Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Συλλαλητήριο το Σάββατο 8/4: Κλείστε τα γραφεία των δολοφόνων

“Ας είναι ο Αλέξης Λάζαρης το τελευταίο θύμα επίθεσης των ναζιστών της Χρυσής Αυγής”, αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΚΕΕΡΦΑ καλώντας στο μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριο -άμεση απάντηση του αντιφασιστικού κινήματος στη δολοφονική επίθεση στον Αλέξη Λάζαρη- το Σάββατο 8 Απρίλη στις 2μμ στην συμβολή της Αλεξάνδρας με την Κηφισίας. 

Στο συλλαλητήριο καλούν, εκτός από τον ίδιο τον 24χρονο φοιτητή, οι γονείς του, η ΚΕΕΡΦΑ Αµπελοκήπων, ο Σύλλογος Εργαζόµενων Νοσοκοµείου Άγιος Σάββας, ο Συντονισµός σωµατείων, συλλογικοτήτων φορέων Αµπελοκήπων-Γκύζη-Πολυγώνου, η Κίνηση Απελάστε το Ρατσισµό 7ου Διαµερίσµατος, η Λαϊκή Συνέλευση Γκύζη Πολυγώνου. 

Με βασικό σύνθημα, “να κλείσουν τα γραφεία-ορμητήριο της ΧΑ στους Αμπελόκηπους” η κινητοποίηση στις 8 Απρίλη έχει πολύ μεγάλη σημασία. Η δολοφονική επίθεση στον 24χρονο Αλέξη ξεκίνησε από τα Γραφεία του ναζιστικού μορφώματος στη Μεσογείων, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως ορμητήριο για περιπολίες τρόμου. “Κεντρική Διοίκηση”, δηλαδή “Κομμαντατούρ”, τα αποκαλούν οι ίδιοι, παραπέμποντας απροκάλυπτα στην δομή του Γερμανικού Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος του Χίτλερ.

Είναι τα ίδια γραφεία από τα οποία έχουν οργανωθεί οι χιλιάδες επιθέσεις ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες, σε αντιφασίστες/τριες, σε συνδικαλιστές. Είναι τα ίδια γραφεία που προστάτευε η αστυνομία όταν το ποτάμι των 50.000 αντιφασιστών πλημμύριζε το κέντρο της Αθήνας μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.  

“Υψώνουμε την φωνή μας για να μπει τέλος στις φασιστικές και ρατσιστικές επιθέσεις των νεοναζί. Για την πλήρη διάλυση των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής, με άμεσο κλείσιμο των Γραφείων-ορμητηρίων. Για να συνεχιστεί η δίκη με όλους τους υπόδικους στη φυλακή, αφού έχουν παραβιάσει απροκάλυπτα τους περιοριστικούς όρους που τους επεβλήθησαν” αναφέρεται στο κάλεσμα της ΚΕΕΡΦΑ για το μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριο του Σαββάτου 8/4 στις 2μμ. 

“Απαιτούμε την πλήρη διακοπή κάθε διευκόλυνσης από τη Βουλή, την Ευρωβουλή και το κράτος στη δράση του ναζιστικού μορφώματος. Άμεση και πλήρης κατάργηση της χρηματοδότησης από το κράτος. Τέλος στον καταχρηστικό χρόνο στην ΕΡΤ για προβολή των κηρυγμάτων μίσους και των ναζιστικών φιεστών. Καμία κάλυψη των μελών των ταγμάτων εφόδου με την μετατροπή τους σε μετακλητούς υπαλλήλους της Βουλής”.

Το Σάββατο 8 Απρίλη θα είμαστε όλοι εκεί!


Κλείστε τα γραφεία των δολοφόνων

Μέλος της Κ.Ε. της ναζιστικής συμμορίας, από τον σκληρό πυρήνα του τάγματος εφόδου της Νίκαιας. Κολλητός του Ρουπακιά, του Καζατζόγλου, του Πατέλη. Πυρηνάρχης στο τάγμα εφόδου των Αμπελόκηπων. Υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του Κασιδιάρη στον Δήμο Αθηναίων. Κατά δική του ομολογία, υπεύθυνος ασφαλείας των κεντρικών γραφείων της οργάνωσης. Ένας από τους συμπαρουσιαστές της εκπομπής της ΧΑ, φωτογραφημένος πολλές φορές δίπλα στην Ουρανία Μιχαλολιάκου. Και μετακλητός επί πληρωμή υπάλληλος στο γραφείο του φύρερ Μιχαλολιάκου στη Βουλή. 

Αυτός είναι ο Χρήστος Ζέρβας που αναγνωρίστηκε επανειλημμένως και από πολλαπλές μαρτυρίες σαν ο ένας από τους τρεις χρυσαυγίτες που επιτέθηκαν στον 24χρονο φοιτητή Αλέξη Λάζαρη στις 3μμ της Παρασκευής 31/3. 

Στις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν, τα σημάδια στο πρόσωπο του φοιτητή Αλέξη Λάζαρη μαρτυρούν την αγριότητα του ξυλοδαρμού που δέχτηκε. Μια τυφλή δολοφονική επίθεση που είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας κλασικής χρυσαυγίτικης επίθεσης:

«Στέκομαι για ένα λεπτό να πάρω μια ανάσα, ένα δευτερόλεπτο, γυρνάω πίσω κι ήτανε ο ένας από αυτούς. (...) Άρχισε να με βαράει με μπουνιές και γέλαγε κιόλας. Με βάραγε και γέλαγε και μου ‘ριχνε κλοτσιές στο κεφάλι. Και ταυτόχρονα έσκασε κι ένας από πίσω και με βάραγε από πίσω με γροθιές πάλι στο κεφάλι», ανέφερε ο Αλέξης μόλις κατάφερε να ξαναβρεί τις αισθήσεις του μιλώντας στον Γιάννη Μπασκάκη στην Εφ.Συν. «Συνεχίζανε να με βαράνε κι έρχεται ένας περαστικός, πιάνει το χέρι του ενός που με βάραγε, του λέει, τι θες, να τον σκοτώσεις; Σταματάει αυτός για ένα λεπτό, σηκώνεται να φύγει, σηκώνομαι κι εγώ για να μη μείνω κάτω, έχω φάει τις κλοτσιές και τις μπουνιές στο κεφάλι, είμαι ζαλισμένος».

“Πάμε στα γραφεία”

«Όταν σηκώνομαι είναι ένας τέταρτος που είναι λίγο πιο ψηλός και μου λέει “καλά είσαι, φίλε;” Λέω, όχι, δεν είμαι καλά. “Α, δεν είσαι καλά”, μου λέει και μου ρίχνει ξανά μπουνιά και δεύτερη μπουνιά, ξαναπέφτω κάτω και δίνουνε σε έναν την μπλούζα και την τσάντα μου. Μου λένε “έλα, πάμε στα γραφεία”. Φώναζα “άσε με, ρε φίλε!”. 

Για δύο μέτρα με έσυραν προς τα γραφεία και όπως σηκώνομαι να τραβήξω την τσάντα μου, του λέω “άσε την τσάντα, ρε φίλε” και την τραβάει, κόβει το σκοινί, την παίρνει την τσάντα και ανεβαίνει τρικάβαλο στη μηχανή και φύγανε ανάποδα στον δρόμο κατευθυνόμενοι προς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής».

Στην τσάντα που του λήστεψαν ο Αλέξης είχε μια φωτογραφική κάμερα αφού επέστρεφε στο σπίτι του από την Εθνική Γλυπτοθήκη, όπου είχε βρεθεί για τις ανάγκες της διπλωματικής που κάνει ως φοιτητής αρχιτεκτονικής και διακόσμησης εσωτερικών χώρων. 

Η Χρυσή Αυγή δεν έμεινε μόνο στην επίθεση. Εμφανίστηκε και έξω από τον «Ερυθρό Σταυρό» όπου νοσηλεύεται ο Αλέξης και πέταξε τρικάκια σε μια προσπάθεια να εκφοβίσει περαιτέρω το θύμα της εγκληματικής της ενέργειας. 

Λίγες μόνο ώρες μετά, ο Δημήτρης Λάζαρης, πατέρας του Αλέξη, τόνιζε σε μήνυμα που έδινε στη δημοσιότητα με αφορμή την επίθεση που δέχτηκε ο γιος του: “Όταν μισείς τον συνάνθρωπό σου μισείς πρώτα τον εαυτό σου. Όταν μισείς τον συμπολίτη σου και λες ότι αγαπάς τον εαυτό σου είσαι θρασύδειλος”. Και οι δυο γονείς του Αλέξη καλούν στο μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριο το Σάββατο 8/4 στις 2μμ με κεντρικό αίτημα: να κλείσουν τα γραφεία-ορμητήρια της Χρυσής Αυγής.