Η προηγούμενη βδομάδα σημαδεύτηκε από τη 48ωρη απεργία των εργαζόμενων στα ΜΜΕ κι αυτή που διανύουμε μπορεί να χαρακτηριστεί ως εβδομάδα κρίσιμων εξελίξεων για το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ, του ταμείου επικουρικής ασφάλισης και περίθαλψης του κλάδου.
Το απεργιακό διήμερο Τρίτης 24 και Τετάρτης 25/10, έδειξε ποιος μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις. Εφημερίδες και δελτία ειδήσεων δεν βγήκαν. Κέντρο της διήμερης αυτής απεργίας δεν ήταν άλλο παρά οι σκηνές των απεργών πείνας και το τραπεζάκι που είχε στηθεί στο πεζοδρόμιο της οδού Ακαδημίας 20. Από ‘κει πάρθηκε και η πρωτοβουλία για απεργιακή διαδήλωση τη δεύτερη μέρα της απεργίας – η ηγεσία της ΕΣΗΕΑ δεν κάλεσε καμία από τις δύο μέρες σε διαδήλωση – και πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή.
Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από την ΕΣΗΕΑ και κατέληξαν στο υπουργείο Εργασίας, με συνθήματα όπως "Ανυπακοή απεργία διαρκή". Έξω από το υπουργείο οι φωνές των απεργών ενώθηκαν με τις γυναίκες που για τρίτη μέρα κατασκήνωναν στη Σταδίου, διαμαρτυρόμενες για τις περικοπές στις συντάξεις χηρείας. Σε συμπαράσταση κατέβηκαν σε 48ωρη απεργία και οι γιατροί του ΕΔΟΕΑΠ. Την ίδια στιγμή που οι διαδηλωτές έφταναν στο υπουργείο Εργασίας, στην ΕΣΗΕΑ σταματούσε η σύσκεψη της ηγεσίας της Ένωσης με τα προεδρεία των άλλων σωματείων του κλάδου, χωρίς να αποφασίσει απεργιακή συνέχεια.
Τη Δευτέρα 30/10, οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών ενώσεων έλαβαν την τροπολογία που θέλει να νομοθετήσει η κυβέρνηση. Την επόμενη μέρα το Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ και το Δ.Σ του ΕΔΟΕΑΠ συνεδρίαζαν για το τι μέλει γενέσθαι.
Το κείμενο της τροπολογίας φαίνεται να επιβεβαιώνει τις ανησυχίες. Όπως σχολιάζουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι του κλάδου που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης και σύμφωνα με το απόσπασμα που δημοσίευσε η ιστοσελίδα mediatvnews.gr, ο “νέος” ΕΔΟΕΑΠ παύει να είναι αυτοδιαχειριζόμενο ταμείο, όπου μέτοχοι ήταν οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι και λειτουργούσε με γενικές συνελεύσεις και εκλεγμένο Δ.Σ από εργαζόμενους και συνταξιούχους μέλη του. Ο ΕΔΟΕΑΠ θα διοικείται από 11μελές Δ.Σ αντί για 9 που είναι σήμερα. Τα δύο παραπάνω μέλη θα διοριστούν από τον υπουργό, εκ των οποίων ο ένας θα είναι εργοδότης! Το εκλογικό σύστημα αλλάζει με απευθείας εκλογές στο ταμείο κι όχι στα σωματεία, όπως ήταν, σε μια προσπάθεια να αποκόψουν περαιτέρω τη σχέση σωματείων – ταμείου, παρότι ο ΕΔΟΕΑΠ ιδρύθηκε από τέσσερα σωματεία του Τύπου, και πετώντας ουσιαστικά από τη διοίκηση τα πιο μικρά σωματεία.
Καταστατική συνέλευση
Για να ισχύσουν φυσικά αυτά σημαίνει αλλαγή καταστατικού του ΕΔΟΕΑΠ. Που για να γίνει, πρέπει ο ΕΔΟΕΑΠ να κάνει καταστατική συνέλευση. Κι όμως, σύμφωνα με την τροπολογία το νέο καταστατικό αρκεί να φτιαχτεί από το Δ.Σ και να κυρωθεί με υπουργική απόφαση.
Όσον αφορά την εργοδοτική εισφορά τα αφεντικά θα πρέπει να καταβάλλουν 2% επί του τζίρου τους. Το Αγγελιόσημο που καταργήθηκε και αποτελούσε το βασικό έσοδο του ταμείου, έφτανε το 20% των εσόδων από τη διαφήμιση. Ακόμα κι αυτό το 2% όμως, οι μιντιάρχες προσπαθούν να το γλιτώσουν απειλώντας με προσφυγή στα δικαστήρια για ακύρωσή του κι εκτοξεύοντας έμμεσες απειλές ότι αν ισχύσει ο φόρος, θα προχωρήσουν σε απολύσεις.
Η 48ωρη απεργία της περασμένης βδομάδας, παρότι ανακοινωμένη την τελευταία στιγμή, έδειξε τη δύναμη που μπορεί να κόψει το βήχα σε εργοδότες και κυβέρνηση και να σώσει πραγματικά το ταμείο βάζοντας να πληρώσουν κράτος και αφεντικά. Η κλιμάκωσή της, όπως έχει αποφασίσει η γενική συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ, θα μπορούσε να σφραγίσει τις εξελίξεις προς όφελος των χιλιάδων εργαζομένων και συνταξιούχων.