Περιβάλλον
“Mας έπνιξαν οι περικοπές και τα μεγάλα έργα”

Σεληνιακό τοπίο μοιάζει όλη η παραλιακή περιοχή δυτικά της Αλεξανδρούπολης. Στη Μάκρη και στα Δικελλα, καταστραμένα σπίτια, κήποι, τροχόσπιτα στη θάλασσα, ρημαγμένοι δρόμοι, γεφύρια, ακόμα και η σιδηροδρομική γραμμή. «Σήμερα στην Ελλάδα, όσοι δεν καίγονται, πνίγονται – ή στις πλημμύρες ή στα ψέματα» ακούς τον κόσμο να λέει καθώς βλέπει στις βραδυνές ειδήσεις τον περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας και Θράκης να περιγράφει πόσο άψογα λειτούργησε ο κρατικός μηχανισμός! Η ρεπόρτερ τον ρωτούσε ποιος φταίει για την καταστροφή και ο κύριος περιφερειάρχης έκανε ότι δεν άκουγε και της απαντούσε άλλα αντί άλλων.

Γιατί ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης – ο κύριος περιφερειάρχης – δεν μπορούσε βέβαια να πει ότι για τις καταστροφές φταίνε οι περικοπές και οι κατασκευαστικές εταιρίες των «μεγάλων έργων» που τόσο διατυμπανίζει ο Σουφλιάς. Επί τρεις μέρες τα μετεωρολογικά δελτία μετέδιδαν ότι τη Δευτέρα η Θράκη θα πληγεί από καταρρακτώδεις βροχές. Αλλά οι περικοπές και οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν διαλύσει τις υπηρεσίες, για να μη μιλήσουμε για συντονισμό. Και χωρίς συνεργεία όλα τα ρέματα έμειναν ακαθάριστα με φυσική συνέπεια να ξεχειλίσουν.

Ομως, το μεγαλύτερο κακό το έκανε η Εγνατία. Οι μεγαλοεργολάβοι κατασκευαστές για να γλυτώσουν λεφτά δεν έκαναν παρά ελάχιστα από τα προβλεπόμενα υδραυλικά έργα και αυτά χωρίς να πάρουν υπόψη τους τις κατοικημένες παράπλευρες περιοχές. Ελάχιστα κανάλια και ανοίγματα για να διοχετεύεται το νερό της βροχής, με αποτέλεσμα να συσσωρευθούν οι υδάτινοι όγκοι στα λίγα ρέματα που υπήρχαν.

Να τι σημαίνουν για τον κόσμο τα «έργα που θα βελτιώσουν τη ζωή μας» και θα γίνουν με «συμπράξεις ιδιωτικού-δημοσίου τομέα», όπως διαφημίζει ο Σουφλιάς προεκλογικά.

Και αν σκεφθεί κανείς ότι στην περιοχή δεν είχαμε καμένα δάση, καταλαβαίνει  τι θα γίνει με τις βροχές του φθινοπώρου στο Μενίδι και στο Αιγιο.

Γιώργος Μποτσίδης

Αλεξανδρούπολη