Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Αντιρατσιστικά φεστιβάλ

Από την εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ στο Αντιρατσιστικό Θεσσαλονίκης, 23/6

Θεσσαλονίκη

Με επιτυχία έγινε στη Θεσσαλονίκη το τριήμερο 20ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, με πλήθος συζητήσεων, εργαστηρίων και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων. 

Η παρέμβαση της ΚΕΕΡΦΑ και της Εργατικής Αλληλεγγύης άνοιξε τη συζήτηση για τις μάχες του αντιφασιστικού κινήματος, αλλά και το «Πού βαδίζει η Αριστερά σήμερα», καλώντας στην εκδήλωση του περιοδικού Σοσιαλισμός Από τα Κάτω την Πέμπτη 29/6. 

Η ΚΕΕΡΦΑ συμμετείχε επίσης στη διοργάνωση του Φεστιβάλ, με συζήτηση με θέμα «Η δίκη της Χρυσής Αυγής και η μάχη ενάντια στην ακροδεξιά στην Ευρώπη». Η Αλεξάνδρα Πολιτάκη, πολιτική επιστήμονας και ακτιβίστρια τόνισε ότι δεν υπάρχει ακροδεξιά στροφή στην Ευρώπη αλλά είναι οι πολιτικές των Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων απέναντι σε μετανάστες και πρόσφυγες που στρώνουν το δρόμο στην ακροδεξιά. 

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής συμπλήρωσε ότι η ΕΕ-φρούριο έχει συνολικά βοηθήσει την ακροδεξιά, αλλά έχει χάσει πολλά στοιχήματα όπως στη Γαλλία με την αποτυχία της Λεπέν και στη Βρετανία με την άνοδο του Κόρμπιν. Επισήμανε επίσης ότι για τη δίκη των νεοναζί έχουμε να δούμε το πώς σε αυτή τη μάχη κινητοποιούμαστε και εκτός δικαστηρίου. Τέλος, η Φύλλια Πολίτη από την ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης έβαλε την εικόνα των μαχών που έχουν ανοίξει και χρειάζεται να συνεχίσουμε να οργανώνουμε στο πλαίσιο αυτό: η μάχη ενάντια στις ρατσιστικές επιθέσεις στον Ασπρόπυργο, η μάχη ενάντια στο ρατσισμό πλάι-πλάι με την καμπάνια συμπαράστασης στην απεργία των Πακιστανών εργατών στην Κ.Γεωργίου ΑΕ, η μάχη ενάντια στην προβολή των νεοναζί και η νίκη της ΠΟΣΠΕΡΤ στη δικαστική μάχη.


Βόλος

Αντίστοιχα στο Βόλο η ΚΕΕΡΦΑ είχε παρέμβαση στο διήμερο 11ο αντιρατσιστικό Φεστιβάλ που έγινε στις 23-24 Ιούνη στην Αρχιτεκτονική σχολή. Οργανώνοντας τη συζήτηση «Με τους πρόσφυγες να ζήσουμε μαζί, να αγωνιστούμε μαζί», άνοιξε την κουβέντα για τη μάχη για ανοιχτές πόλεις και για τσάκισμα των νεοναζί.
 

 

Αθήνα

Στην Αθήνα το 20ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ θα διεξαχθεί στις 30 Ιουνίου και 1-2 Ιουλίου στο πάρκο Γουδή.

Κάθε βράδυ θα υπάρχουν σκηνές με συναυλίες από μια μεγάλη γκάμα συγκροτημάτων και καλλιτεχνών (από hip hop μέχρι ρεμπέτικα και από μουσικές του Ιράν και του Αφγανιστάν μέχρι ροκ). Παράλληλα στο χώρο του φεστιβάλ θα υπάρχουν εκθέσεις, κουζίνες από δεκάδες μέρη του κόσμου, παιδότοπος κλπ.

Τη δίψα του κόσμου του κινήματος για συζήτηση δείχνει κυρίως ο πλούτος των συζητήσεων που διοργανώνονται στο πλαίσιο του φεστιβάλ: αποικιοκρατία, καταλήψεις και αυτοοργάνωση, φεμινιστικοί αγώνες, πολιτική κρίση, Ευρώπη-φρούριο, αντιστάσεις στα μνημόνια, εργασιακή επισφάλεια, διεθνείς εξελίξεις είναι λίγα μόνο από τα θέματα που θα συζητηθούν φέτος στο πάρκο Γουδή.

Στις 2/7, θα υπάρχει συζήτηση «Από τη δίκη της Χρυσής Αυγής στα πογκρόμ του Ασπροπύργου: ναζιστική δράση και αντιφασιστικός αγώνας» με ομιλητές τον Θανάση Καμπαγιάννη, τον Τζαβέντ Ασλάμ και την Ελευθερία Κουμάντου.

Info: είσοδος 5 ευρώ τη μέρα ή 10 ευρώ το τριήμερο, ώρα έναρξης συζητήσεων 7μμ, ώρα έναρξης συναυλιών 9.30μμ. Ο χώρος ανοίγει από τις 6μμ.