Την Κυριακή 17 Δεκέμβρη στις 10πμ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου της Αθήνας, ο Συντονισμός ενάντια στα μνημόνια, προχωράει σε πανελλαδική συνέλευση. Είναι μια πρωτοβουλία που γίνεται σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία.
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει στη βουλή τον αντιαπεργιακό νόμο που χτυπάει τον συνδικαλισμό στα πρωτοβάθμια σωματεία. Έχουν συμφωνήσει με την Τρόικα ότι πλέον για να κηρύξει ένα πρωτοβάθμιο σωματείο απεργία πρέπει να εξασφαλίσει το 50% συν 1 των εγγεγραμμένων μελών του. Προσπαθούν έτσι να δώσουν ένα αποφασιστικό χτύπημα στη συλλογικότητα των εργαζόμενων στη βάση, τα πρωτοβάθμια σωματεία που την τελευταία δεκαετία δεν έχουν αφήσει καμία μνημονιακή επίθεση αναπάντητη. Μαγειρεύουν νέες περικοπές, και μια σειρά ιδιωτικοποιήσεων και για να το πετύχουν θέλουν στην πραγματικότητα να απαγορεύσουν τη δυνατότητα για απεργία.
Ταυτόχρονα είναι σε εξέλιξη μια σειρά από αγώνες. Οι εργαζόμενοι στην Υγεία είναι στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης απαιτώντας μαζικές προσλήψεις και τώρα μπαίνουν στην σύγκρουση και οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά, και να μην απολυθεί κανείς.
Αγώνας
Η μάχη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση σε ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΗ, συγκοινωνίες της Αθήνας γίνεται κεντρική την επόμενη περίοδο. Οι αγώνες για συλλογικές συμβάσεις, από τον ΟΤΕ μέχρι τον επισιτισμό, για αυξήσεις σε μισθούς είναι σε εξέλιξη. Η σύγκρουση των εργαζόμενων στα ΜΜΕ και την Εθνική τράπεζα για να σώσουν τα ταμεία τους από την καταστροφή.
Όλες αυτές τις μάχες θέλουμε να τις φέρουμε μαζί, στον ίδιο χώρο για να συζητήσουμε, να ανταλλάξουμε εμπειρίες αλλά πάνω απ’ όλα για να οργανώσουμε από κοινού τα επόμενα αγωνιστικά βήματα για να σταματήσουμε αυτές τις επιθέσεις.
Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ενάντια στα μνημόνια, κουβαλάει μια μεγάλη εμπειρία. Την προηγούμενη χρονιά, στήριξε όλα τα μαχόμενα κομμάτια, από τους εργαζόμενους στην ΕΥΔΑΠ και τους συμβασιούχους της ΕΥΑΘ, μέχρι τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες. Το Συντονιστικό των νοσοκομείων, πρωτοστάτησε στην οργάνωση των μαχών σε κάθε νοσοκομείο πανελλαδικά. Στηρίξαμε τις μάχες σε εργοστάσια, από τους μετανάστες εργάτες στην Γεωργίου ΑΕ στην Αυλώνα, μέχρι την ΙΝΤΡΑΚΟΜ και μια σειρά από μικρούς εργατικούς χώρους από την Βόνταφον στον Πειραιά μέχρι το βενζινάδικο της Shell στα Βριλήσσια.
Τώρα ξεκινήσαμε καμπάνια για την οργάνωση των συμβασιούχων σε κάθε χώρο για μόνιμη και σταθερή δουλειά ενάντια στις απολύσεις και την ανακύκλωση της ανεργίας και καμπάνια για τον αντιαπεργιακό νόμο. Μέσα από την πανελλαδική συνέλευση του Συντονισμού βάζουμε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους αγώνες που ξεπηδάνε και να οργανώσουμε από τα κάτω ακόμη καλύτερα όλους τους εργατικούς χώρους.
Tάσος Αναστασιάδης
ΣΕΚΕΣ: Ο Συντονισμός είναι αναγκαίος
Στις συνθήκες που βρισκόμαστε ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια είναι αναγκαίος. Είναι η προσπάθεια να βρεθούν μαζί συνδικαλιστές αγωνιστές από όλα τα κομμάτια της αριστεράς που δίνουν μάχη απέναντι στα νέα αντεργατικά μέτρα που μας φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με βάση την τρίτη αξιολόγηση.
Έχουμε μπροστά μας το νέο συνδικαλιστικό νόμο που στην ουσία προσπαθεί να αποδυναμώσει το εργατικό κίνημα στην βάση, στα πρωτοβάθμια σωματεία. Σε εμάς στην ΕΥΔΑΠ με την αναπροσαρμογή των συνδικαλιστικών αδειών μπαίνει σε ενέργεια το άρθρο για τις ομαδικές απολύσεις. 'Ήδη στην ΕΥΔΑΠ την προηγούμενη περίοδο επιχείρησαν ομαδικές απολύσεις στους υδρονομείς που προς το παρόν και με τη βοήθεια του Συντονισμού και των αλληλέγγυων καταφέραμε να τις μπλοκάρουμε.
Απέναντι στην ξεπουλημένη στάση από τις γραφειοκρατικές ηγεσίες και την πραγματικά ανίκανη ΓΣΕΕ, που αρνούνται να προκηρύξουν οποιαδήποτε απεργία, δεν συντονίζουν και δεν βάζουν κανένα διεκδικητικό πλαίσιο, ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια έχει δώσει ανάσα στο εργατικό κίνημα και όσους θέλουν να το παλέψουν από τα κάτω. Δίνει χώρο χωρίς παρωπίδες σε όλους τους αγωνιστές της αριστεράς που θέλουν να συντονιστούν και αυτή η προσπάθεια έχει αποτελέσματα.
Είναι χαρακτηριστικό το αποτέλεσμα της μάχης, που συμμετείχαμε και ως ΣΕΚΕΣ, ενάντια στην πολυεθνική SHELL με τις απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες. Είναι επίσης ορατό ως αποτέλεσμα ότι έχουμε καταφέρει μαζί με το Συντονισμό και με όλους τους αλληλέγγυους και τα σωματεία να αποτρέψουμε τις απολύσεις των υδρονομέων. Οπότε εμείς ως ΣΕΚΕΣ συμμετέχοντας στην μεγάλη προσπάθεια έχουμε μόνο καλά λόγια να πούμε για το Συντονισμό Ενάντια στα Μνημόνια που αποδεικνύει στην πράξη πως φέρνει αποτελέσματα.
Το ΣΕΚΕΣ κλείνει 10 χρόνια. Όταν ξεκινήσαμε αποφασίσαμε πως χρειαζόμαστε μια άλλη συνδικαλιστική δράση που χωρίς να απεμπολεί τα εργατικά μας συμφέροντα να δίνει σημασία στην εξωστρέφεια προς την κοινωνία. Συνεχίζουμε να κάνουμε κάλεσμα σε ευρύτερες δυνάμεις για να παλέψουμε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Δεν μπορείς να λες πως το νερό είναι αγαθό και την ίδια στιγμή να το κόβεις σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν.
Μετά από 7 χρόνια έχουμε καταφέρει να πιέσουμε την ομοσπονδία να πάρει την ιστορική απόφαση ότι καλύπτει συνδικαλιστικά τους εργαζόμενους να μην κόβουν το νερό, καταφέραμε και οργανώσαμε αντιφασιστική εκδήλωση μέσα στην ΕΥΔΑΠ. Και όλα αυτά γίνονται χωρίς να ρίχνουμε νερό στο κρασί μας αλλά παλεύοντας και παρασύροντας τις ηγεσίες. Η δουλειά που κάνει το ΣΕΚΕΣ είναι εξωστρεφής, συμμετέχουμε σε εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα και όσο μας επιτρέπουν οι δυνάμεις μας είμαστε αλληλέγγυοι σε άλλα σωματεία και άλλους φορείς.
Κλειδί
Στο ΣΕΚΕΣ νομίζουμε ότι πρέπει να βγούμε από το κουτάκι του εργασιακού μας χώρου. Να μιλήσουμε με τους συναδέλφους μας σε άλλους κλάδους γιατί έχει αποδειχθεί από την τελευταία 7ετία ότι όποιος πάλεψε μόνος του καταφέρανε με τον κοινωνικό αυτοματισμό να το απομονώσουν.
Έτσι κάναμε και στο θέμα που τρέχει με τις απολύσεις των υδρονομέων. Για εμάς είναι προφανές ότι πρόκειται για μια ειδικότητα που είναι το κλειδί της ιδιωτικοποίησης. Αν πρέπει να γίνει μια επισκευή ο υδρονομέας πρέπει να κλείσει για να μην τρέχουν τα νερά. Αυτό είναι το κέντρο της υδρονομής. Αν τους απολύσεις είναι σαν να έχεις ένα αεροπλάνο χωρίς πιλότο. Παρότι παλεύουν 8 χρόνια στα δικαστήρια δεν έχουν βγάλει άκρη. Φτιάξανε μια επιτροπή από τα κάτω καταφέρνοντας να πιέσουν τη διοίκηση να υποχωρήσει. Στη συνέχεια η ίδια η διοίκηση άλλαξε γνώμη και παρά τις αντίθετες γνωματεύσεις των υπηρεσιακών παραγόντων τους έστειλαν τα απολυτήρια στο σπίτι.
Ως ΣΕΚΕΣ δεν περιμέναμε ούτε την ομοσπονδία, ούτε τα σωματεία για να βγάλουμε κάλεσμα για συγκέντρωση, μαζέψαμε τον κόσμο στο κεντρικό κτήριο του Περισσού και με παρέμβαση των αλληλέγγυων συναδέλφων μας και του Συντονισμού που ήρθε με κόσμο και με ψηφίσματα από άλλα σωματεία καταφέραμε από την διοίκηση να τους κρατήσει. Το ίδιο κάναμε όσες φορές ήταν αναγκαίο. Πλέον οι συνάδελφοι κλείνουν τον πρώτο χρόνο και τις τελευταίες μέρες όλα δείχνουν πως βαδίζουμε προς λύση, όχι απλά με ανανέωση των συμβάσεων αλλά με μονιμοποίηση των συναδέλφων. Αν όλα πάνε καλά αυτή θα είναι μια μεγάλη νίκη για το εργατικό κίνημα, όμως δεν θα γινόταν να πετύχουμε χωρίς την συντονισμένη δράση με άλλους κλάδους εργαζομένων.
Γι' αυτό ως ΣΕΚΕΣ καλούμε στις 17 Δεκέμβρη όλους τους εργαζόμενους και όλους τους αγωνιστές που δεν μπορούν να βρουν άλλη διέξοδο από τις συνδικαλιστικές γραφειοκρατικές ηγεσίες να έρθουν και όλοι μαζί να παλέψουμε από τα κάτω.