Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
18 Μάρτη: Μια Αθήνα αγκαλιά για τους πρόσφυγες!

Ένα από τα μεγαλύτερα αντιρατσιστικά συλλαλητήρια των τελευταίων χρόνων πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 18 Μάρτη. Η Σταδίου γέμισε κυριολεκτικά από τους 15.000 περίπου διαδηλωτές που έστειλαν ηχηρό μήνυμα σε όλες τις γλώσσες -έξω από τη Βουλή στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και έξω από τα γραφεία της ΕΕ στις υπόλοιπες κυβερνήσεις:  

Ανοίξτε τα σύνορα, ανοίξτε τις πόλεις, κλείστε τα στρατόπεδα! Καλοδεχούμενα στα σχολειά όλα τα προσφυγόπουλα! Παιδεία, υγεία, δουλειά για όλους και όχι απελάσεις! Να ακυρωθεί η ρατσιστική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης –Τουρκίας!

Αδιαμφισβήτητα το πιο εντυπωσιακό στοιχείο από το συλλαλητήριο της 18 Μάρτη ήταν ότι διαδήλωσαν μαζικά και οργανωμένα οι ίδιοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.  Με τις γυναίκες και τα παιδιά τους στην πρώτη γραμμή σπάζοντας την άθλια απομόνωση που δημιουργούν οι πολιτικές των στρατόπεδων συγκέντρωσης της ΕΕ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. 

Εντυπωσιακή και ογκώδης ήταν η παρουσία των Σύρων και Αφγανών προσφύγων που κατέβηκαν με οργανωμένα μπλοκ κατά εκατοντάδες -άνδρες, γυναίκες, παιδιά, και ηλικιωμένοι- με πούλμαν από τα στρατόπεδα Μαλακάσας, Ελληνικού, Σχιστού. Αλλά και από τον Ελαιώνα και το Λαύριο, από το City Plaza και τις υπόλοιπες καταλήψεις στέγης της Αθήνας. 

Ρωτάμε τον Νταβούτ από το Αφγανιστάν, που διαδηλώνει με μια ντουντούκα στα χέρια μπροστά από το πανό των προσφύγων του στρατοπέδου του Ελληνικού, τι ζητάτε. Τη μετάφραση των ερωτήσεων κάνει από τα αγγλικά, η κόρη του Φατιμά, ούτε οκτώ χρονών:  «Να ανοίξουν τα σύνορα. Θέλουμε σχολεία για τα παιδιά. Θέλουμε να μείνουμε σε κανονικά σπίτια. Θέλουμε γιατρούς» μας απαντάει.

Δίπλα του, με ένα προσφυγόπουλο να καμαρώνει στο λαιμό της είναι η Αμελί από τη Γερμανία που εδώ και ένα χρόνο από την Ειδομένη στο Ελληνικό στηρίζει τους πρόσφυγες: «Οι συνθήκες είναι άθλιες, δεν έχουν δικαιώματα, γι’ αυτό είμαστε εδώ σήμερα, για να ακουστεί δυνατά η φωνή τους». Δεν ήταν λίγοι οι εθελοντές και αλληλέγγυοι ντόπιοι και από διάφορες χώρες που βάδισαν με αυτοσχέδια πλακάτ, ενώ τα κίτρινα πλακάτ της ΚΕΕΡΦΑ "κλείστε τα στρατόπεδα" βρίσκονταν σε όλο το μήκος της πορείας. 

«Από τη Μαλακάσα έχουμε έρθει 150 άτομα. Είμαστε εκεί ένα χρόνο τώρα. Δεν μπορούμε να αισθανθούμε ζωντανοί μέσα σε ένα στρατόπεδο. Θέλουμε μια κανονική ζωή, να έχουμε δουλειά, να είμαστε μέσα στην κοινωνία, να μάθουμε την κουλτούρα της. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να είμαστε κομμάτι της πόλης, της κοινωνίας. Εδώ σήμερα, αισθανόμαστε ζωντανοί» μας είπε ο Άσεφ.  

Ο Γκαμαλελντίν ζει στο στρατόπεδο στο Σχιστό: «Δεν έχουμε την περίθαλψη που χρειαζόμαστε, δεν έχουμε μια σειρά από βασικά αυτονοήτα πράγματα, δεν υπάρχουν δραστηριότητες για τους νέους ανθρώπους. Δεν υπάρχει ένας που να μην θέλει να κλείσει το στρατόπεδο και να ζήσει στην πόλη». Πιο δίπλα, τρία μικρά προσφυγόπουλα φωνάζουν σε άψογα ελληνικά «άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες».              

Τρία πούλμαν κατέβηκαν στην Αθήνα από τη Μαλακάσα, δύο από το Ελληνικό και τέσσερα από το Σχιστό, μέσα από την κινητοποίηση και την οργανωμένη προσπάθεια της ΚΕΕΡΦΑ και άλλων συλλογικοτήτων. «Εμείς στη Μαλακάσα είχαμε πάει σε πρώτη φάση να δώσουμε πράγματα στους πρόσφυγες και στη συνέχεια ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα που είχε κάνει πριν μερικές βδομάδες η ΚΕΕΡΦΑ σε όλα τα στρατόπεδα, τους επισκεφθήκαμε ξανά» μας είπε η Ρούλα Νακοπούλου από τον Αντιφασιστικό Συντονισμό Μαρουσιού και Βορείων Προαστίων.

Ο αέρας της Αραβικής Άνοιξης έφτανε μέσα απο τα συνθήματα και τα πανό των Σύριων προσφύγων που θύμιζαν πως η επανάσταση συνεχίζεται, ενώ οι Αφγανοί πρόσφυγες φώναζαν Αζαντι, ελευθερία. «Κοινοί αγώνες ντόπιων και μεταναστών-τριων για ένα κόσμο ελευθερίας και ισότητας για όλους και όλες, αυτό είναι το μήνυμα της σημερινής διαδήλωσης» μας λέει ο Αμαντέους, κρατώντας το πανό το Σωματείο Βάσης Εργαζόμενων στις ΜΚΟ. Ακολουθούν με το πανό τους που γράφει «Ανθρώπινες συνθήκες για τους πρόσφυγες με δημόσιες υπηρεσίες και δομές», οι εργαζόμενοι σε ΜΚΟ και camp.

Αλληλέγγυες στους πρόσφυγες και οι κοινότητες των μεταναστών με δεκαετίες αγώνων ενάντια στο ρατσισμό στην Ελλάδα. «Ενωμένοι όλοι εμείς εδώ, όλος αυτός ο κόσμος έχουμε τη δύναμη να σταματήσουμε τους φασίστες» μας είπε ο Αριφουραχμάν από την κοινότητα των Μπαγκλαντέζων που βάδισε με δύο πανό όπως και η Πακιστανική Κοινότητα. Σε διάφορα μπλοκ βάδισαν μετανάστες από μια χώρες της Αφρικής. Μαζική ήταν η παρουσία των τοπικών επιτροπών της ΚΕΕΡΦΑ από μια σειρά γειτονιές του λεκανοπεδίου. 

Συνδικάτα

Και μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά η παρουσία των συνδικάτων: «Σήμερα το φωνάζουμε σε όλο τον κόσμο, αλληλεγγύη στους πρόσφυγες» μας λέει ο Λευτέρης ναυτεργάτης που διαδηλώνει με το πανό της ΠΕΝΕΝ. «Να ανοίξουν τα σύνορα» μας λέει ο Δημήτρης, εργαζόμενος στο ΜΕΤΡΟ που διαδήλωνε με το πανό του ΣΕΛΜΑ που έγραφε: «εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι, έξω οι ναζί από τα σωματεία». Με δικά τους πανό διαδήλωσαν και οι εργαζόμενοι της ΠΟΣΠΕΡΤ, το Σωματείο Εργαζομένων στην Ιντρακόμ, η Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών, η ΣΕΚΕΣ ΕΥΔΑΠ, το ΜΕΤΑ.

Μαζική ήταν και η παρουσία από όλους τους χώρους της εκπαίδευσης. Με πανό οι σύλλογοι ΠΕ Αριστοτέλης και Περικλής, οι εκπαιδευτικοί της Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας και το 39ο Λύκειο Αθηνών, τo 2ο ΓΕΛ Βριλησσίων,  οι μαθητές του 2ου ΓΕΛ Καλλιθέας, ο Σύλλογος Φοιτητών ΣΓΤΚΣ, οι ΚΕΕΡΦΑ Φιλοσοφικής και Παντείου, οι φοιτητικοί σύλλογοι  Πολυτεχνείου. Οργανωμένα συμμετείχαν και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, κάτω από τα πανό του Συντονιστικού, της ΠΟΕΔΗΝ, των Σωματείων εργαζομένων στα νοσοκομεία Άγιο Σάββα, Αγλαϊα Κυριακού, Γεννηματά. «Να ενωθούμε ενάντια σε όλες τις φασιστικές νοοτροπίες και αντιλήψεις» μας λέει ο Γιάννης που κρατάει το πανό του τελευταίου. Οργανωμένα και η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο ΥΠΑΝ, οι εργαζόμενοι του ΥΠΠΟ. «Σήμερα διεκδικούμε αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής για τους πρόσφυγες που βλέπουν τα όνειρά τους να γκρεμίζονται από τις ανακολουθίες και τις προθέσεις της κυβέρνησης» ο Βασίλης Μπακάλης από το Βυζαντινό Μουσείο.   

Το δικό τους μαζικό μπλοκ είχαν οι καταλήψεις στέγης αυτά του City Plaza, του 5ου κ.α, ενώ με τα πανό τους διαδήλωσαν: Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία, δημοτικές κινήσεις, η εργατική αλληλεγγύη, το ΣΕΚ, η 

ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑΕ, η Ροσινάντε, η ΟΚΔΕ, η ΟΡΜΑ, ο ΣΥΠΡΟΜΕ, το Δίκτυο Φαντάρων Σπάρτακος και άλλες συλλογικότητες και οργανώσεις.

Νωρίτερα στη συγκέντρωση στην Ομόνοια προηγήθηκαν συναυλία και ομιλίες. Μετά τους Radio Sol που καλωσόρισαν τους διαδηλωτές με τη μουσική τους το λόγο πήραν: ο Γρηγόρης Καλομοίρης εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ, ο Πέτρος Κωνσταντίνου εκ μέρους της ΚΕΕΡΦΑ, ο Mοχάμεντ Σύριος και ο Χάμιντ Αφγανός πρόσφυγας εκ μέρους του χώρου στέγασης City Plaza, η Ντίνα Ρέππα εκ μέρους του ΣΥΠΡΟΜΕ, ο Κούρος από το στρατόπεδο Ελαιώνα, ο Κώστας Παπαδάκης από την Πολιτική Αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο Θανάσης Κούρκουλας από την Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό, ο Τζαμάλ Χοσιμί από το στρατόπεδο στο Σχιστό, η Στέλλα Τραγά εκ μέρους των συλλόγων των εκπαιδευτικών, ο Τζαβέντ Ασλάμ εκ μέρους της Πακιστανικής Κοινότητας, ο Νίκος Χαραλαμπόπουλος από το Δίκτυο Σπάρτακος, ο Χασάν Ολά από την Μπαγκλαντεσιανή Κοινότητα, εκπρόσωπος από τον Αντιφασιστικό Συντονισμό Αθήνας – Πειραιά και ο Απόλλωνας Λιακόπουλος από την Α.Π. Ροσινάντε. To παρών έδωσε δίνοντας ζεστό φαγητό η Κοινωνική Κουζίνα “Ο άλλος άνθρωπος” αλλά και η Ομάδα Αλληλεγγύης Καλύμνου.

Τον ξέφρενο καρναβαλικό ρυθμό στη διαδήλωση έδωσαν με τα τύμπανά τους οι Quilombo στη διαδήλωση που ακολούθησε τη διαδρομή Σταδίου, Σύνταγμα, γραφεία ΕΕ, Σύνταγμα για να καταλήξει στους Στύλους του Ολυμπίου Διός. 

«Οι διαδηλώσεις στις 18 Μάρτη ήταν μια ηχηρή απάντηση χιλιάδων στην ρατσιστική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Σας καλούμε να δυναμώσετε την ΚΕΕΡΦΑ, για να δώσουμε οργανωμένα τις μάχες για να γκρεμίσουμε την Ευρώπη-φρούριο και να τσακίσουμε τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ. 

Διαβάστε επίσης

18 Μάρτη: Παγκόσμια κινητοποίηση

18 Μάρτη: Σε όλη την Ελλάδα

18 Μάρτη: Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή

Τα βροντερά μηνύματα της 18 Μάρτη