Εργατικό κίνημα
Tο EN.ANTI.A. με τους εργαζόμενους του Nοσοκομείου στα Xανιά

Στα όρια διάλυσης βρίσκεται το νοσοκομείο Χανίων. Στην γενική συνέλευση των εργαζομένων που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3 Αυγούστου, οι εργαζόμενοι τόνισαν τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το νοσοκομείο.

 Οι ελλείψεις προσωπικού είναι τεράστιες. Στους νοσηλευτές οι οργανικές θέσεις είναι 645, υπηρετούν όμως αυτή τη στιγμή μόλις 433. Ανάλογες είναι και οι ελλείψεις σε διοικητικό προσωπικό. 

Στους ιατρούς ενώ οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις είναι 209, οι υπηρετούντες ιατροί είναι μόλις 120, από τους οποίους μάλιστα οι 25 είναι επικουρικοί, που σημαίνει ότι είναι προσωρινοί.

Συνέπεια αυτών των ελλείψεων είναι  οι κλινικές να υπολειτουργούν. Ορισμένες μάλιστα  από αυτές λειτουργούν με μόλις δύο ιατρούς. Αν προστεθεί και η έλλειψη μηχανημάτων και εξοπλισμού σημαίνει ότι ολόκληρες μονάδες δεν λειτουργούν. Η μονάδα νεογνών παρόλο που έχει εξαγγελθεί εδώ και πολύ καιρό δεν έχει ανοίξει ποτέ. 

Αν αναλογιστεί κανείς ότι η ίδια κατάσταση επικρατεί και σε άλλα γειτονικά νοσοκομεία, όπως αυτό του Ρεθύμνου, όπου πρόσφατα οδήγησαν σε κλείσιμο την εκεί μαιευτική κλινική, μεταφέροντας τις πέντε εναπομείνασες μαίες στο νοσοκομείο Χανίων καταλαβαίνει ότι αυτά τα περιστατικά  είναι κομμάτι της γενικότερης πολιτικής του Υπουργείου. Αυτά που λέει ο Αβραμόπουλος περί προσλήψεων είναι απλά προεκλογικά ψέματα. 

Θέλουν να οδηγήσουν σε διάλυση τη Δημόσια Υγεία προς όφελος της ιδιωτών. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι φτωχοί περιοχών όπως η Δυτική Κρήτη αποκλείονται από την Υγεία. Είναι σαφές ότι με αυτές τις εξελίξεις, στο νοσοκομείο Χανίων, ευνοείται τοπικός επιχειρηματίας που επεκτείνει την κλινική του συνδεδεμένος με μεγάλο όνομα των καρχαριών του χώρου.

Την Τετάρτη 8 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έπειτα από αίτημα της αντιπολίτευσης, με θέμα την κατάσταση του νοσοκομείου.

Η τοπική πρωτοβουλία  ΕΝ.ΑΝΤΙ.Α. ήρθαμε σε επαφή με  εργαζόμενους του νοσοκομείου, όπου μας ζήτησαν να ετοιμάσουμε υλικό για το σωματείο. Την Τετάρτη θα συναντηθούμε με το Δ.Σ. του σωματείου των εργαζόμενων και στη συνέχεια θα οργανώσουμε παρέμβαση στη συνεδρίαση του Δ. Συμβουλίου. Κρεμάσαμε πανό συμπαράστασης στους εργαζόμενους στο νοσοκομείο σε κεντρικά σημεία της πόλης μαζί με  τα πανό που καλούν για τη Θεσσαλονίκη. Στο επόμενο διάστημα σκοπεύουμε να ανοίξουμε καμπάνια για το νοσοκομείο τόσο στους εργατικούς χώρους όσο και στην πόλη, παράλληλα με την καμπάνια για τη διαδήλωση στη Δ.Ε.Θ., γιατί η υγεία είναι υπόθεση όλων μας και δεν πρέπει να τη αφήσουμε στα χέρια της κυβέρνησης.