Εργατικό κίνημα
H ΠOΣΔEΠ καλεί σε συλλαλητήριο: Oχι ιδιωτικοποίηση της έρευνας

Αντιμέτωπη με το κίνημα στην εκπαίδευση και την έρευνα θα βρεθεί η κυβέρνηση μετά το δεκαπενταύγουστο. 

Οπως ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη τύπου η ΠΟΣΔΕΠ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ερευνητικών Κέντρων και το σωματείο του ΙΓΜΕ, προγραμματίζουν πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και καλούν και τους φοιτητές σε πορεία στη Βουλή μετά τις 20 Αυγούστου την ημέρα που θα συζητιέται το νομοσχέδιο του Σιούφα και της Γιαννάκου για την έρευνα και την τεχνολογία. Πιθανότατα στις 21 ή στις 22 του μήνα. Τις ίδιες μέρες θα βρίσκονται σε κινητοποίηση και οι εργαζόμενοι στη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) που κατέβηκαν σε 24ωρη απεργία και πικετοφορία στη Βουλή στις 31 Ιούλη.

«Το νομοσχέδιο αποτελεί συνέχεια των νομοθετικών παρεμβάσεων που έκανε η κυβέρνηση με στόχο την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστήμιων και που τις απέτρεψε το μεγαλειώδες κίνημα της παιδείας», κατάγγειλαν οι εκπρόσωποι των τριών συνδικαλιστικών οργανώσεων στην συνέντευξη τύπου στις 2 Αυγούστου.

Το νομοσχέδιο είναι ένα δείγμα του τι εννοεί η κυβέρνηση σαν «παροχές» για τους εργαζόμενους και τη νεολαία.  Παραδίδει την έρευνα «στην απόλυτη κυριαρχία των εκπροσώπων του ΣΕΒ... αφού τον πρώτο λόγο θα έχει το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) με «εμπειρογνώμονες» επιλεγμένους από την κυβέρνηση και την εργοδοσία. Ιδρύει έναν οργανισμό ιδιωτικού δικαίου – τον ΕΟΕΤ – που θα υποκαθιστά τις σημερινές αρμοδιότητες της ΓΓΕΤ (με συνέπεια και τις ανάλογες περικοπές), ενώ αναγκάζει τα Ερευνητικά Κέντρα να λειτουργήσουν με «όρους αγοράς» σπρώχνοντάς τα σε εκμίσθωση των υποδομών τους, ακόμα και σε δανεισμό.

«Μετά τα βουνά και τα δάση που καίγονται απροστάτευτα, τις παραλίες που λυμαίνονται οι ιδιώτες, την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας και της παιδείας έρχεται η σειρά της έρευνας», κατέληξαν οι εκπρόσωποι της ΠΟΣΔΕΠ. «Ο Σιούφας και η Γιαννάκου μετατρέπουν την έρευνα από δημόσιο αγαθό σε εμπόρευμα. Γι’ αυτό θα κινητοποιηθούμε για να μείνει αυτό το αντιδραστικό κατασκεύασμα στα χαρτιά».

«Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα να παρακάμπτεται η βουλή και να γίνονται αλλαγές στα ερευνητικά κέντρα με Προεδρικά Διατάγματα» κατάγγειλαν οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ. Ετσι, με ΠΔ θα καθορίζονται θέματα υπηρεσιακής κατάστασης του προσωπικού, αποδοχών, εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα, καθώς και συγχωνεύσεις ή κατάργηση ολόκληρων ερευνητικών μονάδων.

«Αντίστοιχα νομοσχέδια για την έρευνα έχουν καταθέσει – στα πλαίσια των αποφάσεων της Λισαβώνας - και οι κυβερνήσεις στη Γαλλία και την Ισπανία. Εδώ, το σκεφτόντουσαν από καιρό, αλλά φοβόντουσαν να το καταθέσουν την περίοδο των φοιτητικών κινητοποιήσεων. Το άφησαν για το κατακαλόκαιρο που οι σχολές και τα ερευνητικά κέντρα είναι κλειστά», δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο αντιπρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, Γιάννης Μαϊστρος. «Τώρα προσπαθούν να περάσουν κομμάτι-κομμάτι τις καπιταλιστικές μεταρρυθμίσεις τους, πρώτα την έρευνα και μετά τα μεταπτυχιακά. Ομως, λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Οι φοιτητές και οι πανεπιστημιακοί πετύχαμε να σταματήσουμε τη συνταγματική αναθεώρηση με αιχμή το άρθρο 16. 

Δεν σκοπεύουμε να τους αφήσουμε να περάσουν την ιδιωτικοποίηση με πλάγιο τρόπο. Γι’ αυτό αποφασίσαμε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο μετά τις 20 Αυγούστου με πορεία στη Βουλή και καλούμε τους φοιτητές και κάθε φορέα της παιδείας και της έρευνας τη συγκρότηση πανεκπαιδευτικού μετώπου από τον Σεπτέμβρη για να είμαστε έτοιμοι να αντισταθούμε σε κάθε απόπειρα ιδιωτικοποίησης και εφαρμογής του νόμου πλαίσιου».