ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ: Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων

Από τις 8 το πρωί συμβασιούχοι από πολλά σημεία της χώρας κατέφταναν έξω από τον Άρειο Πάγο οργανωμένα ή μεμονωμένα. Με πορεία, επικεφαλής της οποίας ήταν δεκάδες μηχανάκια, ήρθαν οι συμβασιούχοι από το κατειλημμένο Δημαρχείο. Σε όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης φώναζαν συνθήματα καλώντας και όλους τους υπόλοιπους συγκεντρωμένους να τους ακολουθήσουν. Το σύνθημα «Είστε δικαστές όλου του λαού και όχι τα λαμόγια του πρωθυπουργού» ήταν αυτό που ακουγόταν περισσότερο.

Δυναμική παρουσία είχαν οι συμβασιούχοι της Θεσσαλονίκης. Η Μόνη Διαμάντω, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων Ορισμένου Χρόνου δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη: «είμαστε εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου με συμβάσεις στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Εγώ είμαι 8 χρόνια. Άλλοι είναι δέκα, άλλοι δώδεκα χρόνια. Εργαζόμαστε πάρα πολλά χρόνια με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ζητάμε και διεκδικούμε η εργασία μας να είναι σε μόνιμη βάση τόσα χρόνια που μπαινοβγαίνουμε στο Δήμο. Είμαστε πάρα πολλοί. Αυτή τη στιγμή είναι 850 άτομα με 8μηνο, άλλοι τόσοι με 14 μήνες και άλλοι με συμβάσεις έργου. Θέλουμε να καταλάβουν ότι πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε».

Πάγιες και Διαρκείς

Η Κατερίνα Μιτάτου, αντιπρόεδρος του Σωματείου, πρόσθεσε: «δουλεύω από το 2003 με οχτάμηνες συμβάσεις, καλύπτω πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Με το που φεύγω εγώ, για παράδειγμα, μπαίνει άλλος. Είναι χιλιάδες τα άτομα που είναι σε ομηρία αυτή τη στιγμή στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Τόσα χρόνια μας εκμεταλλευόντουσαν καθαρά για ψηφοθηρικούς λόγους. Θέλουμε να πάψει αυτό. Δουλεύουμε το ίδιο με τους μόνιμους, αλλά δεν έχουμε δικαιώματα. Το μέλλον μας είναι αβέβαιο».

Πανό στη συγκέντρωση είχαν οι Συμβασιούχοι της Κατάληψης του Δημαρχείου στην Αθήνα, η Επιτροπή Αγώνα Εργαζόμενων ΟΑΕΕ, ο Σύλλογος Συμβασιούχων Δήμου Θεσσαλονίκης, το Πανελλήνιο Συντονιστικό Συμβασιούχων, οι Συμβασιούχοι από τον ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ, το Σωματείο Συμβασιούχων Δήμου Μαρκόπουλου, κοινό πανό είχαν οι Συμβασιούχοι του Υπουργείου Εργασίας και οι εργαζόμενοι με stage του ΟΑΕΔ, οι Συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου Θεσσαλονίκης, οι Συμβασιούχοι του Δήμου Αιγάλεω, οι εργαζόμενοι με stage στο Υπουργείο Πολιτισμού, οι εργαζόμενοι με stage στο ΕΤΑΜ του Νομού Κιλκίς και η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Η Νίκη Λάνη, συμβασιούχος στο Δήμο Αιγάλεω, μας μίλησε για τις κινητοποιήσεις τους πριν από τη συγκέντρωση της Πέμπτης. «Την Τετάρτη 6/4 πάρθηκε απόφαση σε Γενική Συνέλευση που έγινε να κάνουμε κατάληψη τη Δευτέρα 11/4. Μετά από απόφαση 350 ατόμων. Το βράδυ που έγινε Δημοτικό Συμβούλιο πρότειναν στο Δήμαρχο να το κλείσουμε όλοι μαζί. Μαζί με το Δήμαρχο αφού δεν υπάρχουν λεφτά. Ο Δήμαρχος τελικά έδωσε μια διορία 15 ημερών ότι θα έχουν πληρωθεί όλα. Άλλοι είπαν ναι, άλλοι είπαν όχι. Η απόφαση όμως της συνέλευσης ήταν για κατάληψη την Δευτέρα. Την επόμενη μέρα που έγινε ΔΣ του Σωματείου αναιρέθηκε αυτό. Με 7 ψήφους προς 2. Η παράταξη του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού είπαν όχι στην κατάληψη, μόνο οι δύο του ΚΚΕ είπαν ναι. Έγινε χαμός. Μετά πήγαν να περάσουν στάση εργασίας και κατάληψη 11 με 3 μόνο για τη Δευτέρα. Εμείς όμως από τη Δευτέρα στις 7 το πρωί κάναμε κατάληψη. Δεν θεωρούσαμε σωστό η απόφαση των 7 απέναντι σε 350 άτομα έπρεπε να περάσει. Έχουμε έρθει και σήμερα και διεκδικούμε την μονιμότητα μας. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με ασφαλιστικά δικαιώματα».
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης οι συμβασιούχοι ξεκίνησαν πορεία μέχρι το κατειλημμένο Δημαρχείο όπου και τερμάτισαν την διαδήλωση τους.

Διαβάστε επίσης

Η κατάληψη στο Δήμο Αθήνας έδειξε το δρόμο