Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Χανιά: Αντιφασιστική εκδήλωση, 3/2

3/2, Χανιά

Με ιδιαίτερη επιτυχία και μαζική συμμετοχή εργαζομένων τόσο από τον χώρο της εκπαίδευσης, όσο και μεμονωμένων αγωνιστών, πραγματοποιήθηκε η αντιφασιστική εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ Χανίων στο δρόμο για την κινητοποίηση στις 17 Μάρτη ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό στην αίθουσα Σαμπιονάρα το Σάββατο 3/2. Ομιλητές ήταν ο Τάκης Ζώτος, μέλος της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο Μανώλης Γιακουμάκης, από την Αντιφασιστική Επιτροπή της ΕΛΜΕ Χανίων και η Μαρία Καλιτσουνάκη, από την τοπική ΚΕΕΡΦΑ. 

Στην εισήγησή του ο Τάκης Ζώτος επεσήμανε ότι η έκβαση της δίκης είναι εξαιρετικά κρίσιμη τόσο για την Χρυσή Αυγή, όσο και για την ευρύτερη κοινωνία συμπληρώνοντας ότι θα έχει και διεθνή σημασία για το αντιφασιστικό κίνημα στην Ευρώπη όπου παρατηρείται άνοδος των ρατσιστικών και ξενοφοβικών κομμάτων. Όσον αφορά την πορεία της δίκης, επισήμανε ότι έχει τελειώσει η εξέταση των 145 μαρτύρων κατηγορίας όπου μέσα από την συγκεκριμένη διαδικασία έχουν προκύψει τα βασικά χαρακτηριστικά μιας εγκληματικής οργάνωσης. Τόνισε ότι τα παραπάνω επιβεβαιώνονται από το γεγονός ότι οι επιθέσεις έχουν κοινά χαρακτηριστικά: ήταν οργανωμένες, ήταν πολλοί εναντίον λίγων, οπλισμένοι εναντίον άοπλων, αιφνιδιαστικές εναντίον ανύποπτων και με άμεση συμμετοχή της τοπικής ηγεσίας της Χρυσής Αυγής. Τέλος, ο Τάκης Ζώτος εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τα εθνικιστικά συλλαλητήρια του τελευταίου διαστήματος που γίνονται η ευκαιρία για να ξαναβγεί η Χρυσή Αυγή ως νόμιμη δύναμη σε ένα τμήμα του πληθυσμού.

Στη συνέχεια ακολούθησε η εισήγηση του Μανώλη Γιακουμάκη, όπου τονίστηκε ο τρόπος που η εκπαιδευτική και η μαθητική κοινότητα των Χανίων αντιμετώπισε την οργανωμένη παρουσία της ναζιστικής συμμορίας στα σχολεία του Νομού και πως αυτή ανακόπηκε μέσα από οργανωμένη παρέμβαση και μάχη. Σε αυτό συνέβαλλε και η δημιουργία της Αντιφασιστικής Επιτροπής της ΕΛΜΕ Χανίων καθώς και τα αντιρατσιστικά φεστιβάλ που διοργάνωσε. Η Μαρία Καλιτσουνάκη τόνισε πως το αντιφασιστικό κίνημα στα Χανιά, με την καθοριστική συμβολή της τοπικής ΚΕΕΡΦΑ, έβαλε στο περιθώριο τους νεοναζί δολοφόνους με αποτέλεσμα να μην μπορούν πουθενά να νοικιάσουν χώρο για τα «γραφεία» τους, επισημαίνοντας πως η μάχη δεν έχει τελειώσει ιδιαίτερα τώρα που διάφοροι φασίστες τραμπούκοι επιχειρούν να βάλουν χέρι στα ζητήματα της εκπαιδευτικής και μαθητικής κοινότητας, στοχοποιώντας παράλληλα τους μαθητές αλβανικής καταγωγής. Και προσκάλεσε τους συμμετέχοντες σε όλες τις αντιφασιστικές δράσεις και εξορμήσεις του επόμενου διαστήματος για την επιτυχή διοργάνωση του συλλαλητηρίου στις 17 Μάρτη, με αρχή την συμμετοχή στη γιορτή υποδοχής των Αλβανών μεταναστών στο 1ο Γυμνάσιο ΕΛ. Βενιζέλου την Κυριακή 11/2 στις 5.30μμ.