Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες

Αθήνα , 28 Ιούλη

Θεσσαλονίκη
 
Με παλμό και πολύ κόσμο πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση και η πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 28/7.
 
“Η συγκέντρωση ήταν η άμεση απάντηση του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος αμέσως μετά τις επιθέσεις της αστυνομίας στις καταλήψεις στέγης”, δήλωσε στην ΕΑ η Δήμητρα Κομιανού από την ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης. “Γρήγορα όμως η πορεία μετατράπηκε από αντικατασταλτική σε ένα μεγάλο αντιρατσιστικό ποτάμι αφού μεταξύ των σχεδόν 1.000 διαδηλωτών είχαμε εκατοντάδες πρόσφυγες που είχαν έρθει από το στρατόπεδο συγκέντρωσης των Διαβατών διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες ζωής και την παντελή έλλειψη οποιασδήποτε υγειονομικής κάλυψης και φροντίδας. Από την μεριά μας είχαμε τυπώσει προκηρύξεις της ΚΕΕΡΦΑ και διαδηλώσαμε με τις σημαίες μας. Εκεί βρέθηκαν και μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της ΛΑΕ, κόσμος από τον αντιεξουσιαστικό χώρο αλλά και πολύς ανένταχτος αλληλέγγυος κόσμος”.
 
Την Πέμπτη 28/7 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης των Διαβατών, η Σύρια πρόσφυγας Αζάζ Ράγκντα 29 χρονών έπαθε κρίση επιληψίας και πέθανε μέσα στο στρατόπεδο στο παλιό εργοστάσιο της Softex στη Θεσσαλονίκης ακριβώς γιατί δεν υπήρχε κανένας γιατρός και καθυστέρησε να φτάσει οποιοδήποτε ασθενοφόρο. Όταν έφτασε το ΕΚΑΒ η νεαρή Σύρια, που είχε φτάσει στην Ελλάδα λίγους μήνες πριν με τον άντρα της, ήταν ήδη νεκρή. 
 
Αθήνα
 
Και στην Αθήνα την Πέμπτη 28/ 7 πραγματοποιήθηκε πορεία με κεντρικό σύνθημα “Κάτω τα χέρια από τους πρόσφυγες – Κάτω τα χέρια από τις καταλήψεις στέγης” σαν άμεση απάντηση στις επιθέσεις της αστυνομίας στις καταλήψεις στέγης της Θεσσαλονίκης. 
 
Εκατοντάδες κόσμος διαδήλωσε στο πλευρό των προσφύγων. Την συγκέντρωση άνοιγαν τα πανό των καταλήψεων στέγης στη Νοταρά και το City Plaza, ακολουθούσαν οι πρόσφυγες από την κατάληψη του Γ. Ν. Πατησίων και την Πρασσά. Στην συγκέντρωση και την πορεία με πανό διαδήλωσαν η ΚΕΕΡΦΑ, ο Συντονισμός για το Προσφυγικό, το ΕΕΚ, η Αντιεξουσιαστική Κίνηση, ενώ παρόντες με τις σημαίες τους ήταν και μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΣΕΚ. 
 

Έξω οι μπάτσοι

Αστυνομικές επιχειρήσεις με στόχο την εκκένωση κτιρίων που διαμένουν πρόσφυγες. Εκκένωση στην Πύλη Ε2 του λιμανιού του Πειραιά. Μεταφορά όλων των προσφύγων σε στρατόπεδα -με τον υπουργό Μουζάλα να ανακοινώνει την δημιουργία επτά ακόμα σε Οινόφυτα, Θήβα, Λιβαδειά, Τρίκαλα, Στυλίδα, Τρίπολη και Μεσσήνη. Συνέχιση των απελάσεων των προσφύγων πίσω στην Τουρκία. 
 
Αυτός είναι ο «Ξένιος Δίας» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Που προτιμάει να απασχολεί χιλιάδες αστυνομικούς για να συλλαμβάνει πρόσφυγες και αλληλέγγυους, ενώ η Εύβοια καίγεται και οι πυροσβέστες δεν φτάνουν. 
Αυτή είναι η ρατσιστική πολιτική της ΕΕ (την ώρα που οι βομβαρδισμοί εντείνονται από τη Λιβύη μέχρι το Χαλέπι στη Συρία και τη Μοσούλη στο Ιράκ) που έσπευσε να εκταμιεύσει 1,4 δις ευρώ ώστε να συνεχιστεί η υλοποίηση της ρατσιστικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.  
 
“Για το καλό τους”, σύμφωνα με τον Τόσκα, ήταν η μεγάλης κλίμακας κατασταλτική επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη που προχώρησε η αστυνομία το πρωί της Τετάρτης 27/7 εκκενώνοντας κατειλημμένους χώρους που φιλοξενούσαν πρόσφυγες αλλά και άστεγους ντόπιους.  Στο Ορφανοτροφείο της Τούμπας, στη Λ. Νίκης και στην Κ. Ντηλ μπάτσοι και ασφαλίτες έκαναν ντου πετώντας στο δρόμο δεκάδες κόσμο, έλληνες και πρόσφυγες που είχαν βρει καταφύγιο εδώ και καιρό στους εγκαταλειμμένους χώρους και συλλαμβάνοντας αλληλέγγους.
 
Επίδειξη αυταρχισμού
“Την στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αρνείται την παροχή ασύλου στους χιλιάδες πρόσφυγες που έρχονται στην χώρα μας να ξεφύγουν από τις βόμβες του πολέμου, και ρίχνει στα μαλακά τους 8 πραξικοπηματίες της Τουρκίας προχωράει σε μια επίδειξη αυταρχισμού και καταστολής που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτε την εκκένωση της Βίλας Αμαλία πριν λίγα χρόνια από τους Σαμαροβενιζέλους”, τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΚΕΕΡΦΑ.
 
“Ο Μουζάλας ζητάει συγνώμη από τον Δένδια που δεν τον στήριξε στις ρατσιστικές επιχειρήσεις σε βάρος των μεταναστών όταν αυτός ήταν υπουργός. Τώρα έρχεται η σειρά των καταλήψεων στην Θεσσαλονίκη και ο Τόσκας δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τον Δένδια. Είναι διπλή πρόκληση, αυτός που διέταξε την εισβολή της αστυνομίας στις καταλήψεις στη Θεσσαλονίκη, να κάνει διάλεξη για άλλο τρόπο οργάνωσης του κινήματος, «συλλογικό και όχι αυτονομίστικο».
 
Η εισβολή της αστυνομίας και οι συλλήψεις αγωνιστών και αλληλέγγυων στους πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη, ανοίγει τον δρόμο για να επαναλάβουν το ίδιο εγχείρημα και στην Αθήνα, στις καταλήψεις τόσο των προσφύγων και των αλληλέγγυων, όσο και πολιτικών χώρων.
 
Στηρίζουμε τις καταλήψεις των προσφύγων στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, στο Γενικό Πατησίων, στο CiyPlazza, στο σχολείο της Πρασσά στα Εξάρχεια, και όπου αλλού υπάρχουν.
 
Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων, καταληψιών και αλληλέγγυων” αναφέρεται στην ανακοίνωση που καλούσε στις άμεσες κινηματικές απαντήσεις με συγκεντρώσεις και πορείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
 

Γενικό Πατησίων

Με απειλές και μηνύσεις μεθοδεύει ο Δήμαρχος Καμίνης να τρομοκρατήσει τους πρόσφυγες που, έχοντας μείνει επί μήνες άστεγοι με ευθύνη της κυβέρνησης, έχουν εισέλθει σε ένα από τα άδεια κτήρια του πρώην Γενικού Νοσοκομείου στα Α. Πατήσια που έκλεισε το 2014 ο Άδωνης. 
 
Μαζί με τον Μητσοτάκη, που έσπευσε να τον συναντήσει στο δημαρχείο Αθήνας, σέρνουν το ρατσιστικό γαϊτανάκι που βάζει στο στόχαστρο θύματα πολέμου, κατά τα δύο τρίτα γυναίκες και παιδιά, που αναζήτησαν τη στέγη σε ένα άδειο κτίριο. Το πλέον αηδιαστικό είναι ότι το κάνουν αυτό στο όνομα των προσφύγων. Ο Καμίνης δήλωσε ότι “οι άνθρωποι αυτοί, δεν αξίζουν αυτή την τύχη”, ενώ εδώ κι ένα χρόνο ο μεγαλύτερος και κεντρικότερος δήμος της χώρας δεν έχει κάνει
τίποτα άλλο από το να παραπετάξει καμιά 600αριά πρόσφυγες στον Ελαιώνα. 
 
Δεκάδες είναι οι συλλογικότητες που έχουν δηλώσει την στήριξή τους ενώ δεκάδες αλληλέγγυοι βρίσκονται καθημερινά στο χώρο αλλά και στις δυο συνελεύσεις, που οργανώνονται από κοινού με τους πρόσφυγες. “Καλούμε τα συνδικάτα της περιοχής, από τους εκπαιδευτικούς, μέχρι τους υγειονομικούς, κάθε συνδικαλιστικό φορέα, πολιτικές οργανώσεις αλλά και απλό ανένταχτο αλληλέγγυο κόσμο των Πατησίων να βρεθεί στο πλευρό των προσφύγων. Να μην επιτρέψει επιχειρήσεις εκκενώσεων όπως αυτές της Θεσσαλονίκης και να δώσει χέρι βοήθειας στους πρόσφυγες που έχουν πολλές ανάγκες”, είπε στην εργατική αλληλεγγύη ο Νίκος Βούλτσος από την ΚΕΕΡΦΑ.