Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
ΑΤ Ομόνοιας: Κάτω τα χέρια από τους πρόσφυγες

Το προσφυγόπουλα στην πρώτη γραμμή της πορείας στις 30/9, στο κέντρο της Αθήνας

Οι καταλήψεις στέγης προσφύγων, μαζί με εκατοντάδες αλληλέγγυους/ες και αντιφασίστες/ στριες απάντησαν δυναμικά στην προσαγωγή και κακοποίηση πέντε ανήλικων προσφύγων από την αστυνομία. Πιο συγκεκριμένα, στις 27/9, η αστυνομία προσήγαγε πέντε προσφυγόπουλα, τα οποία και κράτησε στο ΑΤ Ομόνοιας για ώρες. Κρατήθηκαν επίσης και οι δύο νεαροί πρόσφυγες που ήταν μαζί τους. Ο λόγος ήταν οι υποψίες ότι πρόκειται για …οπλισμένη ομάδα, επειδή κρατούσαν πλαστικά όπλα για μια θεατρική παράσταση!

Η απάντηση του κινήματος έγινε αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του γεγονότος από τη δικηγόρο της οικογένειας ενός από τα θύματα. Στις 30/09, εκατοντάδες συμμετείχαν στο συλλαλητήριο που κάλεσε το Συντονιστικό καταλήψεων στέγης προσφύγων-μεταναστών/ιων και στήριξαν η κατάληψη City Plaza, η ΚΕΕΡΦΑ, η ΟΡΜΑ και η Ροσινάντε. Η πορεία ξεκίνησε από τα Προπύλαια και έφτασε μέχρι το ΑΤ Ομόνοιας.

Η καταγγελία της οικογένειας αποκαλύπτει όχι μόνο το γεγονός της κράτησης και κακοποίησης των ανήλικων προσφύγων, αλλά και την προσπάθεια της αστυνομίας να εμποδίσει την υποβολή μήνυσης. Σε συνδυασμό με την άμεση απάντηση του κόσμου, έφερε μεγάλη δημοσιότητα στο θέμα και οδήγησε 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν σχετική ερώτηση στη Βουλή. Η ίδια η ΕΛΑΣ αναγκάστηκε να βγάλει ανακοίνωση, στην οποία αρνείται τις κατηγορίες περί κακοποίησης, αλλά ούτε λίγο ούτε πολύ παραδέχεται ότι τα παιδιά των προσφύγων πράγματι κρατήθηκαν για ώρες διότι …αυτή είναι η διαδικασία που προβλέπεται στο ενδεχόμενο οπλοφορίας!

Οι πρόσφυγες και το κίνημα αλληλεγγύης έχουν απαντήσει άμεσα και μαζικά σε αυθαιρεσίες της αστυνομίας και φασιστικές επιθέσεις το τελευταίο διάστημα δείχνοντας ότι η τρομοκρατία και η απομόνωση μπορούν να σπάσουν στο δρόμο και με άνοιγμα προς την κοινωνία.