Εργατικό κίνημα
Συνέλευση Συντονιστικού Νοσοκομείων

Συνέλευση πραγματοποίησε το Συντονιστικό των Νοσοκομείων την Παρασκευή 21 Οκτώβρη στο Αμφιθέατρο του Αγίου Σάββα. 

Συμμετείχαν εργαζόμενοι από το νοσοκομείο που φιλοξένησε τη συνέλευση, από το Αττικό, από το Αγλαΐα Κυριακού, από το Γεννηματά, από τον Ερυθρό, καθώς και από τον ΕΟΠΥΥ. Αποφασίστηκε ότι το Συντονιστικό θα στηρίξει τις κινητοποιήσεις των επικουρικών γιατρών και των εργαζόμενων σε εργολάβους, το νέο «Καραβάνι της Υγείας» στην Πάτρα και τις κινητοποιήσεις των νοσηλευτών για να μην χάσουν το ανθυγιεινό επίδομα, ενώ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για την οργάνωση της πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας στις 24/11. 

Την εισήγηση στη συνέλευση έκανε ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων στον Άγιο Σάββα που αναφέρθηκε σε όλα τα παραπάνω ζητήματα. Τόνισε ότι η επιτυχία του «Καραβανιού της Υγείας» στις 6/10 στην Αθήνα καθόρισε την πορεία των εξελίξεων. Έδωσε αυτοπεποίθηση στη βάση των εργαζόμενων και έβαλε πίεση στις ηγεσίες της ΠΟΕΔΗΝ και ΑΔΕΔΥ να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις με αποκορύφωμα το κάλεσμα για την πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη διάθεση των νοσηλευτών και των νοσηλευτριών να «κλείσουν το νοσοκομείο» αν κοπεί το ανθυγιεινό επίδομα εργασίας. 

Ο Χρίστος Αργύρης, γιατρός από το Γεννηματά και μέλος του ΔΣ του Σωματείου στην παρέμβασή του συμφώνησε ότι η 6 Οκτώβρη ήταν «σεισμός» που δίνει νέες δυνατότητες στο νοσοκομειακό κίνημα. Εξήγησε ότι μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις του επόμενου διαστήματος θα είναι η προσπάθεια να έρθουν νέοι Οργανισμοί, θα επιχειρήσουν δηλαδή να εμφανίσουν ότι κάθε νοσοκομείο χρειάζεται λιγότερο προσωπικό.

Ο Σπύρος Στάικος από το ΔΣ του Σωματείου Εργαζόμενων στο Αττικό αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη μάχη που δίνουν οι εργαζόμενοι σε εργολάβους, ενώ τόνισε ότι η τροπολογία που ψήφισε η κυβέρνηση κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων είναι σε θετική κατεύθυνση, αλλά έχει πολλά «παραθυράκια» που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι διοικήσεις των νοσοκομείων. 

Για τη μάχη που δίνουν να μην κλείσει το Ακτινολογικό τμήμα του νοσοκομείου Αγλαΐα Κυριακού μίλησε η Μαρία Αλιφιέρη, μέλος του ΔΣ του σωματείου. Ενημέρωσε ότι άμεσα θα ορίσουν κινητοποίηση για τις αρχές Νοέμβρη και ζήτησε τη στήριξη των άλλων σωματείων. 

Για την ανησυχία που επικρατεί στο νοσοκομείο μίλησε η Κατερίνα Πατρικίου, διοικητικός από τον Άγιο Σάββα. Όλοι καταλαβαίνουν ότι αν φύγουν οι επικουρικοί, το νοσοκομείο θα αντιμετωπίσει τεράστια ζητήματα. 

Το Συντονιστικό έχει ήδη κυκλοφορήσει αφίσα και προκήρυξη για το «Καραβάνι της Υγείας» στις 3 Νοέμβρη στην Πάτρα, ενώ θα εκδώσει ξεχωριστές ανακοινώσεις για τα παραπάνω ζητήματα έτσι ώστε να ενημερωθούν όλοι οι εργαζόμενοι στην Υγεία.