Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Όχι απελάσεις

Τη στιγμή που η εξελισσόμενη επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ πρόκειται να δημιουργήσει πάνω από 1 εκατομμύριο νέους πρόσφυγες, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει τις απελάσεις προσφύγων στην Τουρκία, ενώ ο Μουζάλας ζητά από την ΕΕ να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στη διαδικασία των απελάσεων.  

Την περασμένη εβδομάδα έγιναν 59 ακόμα απελάσεις προσφύγων, μεταξύ των οποίων τρεις γυναίκες και ένα παιδί, από τη Μυτιλήνη στο Δικελί με πλοίο ναυλωμένο από τον Frontex. Σύμφωνα με την ανταπόκριση του Ηλία Μαραβά από την ΕΡΑ Αιγαίου, την ίδια μέρα απετράπη μετά από παρέμβαση αλληλέγγυων η διαδικασία απέλασης άλλων 79 ατόμων από τη Λέρο. “Μέλη διεθνών οργανώσεων και εθελοντές πραγματοποίησαν παρέμβαση στις αστυνομικές αρχές της Λέρου και στην Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής με αποτέλεσμα να ανασταλεί η απέλαση των συγκεκριμένων προσφύγων. Εθελοντές από τη Λέρο μιλώντας στην ΕΡΑ Αιγαίου τόνισαν πως και οι 79 πρόσφυγες είχαν δηλώσει βούληση για αίτημα Διεθνούς Προστασίας (άσυλο) κατά τη διαδικασία της ταυτοποίησής τους, κάτι όμως που φαίνεται ότι αγνοήθηκε από τις αρχές. Ανάμεσα στους 79 είναι και αρκετές οικογένειες καθώς και άτομα από ευάλωτες ομάδες”. 

Καταγγελία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ θέτει υπό αμφισβήτηση τη δυνατότητα πρόσβασης στη διαδικασία χορήγησης ασύλου. Η καταγγελία αφορά την απέλαση 10 Σύρων που βρίσκονταν στη Λέρο. Όπως αναφέρει: “H Ύπατη ανησυχεί σοβαρά για τις παράνομες μεταφορές Σύριων υπηκόων από την Ελλάδα στην Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε λάβει, μια ομάδα 91 ανθρώπων έφτασαν στη Μήλο στις 14 Οκτωβρίου. Την ομάδα την μετέφεραν στο Κέντρο Υποδοχής και Καταγραφής Λέρου, όπου και επισήμως εξέφρασαν την επιθυμία τους στις αρμόδιες αρχές να υποβάλλουν αίτηση για άσυλο στην Ελλάδα. Στην ομάδα υπήρχαν και 10 Σύριοι υπήκοοι, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην Κω και μετά απελάθηκαν με αεροπλάνα στα Άδανα της Τουρκίας, χωρίς την προβλεπόμενη διαδικασία για όσους έχουν κάνει αίτηση ασύλου”.

Η κυβέρνηση δε διστάζει να επιβάλει κατασταλτικά μέτρα προκειμένου να αποφύγει ανάλογες παρεμβάσεις από την πλευρά του αντιρατσιστικού κινήματος. Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι η αστυνομία προχώρησε το Σάββατο 22/10 σε προσαγωγή 15 αντιρατσιστών στη Σάμο, οι οποίοι επισκέφτηκαν το κέντρο κράτησης προσφύγων του νησιού, στο πλαίσιο πρωτοβουλιών για το προσφυγικό που αποφασίστηκαν μετά από σύσκεψη που έγινε στο νησί. Η πρωτοβουλία σαν επόμενο βήμα οργανώνει αντιπολεμική-αντιιμπεριαλιστική-αντιφασιστική διαδήλωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες την Παρασκευή 4/11 στο Καρλόβασι.

Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Ο Μουζάλας ζήτησε την περασμένη Τετάρτη από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίο Μάρτιν Σουλτς, “να αναλάβει ενεργό ρόλο στο προσφυγικό ζήτημα”.  Ζήτησε τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: στην τήρηση της συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας απ’ όλες τις πλευρές, στη διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα προς ευρωπαϊκά κράτη-μέλη (Relocation) και κάλεσε στη “δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών -αντί των επιστροφών που σήμερα πραγματοποιούνται από κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά- ο οποίος θα διευκολύνει την επιστροφή των παράνομων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους”. 

Σύμφωνα με την ανταπόκριση του ΑΠΕ “Ο Σούλτς με τη σειρά του επίπληξε τον Μουζάλα για την καθυστέρηση των επιστροφών εκ μέρους της Ελλάδας, για το οποίο ο κ. Μουζάλας πήρε μέρος της ευθύνης, υπενθυμίζοντας ωστόσο την υποχρέωση οι επιστροφές να γίνονται με βάση το διεθνές δίκαιο”. 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που ευθυγραμίζεται πλήρως με τη ρατσιστική πολιτική της Ευρώπης Φρούριο, εγκλωβίζοντας τους πρόσφυγες σε στρατόπεδα και ενορχηστρώνοντας απελάσεις, χρειάζεται να συνεχίσει να βρίσκει απέναντί της το αντιρατσιστικό κίνημα, που από τη Λέσβο και το Ρέθυμνο μέχρι το Καλαί, μπορεί να επιβάλει το άνοιγμα των συνόρων και να φράξει το δρόμο στους φασίστες σε όλη την Ευρώπη.