιά και τον παρέδωσαν μαζί με το φονικό όπλο στο αστυνομικό τμήμα Κερατσινίου.
 
Όσο ο μάρτυρας συνέχιζε την κατάθεσή του, τόσο έρχονταν στην επιφάνεια περισσότερα στοιχεία από τη μία για την οργανωμένη επίθεση της Χρυσής Αυγής και το αίσθημα ασυλίας που είχε και από την άλλη για τις ευθύνες της αστυνομίας. Απαντώντας στον συνήγορο πολιτικής αγωγής Θανάση Καμπαγιάννη αν του έχει ξανατύχει κάποιος δράστης να δηλώνει πρώτα από όλα την πολιτική του ιδιότητα, ο μάρτυρας είπε “πολλές φορές, ακόμα και για μια κλήση μου έχουν απαντήσει πχ ότι είμαι της κυβέρνησης”, ενώ ερωτώμενος γιατί κάποιος το κάνει αυτό, απάντησε “Για να τη γλιτώσει”. Σοκαριστική ήταν και η απάντησή του ότι ουδέποτε κλήθηκε από το αστυνομικό τμήμα Κερατσινίου να καταθέσει για το περιστατικό (η πρώτη του κατάθεση είναι έξι μήνες αργότερα στις ανακρίτριες) λέγοντας πως “κανονικά θα έπρεπε να καταθέσουμε κι εμείς”.
 
“Σε ανυποψίαστα άτομα”
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συνεισφορά του και στην ενίσχυση της κατηγορίας της εγκληματικής οργάνωσης. Απαντώντας στις σχετικές ερωτήσεις της προέδρου, ο μάρτυρας αναφέρθηκε σε επίθεση της Χρυσής Αυγής σε αυτοσχέδιο τζαμί στα Καμίνια τον Αύγουστο του 2012, στην οποία επιλήφθηκε υπηρεσιακά. “15 με 20 άτομα, όπως μας είπαν οι Πακιστανοί που ήταν στο χώρο, με μπλούζες που έγραφαν Χρυσή Αυγή, με καπνογόνα, λοστούς και ξύλα, μπήκαν μέσα, προκάλεσαν καταστροφές, τους χτύπησαν και αποχώρησαν σε δύο τρία λεπτά”, είπε. 
 
Ερωτώμενος στη συνέχεια από τον αναπληρωτή εισαγγελέα για το συγκεκριμένο περιστατικό, ο μάρτυρας μίλησε για “επίθεση σε ανυποψίαστα άτομα που έκαναν την προσευχή τους”. Η προσπάθεια αυτή του αναπληρωτή εισαγγελέα να εξετάσει περισσότερο την επίθεση του “τάγματος εφόδου”, όπως το χαρακτήρισε, στο τζαμί, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των συνηγόρων των χρυσαυγιτών φανερώνοντας τον εκνευρισμό τους για τις νέες αποκαλύψεις και οδηγώντας με τις κραυγές τους σε ολιγόλεπτη διακοπή της διαδικασίας.
 
Η ανάγνωση, ωστόσο αμέσως μετά, από την πρόεδρο του κατηγορητηρίου που μιλά για “δεκάδες επιθέσεις σε τζαμιά και άλλους χώρους” και κάνει ρητή αναφορά στα “τάγματα εφόδου”, έκοψε τη φόρα στους συνηγόρους των χρυσαυγιτών. Έτσι λίγο μετά, ο μάρτυρας μίλησε ξεκάθαρα για κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ των δύο περιστατικών, ενώ στην ερώτηση συνηγόρου πολιτικής αγωγής πώς θα τα χαρακτήριζε, “συμπλοκή” ή “επίθεση”, απάντησε ξεκάθαρα: “Συμπλοκή είναι όταν δυο ομάδες δίνουν ραντεβού και παίζουν ξύλο, εδώ σε όλα έχουμε επίθεση”.
 
Ο μάρτυρας μίλησε και για τις απειλές που έχει δεχτεί ο συνάδελφός του, Κουρετζής, που τον ανάγκασαν να ζητήσει μετάθεση σε άλλη υπηρεσία. “Θα πονάνε τα πόδια σου όταν θα χειμωνιάζει, ήταν μία από αυτές, όπως μου μετέφερε ο ίδιος”, είπε.
Όσο κι αν προσπάθησαν οι συνήγοροι των χρυσαυγιτών να γυρίσουν το “κακό” κλίμα, απέτυχαν. Όταν, για παράδειγμα, συνήγορος υπεράσπισης θέλησε να υποβαθμίσει το αίσθημα του τρόμου που προκαλούν οι στρατιωτικές παρελάσεις των χρυσαυγιτών με την περιβολή και τις δάδες ρωτώντας το μάρτυρα “Εσάς τι αίσθημα σας δημιουργούν όταν τους βλέπετε;” ο αστυνομικός απάντησε
“Εμένα προσωπικά κανένα, μου φαίνονται αδιάφοροι όταν κάθομαι έτσι απλά και τους βλέπω, αν έρθουν καταπάνω σου όμως...”.
 
Η δίκη συνεχίζεται στις 9, 13, 24 και 28 Ιούνη.