Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Αγωγή Slapp κατά της Εργατικής Αλληλεγγής: Ο εκφοβισμός και το φίμωμα δεν θα περάσουν

Την Πέμπτη 23 Οκτώβρη εκδικάζεται στο Πρωτοδικείο Αθηνών αγωγή SLAPP κατά της Εργατικής Αλληλεγγύης και των Αφροδίτη Φράγκου και Σταυρούλα Πανίδου για κείμενα που έγραψαν στην εφημερίδα τον Ιούλιο του 2023 και τον Μάρτιο του 2024.

Την αγωγή -που στρέφεται επίσης εναντίον του γνωστού σκιτσογράφου Ηλία Κυριαζή καθώς και άλλων μέσων ενημέρωσης και συντακτών διεκδικώντας αποζημιώσεις χιλιάδων ευρώ από τον καθένα- έχει κάνει ο Εμμανουήλ Γρυπάρης που αυτοσυστήνεται ως «συνεργάτης» ΜΜΕ, διαχειριστής ιστοσελίδας παιχνιδιών και διαχειριστής προσωπικού καναλιού «στο οποίο προβάλλονται θέματα της woke ατζέντας».

Η ιστοσελίδα του είναι το GameWorld.gr που τον Ιούλιο του 2023 είχε αποκλειστεί από χορηγός επικοινωνίας του Cyprus Comic Con (CCC) μετά από καταγγελίες του Κυριαζή για ρατσιστικές και ομοφοβικές απόψεις. Ως απάντηση στις καταγγελίες του Κυριαζή που έφεραν τον αποκλεισμό από το CCC, ο Γρυπάρης, αντί να δικαιολογηθεί για τις απόψεις του ή να τις διορθώσει, ξεκίνησε εκστρατεία συκοφάντησης του σκιτσογράφου στο κανάλι και την ιστοσελίδα του. Η επίθεση αυτή πριμοδότησε μια ολόκληρη διαδικτυακή στρατιά φασιστών που έφτασε να απειλεί ακόμα και με φυσική βία τον Κυριαζή αλλά και όποιον του συμπαραστεκόταν -συναδέλφους του, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών κ.α.

Η Αφροδίτη Φράγκου και η Σταυρούλα Πανίδου με άρθρο τους τότε στην Εργατική Αλληλεγγύη υπό τον τίτλο «Φασιστικές συκοφαντίες» στήριζαν τον σκιτσογράφο ενάντια στον Γρυπάρη καθώς και στις «απόπειρες των ακροδεξιών και των φασιστών να νομιμοποιήσουν τον δηλητηριώδη λόγο τους» και «να ξαναβγάλουν στο δρόμο τους μαχαιροβγάλτες χρυσαυγίτικων ταγμάτων εφόδου».

Έξι μήνες μετά, τον Γενάρη του 2024, ο Γρυπάρης έστειλε εξώδικο στις συντάκτριες και την εφημερίδα αξιώνοντας οικονομική αποζημίωση για συκοφαντική δυσφήμιση και διαφυγόντα κέρδη καθώς και άρθρο αποκατάστασης για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του απέδιδαν υπαγορεύοντας μάλιστα και τι θα γράφει.

Κάτι τέτοιο φυσικά δεν συνέβη. Οι συντάκτριες απάντησαν στο εξώδικο με νέο άρθρο τον Μάρτιο του 2024 θυμίζοντας κάποιες από τις προκλητικές απειλές του Γρυπάρη κατά του Κυριαζή και όσων τον στήριζαν και ξεκαθαρίζοντας ανάμεσα σε άλλα πως:

«Η Εργατική Αλληλεγγύη, εφημερίδα με δεκαετίες δράσης στην αντιφασιστική πάλη, έχει μια πολύ ξεκάθαρη άποψη για το τι είναι φασίστας. Είναι πολιτικός χαρακτηρισμός για κάποιον που δεν κρύβει τις ακροδεξιές απόψεις του και επί πλέον απειλεί και οργανώνει και τη φυσική βία για την επιβολή τους σε όποιον διαφωνεί ... Και ο Μ. Γρυπάρης δεν προσπάθησε καν να κρύψει ότι αυτό ακριβώς έκανε σε βάρος του Η. Κυριαζή και όσων τον στήριξαν, συμπεριλαμβανομένης της ΕΑ». 

Ακολούθησε η αγωγή. Πρόκειται ξεκάθαρα για προσπάθεια εκφοβισμού, φιμώματος και οικονομικού χτυπήματος των εναγόμενων -όπως είναι ο στόχος όλων των αγωγών SLAPP οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτήσει χαρακτήρα ολόκληρης βιομηχανίας. Αλλά είναι και μια ακόμα φασιστική επίθεση, από την οποία η Εργατική Αλληλεγγύη, «εφημερίδα με δεκαετίες δράσης στην αντιφασιστική πάλη», δεν πρόκειται να πτοηθεί.