Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Αναγνωστέα - Δένουν το κατηγορητήριο

Tο τάγμα εφόδου της Νίκαιας

Στη φάση των αναγνωστέων εγγράφων (εκθέσεις, βίντεο, φωτογραφίες) μπήκε η δίκη της Χρυσής Αυγής κατά τη 223η δικάσιμο (8/2). Πρόκειται για μια σημαντική φάση της δίκης καθώς πολλά από αυτά έρχονται, μετά τους μάρυρες και μέσα από τη δικογραφία, να επιβεβαιώσουν πόσο δεμένο είναι το κατηγορητήριο κατά της ναζιστικής οργάνωσης.

Μέχρι τη 224η (13/2) είχαν διαβαστεί τα 87 πρώτα έγγραφα της υπόθεσης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από το τάγμα εφόδου της Νίκαιας. Ενδεικτικά, το έγγραφο 61 αποτυπώνει τα τηλεφωνήματα που έγιναν μεταξύ των χρυσαυγιτών πριν και μετά την επίθεση. Είναι αποκαλυπτικό για τη λειτουργία του μηχανισμού της εγκληματικής οργάνωσης: μέχρι τις 23:50 καταγράφονται απανωτές επικοινωνίες μεταξύ των χρυσαυγιτών Καζαντζόγλου και Πατέλη (πυρηνάρχη Νίκαιας), Ρουπακιά και Καζαντζόγλου, Ρουπακιά και Δήμου, Δήμου και Πατέλη, Πατέλη και Λαγού (περιφερειάρχη Πειραιά), ενώ ο Πατέλης δέχεται κλήσεις και από άλλους κατηγορούμενους-μέλη της Νίκαιας στα πλαίσια της συγκρότησης του τάγματος εφόδου. Μεταξύ 23:50 και 00:15 παγώνουν όλες οι επικοινωνίες, είναι τα λεπτά στα οποία ξετυλίγεται η δολοφονική επίθεση. Λίγα λεπτά μετά τη δολοφονία και τη σύλληψή του ο Ρουπακιάς καλεί τον Πατέλη. Τα επόμενα λεπτά συνεχίζεται η επικοινωνία Πατέλη – Λαγού και Ρουπακιά – Πατέλη. 

Στο ίδιο έγγραφο παρουσιάζονται και οι κλήσεις που έγιναν τις επόμενες ώρες. Ενδεικτικό της άνεσης του Ρουπακιά στο τμήμα και τη ΓΑΔΑ είναι ότι χρησιμοποιούσε το τηλέφωνό του μέχρι τις 7 παρά τα ξημερώματα! Εκτός από τους άλλους κατηγορούμενους, ο Ρουπακιάς κάλεσε κατά τη διάρκεια της νύχτας την αδελφή του, καθώς και τη γυναίκα του, Μ. Μικελάτου, η οποία κατέστρεψε υλικό της Χρυσής Αυγής που είχε στο σπίτι. Βρίσκεται κατηγορούμενη στη δίκη για ψευδομαρτυρία και έτσι το γεγονός ότι ξεφορτώθηκε το υλικό της ΧΑ αποτυπώνεται στο έγγραφο 26, τη δικογραφία. 

Το έγγραφο 62 είναι η απομαγνητοφώνηση των κλήσεων που δέχτηκε το ΕΚΑΒ αμέσως μετά το μαχαίρωμα. Η πρώτη κλήση γίνεται στις 00:04 και καλών είναι αστυνομικός της ΔΙΑΣ που λέει: «Υπήρχε ένα επεισόδιο με άτομα της Χρυσής Αυγής και έτερα άτομα… μάλλον το ένα άτομο έχει μαχαιρωθεί». Τη βεβαιότητα των αστυνομικών ότι επρόκειτο για χρυσαυγίτες δείχνουν και τα διαβιβαστικά των ομάδων ΔΙΑΣ στο έγγραφο 70 όπου στις 00:00 ακριβώς, περιγράφοντας την εικόνα του τετραγώνου Π. Μελά, Κεφαλληνίας και Π. Τσαλδάρη, αστυνομικός της ΔΙΑΣ λέει: «Είκοσι άτομα της Χρυσής Αυγής», ενώ λίγο μετά προσθέτει: «Απ’ ό,τι διακρίνουμε υπάρχουν σιδερομπουνιές και κάτι ρόπαλα». Η αστυνομία λοιπόν, είχε πλήρη επίγνωση του ποιοι ήταν οι δράστες.

Τάγμα εφόδου

Τα ίδια έγγραφα δείχνουν ότι το σύνολο του τάγματος εφόδου βρίσκεται συγκροτημένο μέχρι τη στιγμή της δολοφονίας και διαλύεται αμέσως μετά. Από τα μεσάνυχτα που έχει πρωτοαναφέρει τα «20 άτομα της Χρυσής Αυγής», η ΔΙΑΣ περιγράφει τις κινήσεις τους προς την Π. Τσαλδάρη, ενώ στις 00:03:35 διαβιβάζει: «επί της Τσαλδάρη υπάρχει εμπλοκή». Το τάγμα εφόδου διαλύεται σύμφωνα με διαβιβαστικό στις 00:04:06: «άτομα της Χρυσής Αυγής... Βλέπουμε άτομα να τρέχουν προς Κεφαλληνίας» και αμέσως μετά: «Άτομα της Χρυσής Αυγής έχουν τραπεί σε φυγή». Στις 00:05:20 λέει: «Ένα άτομο είναι αιμόφυρτο, ενδεχομένως από μαχαίρι. Μας δηλώνει έναν άλλο, ότι του έχει επιτεθεί. Υπάρχουν και οι δύο στο σημείο». Είναι η διαβίβαση της σύλληψης Ρουπακιά. Με άλλα λόγια μέσα στο ενάμισι λεπτό που μεσολαβεί από τη στιγμή που η αστυνομία αναφέρει ότι οι χρυσαυγίτες βρίσκονται στο απέναντι πεζοδρόμιο (Τσαλδάρη και Κεφαλληνίας) μέχρι τη στιγμή που συλλαμβάνεται ο Ρουπακιάς, γίνεται το μαχαίρωμα και αμέσως μετά αποχωρεί αστραπιαία το τάγμα. Ενδιάμεσα, ένα διαβιβαστικό κάνει λόγο για καταδίωξη «έτερων ατόμων» από άτομα «της Χ.Α» επί της Τσαλδάρη: είναι οι φίλοι του Παύλου Φύσσα, οι οποίοι έχουν περιγράψει αυτή την καταδίωξη και στο δικαστήριο, όταν κατέθεταν σαν μάρτυρες.

Το έγγραφο 19 είναι η κατ’ οίκον έρευνα στο σπίτι του Ρουπακιά, το πρωί της 18/9, όπου βρέθηκε τέιζερ (ηλεκτρικός εκκενωτής). Επιπλέον σε μια σειρά έγγραφα αναφέρονται τα αντικείμενα που βρέθηκαν στο αυτοκίνητό του: πλαστικοποιημένη κάρτα που γράφει «Χρυσή Αυγή Κεντρική Διοίκηση Ασφάλεια» και στην πίσω όψη σφραγίδα των κεντρικών της ΧΑ, τρεις κάρτες της τοπικής της Νίκαιας, η αστυνομική ταυτότητα και το κινητό του Καζαντζόγλου, χαρτί με σφραγίδα της γραμματείας της Τοπικής Οργάνωσης Νίκαιας της ΧΑ.


Επόμενες δικάσιμοι

Φλεβάρης: 21/2 και 22/2 στο Εφετείο. 23/2 και 27/2 στον Κορυδαλλό. 
Μάρτης: 2/3, 7/3, 12/3, 15/3, 21/3, 27/3 και 28/3 στον Κορυδαλλό. 5/3, 13/3 και 22/3 στο Εφετείο.