Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Γενική Ανακύκλωση: Οχι στη δίωξη εργατών και αλληλέγγυων

Την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου δικάζονται ενώπιον του 9ου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου 26 εργαζόμενοι για την μεγάλη απεργία στο εργοστάσιο της «Γενικής Ανακυκλώσεως Α.Ε» στον Ασπρόπυργο τον Δεκέμβρη 2014 - Γενάρη 2015, που είχε ως αίτημα την καταβολή δεδουλευμένων και δώρου Χριστουγέννων. 

Το Δεκέμβρη του 2014, πάνω από 160 εργαζόμενοι από Πακιστάν, Ινδία, Μπαγκλαντές, Αλβανία αλλά και Έλληνες, που είχαν μείνει απλήρωτοι επί μήνες, οργανώθηκαν συλλογικά με την συγκρότηση επιτροπής εργαζομένων. Με γενικές συνελεύσεις που είχαν μαζική συμμετοχή, αποφάσισαν ομόφωνα να αντιδράσουν στην υποτίμηση της εργατικής τους δύναμης και της ίδιας τους της ζωής.

Την 5/1/15 συνελήφθησαν από τα ΜΑΤ 26 εργαζόμενοι και 6 συμπαραστάτες, μετά από μήνυση της εργοδοσίας. Ανάμεσά στους συμπαραστάτες είναι ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων με την «Ανταρσία στις γειτονιές» Πέτρος Κωνσταντίνου, ο οποίος είχε θέσει το ζήτημα και στο δημοτικό συμβούλιο, καταγγέλλοντας ότι η εταιρεία είχε σύμβαση με τον δήμο, η οποία ακυρώθηκε λόγω της μη συμμόρφωσης στις εταιρικές της υποχρεώσεις.

Επίσης, κατηγορούμενοι είναι ο επικεφαλής της Πακιστανικής Κοινότητας Τζαβέντ Ασλάμ, ο δημοσιογράφος Κυριάκος Μπάνος, ο οποίος βρισκόταν στο εργοστάσιο και με την επαγγελματική του ιδιότητα. Οι υπόλοιποι τρεις συμπαραστάτες που κατηγορούνται είναι η Κατερίνα Πατρικίου και ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος, μέλη της ΚΕΕΡΦΑ και ο Καν Μοχάμεντ, μέλος της Ένωσης Μεταναστών Εργατών.

Η ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ κάνει λόγο για καταπάτηση του δικαιώματος στην απεργία και ποινικοποίηση της αλληλεγγύης και κλείνει ως εξής: «Το μόνο ‘έγκλημα’ των εργαζομένων ήταν η συμμετοχή τους στην απεργία και η παρουσία τους στο εργοστάσιο στο πλαίσιο της περιφρούρησής της, που συνιστούσε νόμιμη συνδικαλιστική δράση.

Η παρουσία μας στην δίκη της 10/10/2016 είναι απαραίτητη, καθώς και η σχετική κινητοποίηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων».