Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Κομοτηνή: Φασιστική πρόκληση

Με τις πλάτες του κράτους και της αστυνομίας καμιά 70αριά φασίστες από διάφορες παρακρατικές ομάδες από όλη την Θράκη και την κεντρική Μακεδονία προσπάθησαν να προκαλέσουν επεισόδια την Κυριακή 24 Ιούλη στην Κομοτηνή κατά την διάρκεια της “Πορείας Διεκδίκησης Δικαιωμάτων” που οργανώθηκε για πρώτη φορά κατά την ημέρα της καθιερωμένης ετήσιας εκδήλωσης της μειονότητας στην Θράκη στη μνήμη του ιδρυτή του Κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (DEBP) Αχμέτ Σαδίκ.
 
“Από τις προηγούμενες μέρες σε διάφορα εθνικιστικά και ακροδεξιά σάιτ και έντυπα προσπαθούσαν να καλλιεργήσουν κλίμα έντασης. Έλεγαν πως οι Τούρκοι θα κατεβάσουν την ελληνική σημαία και θα ανεβάσουν την τουρκική και άλλα τέτοια. Προφανώς τίποτα από όλα αυτά δεν συνέβη. Αυτό που συνέβη είναι ότι καμιά 70αρια ακροδεξιοί προσπάθησαν να δημιουργήσουν επεισόδια, αλλά ο συσχετισμός δυνάμεων ήταν συντριπτικά εναντίον τους. Πάνω από 1.500 άτομα από τη μειονότητα απέναντι σε 70 που είχαν κουβαληθεί από αλλού”, τόνισε μιλώντας στην ΕΑ ο Μουσταφά Τσολάκ, δημοσιογράφος από την Κομοτηνή. 
 
“Η Χρυσή Αυγή δεν καλούσε επισήμως, ωστόσο είχαν ρίξει τρικάκια παντού στην περιοχή, ενώ ανάμεσα στους ακροδεξιούς συγκεντρωμένους μπορούσες να δεις διάφορα μέλη ακροδεξιών ομάδων της περιοχής ακόμα και μέλη της ΝΔ. Παρόλο που την συγκέντρωση και την πορεία την καλούσε το DEBP, σε αυτήν πήραν μέρος και κόσμος που ανήκει σε άλλα κόμματα, όπως το ΠΑΣΟΚ. Ανάμεσα στα αιτήματα της πορείας ήταν και η κατάγηση του 3% για την είσοδο στο ελληνικό κοινοβούλιο, ενώ υπήρχε αναφορά και στο αποτυχημένο πραξικόπημα της Τουρκίας μιλώντας για σεβασμό της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης της Τουρκίας”.