Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
18 Μάρτη: Σε όλη την Ελλάδα

Πάτρα

Στις 18 Μάρτη πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις σε 15 συνολικά πόλεις σε όλη τη χώρα.

Στη Θεσσαλονίκη, 1.500 άτομα συμμετείχαν στη συγκέντρωση στο Aγαλμα Βενιζέλου και στη διαδήλωση που ακολούθησε στους δρόμους της πόλης. Βρέθηκαν εκεί Αφγανοί πρόσφυγες από τα Διαβατά, Σύριοι πρόσφυγες, και με τα πανό τους φοιτητικοί σύλλογοι, η ΚΕΕΡΦΑ, η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία, η ΚΕΕΡΦΑ σχολών, το Σωματείο Εργαζομένων ΨΝΘ, οι μαθητές anticapitalista, η ΛΑΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΕΚ, η ΟΚΔΕ, και άλλες συλλογικότητες και οργανώσεις. Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απεύθυναν εκπρόσωποι της ΚΕΕΡΦΑ, του Συλλόγου Φοιτητών Χημικού Μηχανικού, των μαθητών anticapitalista, της ANTΑΡΣΥΑ, της ΛΑΕ και της ΟΚΔΕ. «Το παρών έδωσαν αγωνιστές-τριες από την Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Νάουσας, ενώ μια ολόκληρη παρέα από νέες και νέους ήρθε από την Κοζάνη για να συμμετέχει στις 18 Μάρτη» μας είπε η Φύλλια Πολίτη.

«Στην Πάτρα έγινε συγκέντρωση στη Πλατεία Γεωργίου όπου μια σειρά από αντιρατσιστικές κινήσεις, χώροι της Αριστεράς και φοιτητικοί σύλλογοι έδωσαν το παρών» δήλωσε στην Ε.Α η Φωτεινή Λυσικάτου. «Υπήρξαν χαιρετισμοί από τον αναρχικό χώρο, το ΕΕΚ, το ΣΕΚ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό, την ΚΕΕΡΦΑ και από το Pride Πάτρας όπου μας κάλεσαν να διαδηλώσουμε μαζί τους στο διήμερο υπερηφάνειας στις 23-24/6 στο Μόλο Πάτρας. Mε πανό διαδήλωσε και η ΛΑΕ. Στην κεφαλή της πορείας βρίσκονταν οι Σύριοι πρόσφυγες από τη Μυρσίνη Ηλείας όπου διαδήλωναν με χαρτοπανό στη γλώσσα τους και βροντοφώναζαν μαζί μας Open the borders».

«Πλήθος κόσμου διαδήλωσε στο κέντρο του Ηρακλείου. Όλο το προηγούμενο διάστημα επιτυχημένες συζητήσεις και συνελεύσεις έγιναν σε φοιτητικούς συλλόγους και σωματεία με κέντρο τη διαδήλωση» μας μεταφέρει ο Μύρων Μαρκάκης. «Στη διαδήλωση με πανό κατέβηκαν η ΚΕΕΡΦΑ, το ΣΕΚ, οι φοιτητικοί σύλλογοι του Φυσικού, του Βιολογικού και της Ιατρικής, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑΕ και  η Πρωτοβουλία Ηρακλείου για τους πρόσφυγες. Η διαδήλωση -που πρώτη φορά οργανώθηκε στο Ηράκλειο- αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα. Το Ηράκλειο περιμένει τους πρόσφυγες -όχι μόνον αυτούς που θα στείλει η κυβέρνηση- για να τους καλωσορίσει και να τους εντάξει στην τοπική κοινωνία βροντοφωνάζοντας το σύνθημα ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ».

«Εκατοντάδες εργαζόμενοι και αντιφασίστες συμμετείχαν το Σάββατο 18/3 στη Διεθνή Αντιρατσιστική και Αντιφασιστική κινητοποίηση στα Χανιά και στα πλαίσια της αντίστοιχης μέρας. Από νωρίς τα συνεργεία της ΚΕΕΡΦΑ και της Εργατικής Αλληλεγγύης ενημέρωναν τον κόσμο με το υλικό τους και με μικροφωνική. Στην πορεία που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της πόλης συμμετείχαν οργανωμένα με τα πανώ τους ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, η ΕΛΜΕ Χανίων, ο Σύλλογος Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης και η τοπική επιτροπή της ΚΕΕΡΦΑ» μας μεταφέρει ο Ειρηναίος Μαράκης.

Συγκέντρωση στην Κεντρική Πλατεία και πορεία στους δρόμους της πόλης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το μεσημέρι στην Ξάνθη. Τη διαδήλωση χαιρέτησαν: εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ ο Γενικός Γραμματέας του Νομαρχιακού Τμήματος Δημήτρης Σαμακοβίδης, εκ μέρους της ΕΛΜΕ Ξάνθης η πρόεδρος Μαρία Λουκοπούλου, ο Μιχάλης Τσορμπατζόγλου από την ΚΕΕΡΦΑ, ο Τζεμαλή Μηλιαζήμ από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ο Χασάν Μαλκότς από τη Λαϊκή Ενότητα. Το παρών έδωσαν και δεκάδες μέλη του Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (DEB), του οποίου ο πρόεδρος Μουσταφά Αλή Τσαβούς διώκεται με χρυσαυγίτικη μήνυση (του Λαγού).

Συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε και στην πλατεία Ελευθερίας στο Βόλο με τη συμμετοχή σωματείων, φοιτητικών, συλλόγων, μαθητών και κομμάτων και κινήσεων της αριστεράς και ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης. Με πανό στην αρχή της πορείας διαδήλωσαν πρόσφυγες από το στρατόπεδο της Μόζας, εργαζόμενοι στην ιδιωτική υγεία, φοιτητικοί σύλλογοι, οι μαθητές anticapitalista, η ΚΕΕΡΦΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΕΕΚ.

Στα Γιάννενα στη συγκέντρωση στη νομαρχία συμμετείχαν φοιτητές και εργαζόμενοι από την πόλη, με πανό η ΚΕΕΡΦΑ, το ΣΕΚ, ο σύλλογος Χημικού, ο σύλλογος των εστιακών, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑΕ και η ΟΚΔΕ. «Στη υνέχεια, η ΚΕΕΡΦΑ πραγματοποίησε πικετοφορία στο κέντρο της πόλης συναντώντας την ανταπόκριση με μαθητές να υπογράφουν το κείμενο που δηλώνοντας ότι θέλουν να οργανώσουν την αντιρατσιστική δράση. Περνώντας μπροστά από το ξενοδοχείο που διαμένουν Σύριοι πρόσφυγες φωνάχτηκε μαζί με τα παιδιά τους, το σύνθημα «open the borders, ανοίξτε τα σύνορα». Συγκέντρωση, πραγματοποιήθηκε στις 18 Μάρτη, στη Λαμία και στη Λάρισα ενώ αντίστοιχα καλέσματα είχαν γίνει στην Πρέβεζα, τη Λειβαδιά, τα Τρίκαλα, τη Χίο.

Μυτιλήνη: Δουλεύοντας στοχευμένα

Στη Μυτιλήνη η κινητοποίηση της 18/3 ήταν μια τεράστια επιτυχία. Και ήμασταν σίγουροι για την επιτυχία της επειδή είχαμε δουλέψει το προηγούμενο διάστημα στοχευμένα. Σε μια παλαιότερη εξόρμηση στα στρατόπεδα της Μόριας και του Καρά Τεπέ ήρθαμε σε επαφή με τις διάφορες κοινότητες των μεταναστών και των προσφύγων, με τους οποίους κατόπιν οργανώσαμε την κινητοποίηση. Προκηρύξεις κυκλοφορούσαν μέσα στα στρατόπεδα από αρκετές μέρες πριν. Τις τελευταίες μέρες κολλήθηκαν και αφίσες.

Οι διαδηλωτές πρόσφυγες και μετανάστες ήρθαν στην πλατεία Σαπφούς με πορεία αφού περπάτησαν 7 χιλ. (!). Ήρθαν με τα πανώ τους, τις πικέτες τους και τις …σφυρίχτρες τους! Και μόλις έφτασαν στην πλατεία ξεκίνησαν τα συνθήματα, τους χορούς, τα σφυρίγματα: ένα αληθινό “πανηγύρι των καταπιεσμένων”. Έγιναν δύο ομιλίες, μία στα ελληνικά και η άλλη στα αγγλικά. Με πανό ήταν εκεί το «ΠΙΚΠΑ», η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου, η ΚΕΕΡΦΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Μίλησε επίσης κι ένας μετανάστης από το Μπαγκλαντές.

Η πορεία στο κέντρο της Μυτιλήνης ξεκίνησε με τις μητέρες και τα παιδιά τους μπροστά, μαζί με τα αμαξίδια των αναπήρων. Τα κυριότερα συνθήματα ήταν «Ελευθερία», «Κλείστε το κολαστήριο της Μόριας», «Να σταματήσουν τώρα οι απελάσεις». Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των συμμετεχόντων …ποικίλουν, από 1200 μέχρι 3000! Το βέβαιο είναι ότι οι ίδιοι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες ολοκλήρωσαν την κινητοποίηση δίνοντας ένα καθαρό μήνυμα στις κυβερνήσεις και με την αίσθηση ότι “τα καταφέραμε”. Με τον αγώνα τους μπορούν να καταφέρουν πολύ περισσότερα.

Παρασκευάς Ψάνης, Σοφία Γεωργοκώστα