Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Αντιρατσιστικές-αντιπολεμικές διαδηλώσεις

Αντιρατσιστικές – αντιπολεμικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας και άλλες πόλεις της χώρας την Πέμπτη 20 Οκτώβρη. Τα συνθήματα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, ενάντια στους πολέμους και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, για να ανοίξουν τα σύνορα και οι πόλεις στους πρόσφυγες και να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης ήταν αυτά που κυριάρχησαν.

Από τα Προπύλαια ξεκίνησε η πορεία στην Αθήνα που, αφού πέρασε από τη Βουλή και τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέληξε στην αμερικάνικη πρεσβεία. Συμμετείχαν μια σειρά συλλογικότητες, σωματεία και οργανώσεις, ανάμεσά τους ο Συντονισμός για το προσφυγικό-μεταναστευτικό συνδικάτων και φοιτητικών συλλόγων, ο Σύλλογος Βιβλίου Χάρτου Αττικής, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΚΕΕΡΦΑ, οι φοιτητικοί σύλλογοι Μεταλλειολόγων, Βιολογικού, Τοπογράφων, Πολιτικού Νομικής και η κατάληψη της Νομικής, η Λαϊκή Αντίσταση, η κατάληψη προσφύγων City Plaza, τo EEK, η Ροσινάντε, οι εργατικές λέσχες από μια σειρά γειτονιές της Αθήνας.

Διαδηλώσεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη, την Ξάνθη και άλλες πόλεις της χώρες. “Εκατοντάδες διαδήλωσαν στη Θεσσαλονίκη”, μας είπε ο Κώστας Τορπουζίδης από την τοπική ΚΕΕΡΦΑ, “Η πορεία ξεκίνησε από το Άγαλμα Βενιζέλου και βάδισε στους δρόμους της πόλης με μια αντιπροσωπεία προσφύγων από διάφορα κέντρα μπροστά. Εκπαιδευτικοί, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από διάφορους χώρους συμμετείχαν στην πορεία, ενώ η πιο μαζική παρουσία ήταν αυτή των φοιτητών. Με πανό διαδήλωσαν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΚΕΕΡΦΑ, η ΟΚΔΕ και άλλες οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Τα αντιρατσιστικά συνθήματα εναλλάσσονταν με τα αντιπολεμικά και με αυτά για ανοιχτές πόλεις και σχολειά για τα προσφυγόπουλα”.

“Πάνω από εκατό άτομα διαδήλωσαν στην Ξάνθη”, μας είπε ο Παντελής Αποστολίδης από την τοπική ΚΕΕΡΦΑ, “Συγκεντρωθήκαμε στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης και στη συνέχεια βαδίσαμε στους δρόμους της πόλης περνώντας και πολύ κοντά από τα νέα γραφεία που θέλει να ανοίξει η Χρυσή Αυγή φωνάζοντας αντιφασιστικά συνθήματα».