Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Συλλαλητήρια ενάντια στις φασιστικές προκλήσεις

Ολη η Κρήτη στο Ρέθυμνο

Παγκρήτιο συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8/10 στο Ρέθυμνο σαν απάντηση στις επιθέσεις των φασιστών και της αστυνομίας που πραγματοποιήθηκαν στις 28/9, ενώ διεξάγονταν δημοτικό συμβούλιο με θέμα την εγκατάσταση προσφύγων στο νομό Ρεθύμνου.

Σε δύο συσκέψεις συντονισμού (30/9 και 3/10) αντιφασιστικών, αντιρατσιστικών και άλλων οργανώσεων και φορέων (ΚΕΕΡΦΑ, ΑΔΡΕ, Φύλο και φτερό, ΕΛΜΕ κ.α.) συζητήθηκε η ανάγκη να γίνει παγκρήτιος συντονισμός με σκοπό να δοθεί άμεση απάντηση στις προκλήσεις. Πάρθηκε η απόφαση να γίνει συλλαλητήριο στο Ρέθυμνο το Σάββατο 8/10 με συμμετοχή από όλο το νησί. Προγραμματίστηκαν δράσεις στο Ρέθυμνο για όλη τη βδομάδα, με παρεμβάσεις στο Πανεπιστήμιο και στόχευση στο να πάρουν αποφάσεις στήριξης και συμμετοχής οι φοιτητικοί σύλλογοι. Επίσης, συνεργεία θα κάνουν εξορμήσεις στις γειτονιές της πόλης και θα καλούν όλο τον κόσμο στο συλλαλητήριο. Ανάλογη δράση θα προγραμματιστεί και στο Ηράκλειο και τα Χανιά.

Μέχρι την ώρα που γράφτηκαν αυτές οι γραμμές, οι αποφάσεις συμμετοχής είναι: ενιαίος φορέας διδασκόντων Πανεπιστημίου Κρήτης, Σύλλογος εκτάκτων αρχαιολόγων Ρεθύμνου, Σύλλογος διοικητικών Πανεπιστημίου Κρήτης, Μεταπτυχιακοί και Διδακτορικοί φοιτητές Ρεθύμνου, Δάσκαλοι Ρεθύμνου, ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, ΚΕΕΡΦΑ Ρεθύμνου, Φύλο και Φτερό, Αντιφασιστικός Συντονισμός Ρεθύμνου, Κοινωνικό Ιατρείο Ρεθύμνου, Δάσκαλοι Χανίων, ΕΛΜΕ Χανίων, Φοιτητικός Σύλλογος Πολυτεχνείου Κρήτης, ΚΕΕΡΦΑ Χανίων, Φοιτητικός Σύλλογος Βιολογικού Ηρακλείου και ΚΕΕΡΦΑ Ηρακλείου. Στον κατάλογο αναμένεται να προστεθούν και άλλοι φορείς, συλλογικότητες και σωματεία.

Την Τετάρτη 28/9 ενώ πραγματοποιούνταν Δημοτικό Συμβούλιο, ακροδεξιοί τραμπούκοι, που εμφανίστηκαν και πάλι ως «αγανακτισμένοι πολίτες», καλούσαν σε σύναξη μίσους κατά των προσφύγων έξω από το Δημαρχείο και προκαλούσαν με στόχο την ματαίωση του Δημοτικού Συμβουλίου. Απέναντι από το Δημαρχείο αντιφασίστες /στριες, μέλη φοιτητικών συλλόγων, εργαζόμενοι, δάσκαλοι και γενικότερα αλληλέγγυοι πολίτες διαδήλωναν κατά της φασιστικής πρόκλησης.

Η Αστυνομία έκανε πλάτες στους φασίστες επιτρέποντας επιθέσεις κατά των αλληλέγγυων και ενορχηστρώνοντας κατά μέτωπο επίθεση με χρήση χημικών. Μόλις η αντιφασιστική συγκέντρωση έφτασε στο σημείο του Δημαρχείου η Αστυνομία άρχισε  να πετά δακρυγόνα, ενώ  ακριβώς δίπλα από την συγκέντρωση, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο, στην αυλή βρίσκονταν παιδιά.

Αμέσως μετά εργαζόμενοι του Ρεθύμνου έβγαλαν ανακοίνωση-καταγγελία που αναφέρει: «Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, το Κοινωνικό Ιατρείο Ρεθύμνου, η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, καταγγέλλουμε την χρήση βίας που σε βαθμό υπερβολής άσκησε η αστυνομία απέναντι σε συμπολίτες μας που παρίσταντο σε συγκέντρωση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων. Η αστυνομία στην ουσία συνέδραμε τους τραμπούκους της ακροδεξιάς κάνοντας τα στραβά μάτια και περιφρουρώντας ουσιαστικά τους τραμπούκους Νεοναζί της Χρυσής Αυγής, που βγήκαν για πρώτη φορά δημόσια στο Ρέθυμνο με φονικά όργανα στα χέρια. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ο άγριος ξυλοδαρμός που υπέστη συνάδελφος εκπαιδευτικός απρόκλητα από φασιστοειδή, υπό την κάλυψη των ΜΑΤ […] Καλούμε τον Ρεθυμνιώτικο λαό να συνεχίσει να επιδεικνύει την αλληλεγγύη του προς τους δοκιμαζόμενους πρόσφυγες με την ίδια σθεναρότητα που έδειξε έως τώρα και να απομονώσει τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές».

Η ΚΕΕΡΦΑ κυκλοφόρησε αφίσα και προκήρυξη για την προπαγάνδιση της κινητοποίησης. Το κάλεσμα αναφέρει: «Στην Κρήτη υποδεχόμαστε τους πρόσφυγες και ζητάμε μαζικές προσλήψεις προσωπικού ώστε να φτιαχτούν δομές αλληλεγγύης στα χέρια των Δήμων και όχι των ΜΚΟ που σπαταλάν πολύτιμους πόρους. Η Χρυσή Αυγή δεν είναι νόμιμο κόμμα αλλά ναζιστική εγκληματική οργάνωση γι’ αυτό και τώρα ξαναβγάζει τα τάγμα εφόδου στους δρόμους με την ανοχή της Αστυνομίας.

Δεν θα επιτρέψουμε στους απογόνους των ναζί που πυρπόλησαν χωριά στην Κρήτη για να σβήσουν την αντίσταση, τη Βιάνο, την Κάνδανο, τα Ανώγεια, το Κοντομαρί, να χύνουν ρατσιστικό δηλητήριο κατά των προσφύγων, κατά των μουσουλμάνων όπως οι ναζί κατά των Εβραίων.

Καλούμε τα συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους, τις δημοτικές κινήσεις, την αριστερά, τα κινήματα αλληλεγγύης, τις κινήσεις των αντιστασιακών να κινητοποιηθούμε μαζικά για να τσακίσουμε τα τάγματα εφόδου των φασιστών και για να παραμείνει η Κρήτη νησί αντιφασιστικό, νησί της αλληλεγγύης στην προσφυγιά που φτάνει εδώ κατατρεγμένη από τους πολέμους και την φτώχεια.

Καλούμε όλες/όλους στη διεθνή αντιφασιστική συνάντηση της ΚΕΕΡΦΑ στην Αθήνα στις 15/16-10 στο γήπεδο Ρουφ για να δώσουμε πανευρωπαϊκή απάντηση ενάντια στον φασισμό».

 


 

ΛΕΣΒΟΣ 

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η συνάντηση αντιφασιστικής δράσης της ΚΕΕΡΦΑ την Τρίτη 27/9 στο ξενοδοχείο Λέσβιον. Ο στόχος ήταν η οργάνωση των άμεσων κινητοποιήσεων ενάντια στις νεοναζιστικές επιθέσεις της Χρυσής Αυγής, της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και του αγώνα να μπει τέλος στον εγκλωβισμό σε κέντρα κράτησης. Η συνάντηση κατέληξε με τη λήψη απόφασης για ένα μεγάλο παλλεσβιακό συλλαλητήριο, που θα γίνει στις 18 Οκτώβρη στην πλατεία Σαπφούς. 

Το άνοιγμα έκαναν ο καθηγητής πανεπιστημίου Γιώργος Τσιάκαλος και ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ. Ακολούθησαν πολλές παρεμβάσεις.

Συμμετείχαν μέλη του ΔΣ Συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, μέλη του ΔΣ του ΣΕΜΕΛ, της ΠΑΣΕ-ΟΤΕ, μέλη του ΔΣ εργαζόμενων Δήμου Λέσβου. Παρόντες ήταν αρκετοί εργαζόμενοι από τα μέσα ενημέρωσης που βρίσκονται στο στόχαστρο των φασιστών και δέχτηκαν τις πρόσφατες επιθέσεις από τη Χρυσή Αυγή, από την ΕΡΑ Αιγαίου και αλλού. Το παρών έδωσαν και άνθρωποι ενεργοί στο κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες. Συμμετείχαν φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, αντιπροσωπεία της ΛΑΕ Λέσβου και μέλη της τοπικής επιτροπής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Συμμετείχε αντιπροσωπεία της δημοτικής κίνησης «ο Άλλος Δρόμος».

Στη συζήτηση, που εστίασε κυρίως στο πώς παλεύουμε ενάντια στις νεοναζιστικές επιθέσεις και την απομόνωση-κράτηση των προσφύγων, τονίστηκε η σημασία της μάχης ενάντια στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας – Ελλάδας. Επίσης επισημάνθηκε ότι άμεσος απεγκλωβισμός σημαίνει χαρτιά για όλους/ες. Απαντήθηκαν τα ρατσιστικά επιχειρήματα που θέλουν τους πρόσφυγες σε απομόνωση, και δόθηκε η εικόνα του ποιος ευθύνεται και με ποιους χειρισμούς για την προσπάθεια των φασιστών να ξανασηκώσουν κεφάλι.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά η Έφη Λατσούδη από την «Αλληλεγγύη Λέσβου ΠΙΚΠΑ», «παλεύουμε για να μη γίνει η Λέσβος φυλακή. Πρέπει να προσέξουμε τη σχέση μας με την τοπική κοινωνία, ώστε να μην επιτρέψουμε στους φασίστες να κερδίσουν έδαφος». Ο πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ζερδελής ξεκαθάρισε ότι οι κινδυνολογίες περί «υγειονομικής βόμβας» και «κινδύνου της δημόσιας ασφάλειας», ξεκίνησαν από τον Εμπορικό Σύλλογο Μυτιλήνης με την ανοχή της τοπικής αρχής, σε μια συντονισμένη εκστρατεία. Δήλωσε μάλιστα ότι «τα παιδιά που κινδυνεύουν επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί, είναι τα ίδια τα προσφυγόπουλα». Ο Θράσος Αβραάμ, δημοσιογράφος, μίλησε για την κάλυψη που δίνει η ΝΔ, και ιδιαίτερα ο βουλευτής Χ. Αθανασίου, στις επιθέσεις, τόσο με τη ρατσιστική ρητορική όσο και με τις εθνικιστικές συγκεντρώσεις, με «μπροστάρηδες τη Χρυσή Αυγή».

Η πρόεδρος της τοπικής ΕΛΜΕ Μ. Περδικούρη τόνισε τη σημασία του να το οργανώσουν τα συνδικάτα με στόχο να κινητοποιήσουν πολύ κόσμο. Έγιναν και πολλές παρεμβάσεις από φοιτητές, οι οποίοι θα κινηθούν στην κατεύθυνση των Γενικών Συνελεύσεων με στόχο να παρθούν αποφάσεις μαζικής συμμετοχής των σχολών. Μέχρι στιγμής έχουν στηρίξει με αποφάσεις η ΕΛΜΕ, οι δάσκαλοι, το ΝΤ ΑΔΕΔΥ, το Βοστάνειο Νοσοκομείο, η δημοτική κίνηση «Άλλος δρόμος».

Μια πρώτη απάντηση στις φασιστικές προκλήσεις έχει ήδη δοθεί, με το συλλαλητήριο που κάλεσε στις 30/9 ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Λέσβου. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν και διαδήλωσαν στους δρόμους της Μυτιλήνης η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΚΕΕΡΦΑ, η ΕΛΜΕ, μαζί με εκατοντάδες ακόμη αντιφασίστες/στριες.

 
 

H εκπαίδευση σήμερα αντιμετωπίζει μία μεγάλη πρόκληση, την αποδόμηση κάθε λογής στερεοτύπων, που καλλιεργούν την ιδέα του “σχολείου του ενός” (είτε αυτό λέγεται έθνος, είτε πολιτισμός, θρησκεία, κλπ). Δυστυχώς αυτά τα στερεότυπα σήμερα (όπως πάντα συμβαίνει) έχουν γίνει εργαλεία για να εξυπηρετήσουν πολιτικά σχέδια ακραίων αντιδραστικών κύκλων που κινούνται στα όρια της άκρας δεξιάς και της ΧΑ. Εκεί θεμελιώνεται και η ισλαμοφοβία με μια σειρά επαναλαμβανόμενων στερεοτύπων στον δημόσιο λόγο περί Μουσουλμάνων. Οι αντιλήψεις αυτές δεν εξυπηρετούν κανένα «πατριωτικό σχέδιο», όπως πρεσβεύουν οι υποστηρικτές τους. Οι εκπαιδευτικοί μέσα και έξω από την τάξη οφείλουν να καλλιεργούν τις αξίες του σεβασμού στον «Άλλο», του ξένου, του διαφορετικού.

Μαρία Περδικούρη, Πρόεδρος ΕΛΜΕ Λέσβου

• Η Μ. Περδικούρη θα είναι ομιλήτρια στο διεθνές και πανελλαδικό διήμερο κατά του ρατσισμού και του φασισμού, στις 15-16 Οκτώβρη στην Αθήνα.