Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Να στείλουμε τους σεξιστές της ΝΔ σπίτι τους

Απεργιακή μέρα της Γυναίκας 8 Μάρτη

H προοπτική για έξτρα επίδομα στις γυναίκες που τεκνοποιούν σε ηλικία κάτω των 30 ετών, που ανακοίνωσε η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της ΝΔ στη Βουλή, είναι τρανταχτή απόδειξη ότι έχουμε απέναντί μας μία αντεργατική και ταυτόχρονα σεξιστική κυβέρνηση. Όπως είπε χαρακτηριστικά η υφυπουργός, συνδέοντας το μέτρο με το στόχο της για “άμβλυνση του δημογραφικού προβλήματος” της χώρας: «Ξέρουμε ότι όσο νεαρότερη είναι η γυναίκα, τόσο υψηλότερη είναι η πιθανότητα να τεκνοποιήσει πάνω από ένα παιδί».

Είναι πρόκληση η κυβέρνηση της ΝΔ που θέλει να διαλύσει τη δημόσια εκπαίδευση, να μετατρέψει τα νοσοκομεία σε επιχειρήσεις, να ιδιωτικοποιήσει τα πανεπιστήμια, που απειλεί με απολύσεις συμβασιούχων -στην πλειοψηφία τους γυναικών- που κρατάνε αυτές τις υπηρεσίες όρθιες, που καταργεί την Επιθεώρηση Εργασίας στην οποία έχουν δυνατότητα να προσφεύγουν γυναίκες που απολύονται λόγω εγκυμοσύνης, να ανακοινώνει δήθεν μέτρα κοινωνικής πολιτικής για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να ισχυροποιήσει και θεσμικά τις σεξιστικές διακρίσεις σε βάρος των γυναικών και να στείλει το μήνυμα ότι οι γυναίκες πρέπει να παντρεύονται μικρές και να κάνουν πολλά παιδιά, να ξαναγυρίσουν δηλαδή στο “φυσιολογικό” τους ρόλο: αυτό της γέννησης και της ανατροφής των παιδιών. Η σύνδεση μάλιστα με το δημογραφικό παραπέμπει στο πιο αντιδραστικό στερεότυπο ότι οι γυναίκες είναι χρήσιμες κυρίως ως μηχανές αναπαραγωγής. Μπορεί η Μιχαηλίδου να είναι γυναίκα, όμως είναι κομμάτι μίας κυβέρνησης που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των καπιταλιστών, που επιδιώκουν να εξασφαλίσουν ότι η οικογένεια θα συνεχίσει να υφίσταται ως αναπαραγωγός της εργατικής τάξης.

Η σεξιστική ιδεολογία που καλλιεργούν συστηματικά οι θεσμοί του καπιταλισμού (ΜΜΕ, Εκκλησία, Σχολείο) έχει στόχο να εμφανίσει αυτή τη λειτουργία ως φυσιολογική και οποιαδήποτε άλλη επιλογή ως παρέκκλιση ή ακόμα και ανωμαλία. Δεν είναι σύμπτωση ότι λίγες μέρες αργότερα, η Ιερά Σύνοδος, για να συνδράμει με τη σειρά της στη “λύση του δημογραφικού προβλήματος”, ανακοίνωσε προκλητικά την καθιέρωση ημέρας «αγέννητου παιδιού», ημέρας κατά των εκτρώσεων δηλαδή, βάζοντας ανοιχτά στο στόχαστρο μία από τις σημαντικότερες κατακτήσεις του γυναικείου κινήματος. Μπορεί να ξεπερνούν κάθε όριο γελοιότητας, αλλά ούτε είναι τυχαίες οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου ότι η ομοφυλοφιλία “μεταδίδεται” στα βρέφη εάν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η γυναίκα έρθει σε πρωκτική σεξουαλική επαφή και την απολαύσει!

Μέσα στην κρίση του καπιταλισμού ο σεξισμός κλιμακώνεται ως κομμάτι των επιθέσεων απέναντι στην εργατική τάξη. Από την Αμερική του Τραμπ μέχρι την Ιαπωνία, το δικαίωμα της γυναίκας να αποφασίζει η ίδια για το σώμα και την αναπαραγωγική της ικανότητα μπαίνει σε αμφισβήτηση.

Η απάντηση στο αντιδραστικό αυτό πισωγύρισμα είναι το νέο κίνημα των γυναικών που απλώνεται σε όλο τον πλανήτη -από το Metoo ενάντια στις σεξουαλικές παρενοχλήσεις στις ΗΠΑ και τα κινήματα στην Ισπανία και στην Ιρλανδία ενάντια στη σεξιστική βία και την απαγόρευση των εκτρώσεων μέχρι το Kutoo στην Ιαπωνία ενάντια στην επιβολή των προτύπων θηλυκότητας στην γυναικεία εμφάνιση και συμπεριφοράς στους χώρους εργασίας.

Αυτές οι μάχες είναι ξεκινημένες και εδώ, με αποκορύφωμα τη φετινή απεργία ενάντια στις σεξιστικές διακρίσεις φέτος στις 8 Μάρτη, που έβαλε στην ατζέντα του εργατικού κινήματος τα αιτήματα της ίσης αμοιβής για ίση εργασία, των ασφαλών και δωρεάν εκτρώσεων, των 24ωρων Παιδικών Σταθμών. Αυτές τις μάχες έχουμε να τις κλιμακώσουμε για να στείλουμε όσο γίνεται γρηγορότερα τους σεξιστές της ΝΔ στο σπίτι τους.