Εκπαίδευση και νεολαία
H μάχη ενάντια στη ΝΔ: Κάτω τα χέρια από το Άσυλο

Τρίτη 23 Ιούλη, Η διαδήλωση ενάντια στην κατάργηση του Ασύλου έξω από τη Βουλή

«Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες που διαδήλωσαν χτες ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για κατάργηση του ασύλου», τονίζει η ανακοίνωση του ΣΕΚ στις Σχολές, αμέσως μετά τη μεγαλειώδη διαδήλωση στις 23/7. 

«Συμμετείχαν χιλιάδες νέοι και νέες όχι μόνο φοιτητές αλλά και μεταπτυχιακοί και ερευνητές, εργαζόμενοι, καθηγητές, διοικητικοί, δάσκαλοι και οι οργανώσεις της αριστεράς. Η διαδήλωση ενάντια στην κατάργηση του ασύλου εξελίχθηκε στην πρώτη μαζική απάντηση του κινήματος απέναντι στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Μια μέρα μονάχα μετά τις προγραμματικές δηλώσεις και γέμισαν οι δρόμοι διαδηλωτές ενάντια στο αντιδραστικό πρόγραμμα της ΝΔ. Ήδη οι εξαγγελίες για την μετατροπή του κάτω Πολυτεχνείου σε μουσείο πέφτουν στο κενό και η κυβέρνηση αναδιπλώνεται. Έτσι μπορούμε να συνεχίσουμε για να τσακίσουμε όλα τους τα σχέδια. Το συλλαλητήριο απέδειξε ότι οι εργαζόμενοι και η νεολαία έχουν την διάθεση να συγκρουστούν με την κυβέρνηση. Πέφτει στις πλάτες της αντικαπιταλιστικής αριστεράς να πάρει τις σωστές πρωτοβουλίες, να οργανώσει την αντίσταση στα σχέδια του Μητσοτάκη και με όπλο την ενότητα και την κοινή δράση να ξεδιπλώσουμε τις πραγματικές δυνατότητες για την ανάπτυξη του κινήματος», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Σείστηκε το κέντρο της Αθήνας

Το κέντρο της Αθήνας σείστηκε με το σύνθημα «Κεραμέως άκου τον πόνο της Γιαννάκου και ρώτα τον Αρσένη τι σε περιμένει»: η αντίσταση στην κατάργηση του ασύλου πατάει σε γιγαντιαία κινήματα των τελευταίων δεκαετιών κι αυτό το γνωρίζουν όλοι. Με πανό συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Φοιτητικός Σύλλογος ΣΕΥΠ μαζί με φοιτητές και φοιτήτριες από όλο το Πα.Δ.Α, οι Φ.Σ. Μεταλλειολόγων Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών, Παντείου, Αρχιτεκτονικής, ΗΜΜΥ κ.ά. με φοιτητές/τριες από όλο το Πολυτεχνείο, ο ΦΣ Νοσηλευτικής, πρωτοβουλίες εργαζόμενων φοιτητών/τριων, μεταπτυχιακών, ερευνητών/τριών, σύλλογοι εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και άλλα σωματεία, πρωτοβουλίες εργαζόμενων, φεμινιστικές οργανώσεις και οργανώσεις της αριστεράς.

Όπως δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Πάνος, φοιτητής στην Κοινωνική Πολιτική Παντείου: «Διαδηλώνουμε κατά της κατάργησης του ασύλου γιατί δε θέλουμε τις σχολές επιχειρήσεις. Θέλουμε τα Πανεπιστήμια ανοιχτά στις ιδέες, προκειμένου να μπορούμε να κάνουμε αυτό που γίνεται σήμερα: να διαδηλώνουμε και να οργανώνουμε χωρίς να μπαίνει η αστυνομία μέσα στους χώρους του πανεπιστημίου και να χρησιμοποιεί βία, όπως έγινε πρόσφατα στο ΑΠΘ. Είχαν μπει με τη δικαιολογία ότι γίνεται διακίνηση ναρκωτικών. Το κίνημα δεν έχει πεθάνει όπως νομίζουν μερικοί, αντίθετα κερδίζει κάθε μέρα καινούρια μέλη και ‘αναγκάζει’ τον κόσμο να βγαίνει στους δρόμους». 

Το άσυλο δεν είναι μόνο ακαδημαϊκό ζήτημα. Στη διαδήλωση συμμετείχαν, οργανωμένα ή όχι, όλα τα κομμάτια της κοινωνίας που αγωνίζονται. Η Μαρία, μαθήτρια, δήλωσε: «Το ότι αυτό γίνεται για τους ναρκέμπορους είναι ένα πρόσχημα. Δεν γίνεται γι’ αυτό αλλά για να μπει η αστυνομία στους χώρους, να πέσει το κίνημα και να χτυπηθεί η αριστερά. Ξέρουμε από τη μεταπολίτευση και μετά ότι τα πανεπιστήμια ήταν χώροι οργάνωσης όχι μόνο για το φοιτητικό κίνημα αλλά και για το εργατικό. Εγώ δεν έχω περάσει ακόμα σε σχολή, αλλά δεν είναι μόνο θέμα των φοιτητών, αφορά εργαζόμενους και μαθητές. Οι μαθητές καταλαβαίνουν ότι τα πανεπιστήμια δεν πρέπει να γίνουν ιδιωτικά και ξέρουν πόσο σημαντικό είναι το άσυλο».

Ο Μήτσος, λιθογράφος και μέλος του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια, τόνισε: «Το άσυλο έχει ιστορία αγώνων πολλών δεκαετιών. Το προστατεύει το φοιτητικό και το εργατικό κίνημα απ’ ό,τι έχει συμβεί σε όλη την ιστορία. Οι φοιτητές και η εργατιά έχουν κρατήσει το άσυλο στα χέρια τους με αγώνες και αίμα. Δεν μπορεί μια κυβέρνηση τώρα να φαντάζεται ότι θα το καταργήσει με ένα άρθρο. Είναι μάχη και του εργατικού κινήματος, θα τη δώσουμε όπως και τη μάχη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και τα κλεισίματα το επόμενο διάστημα».

Η Έλενα, φοιτήτρια, που συμμετέχει στην Αυτοοργανωμένη πρωτοβουλία φοιτητών/τριών του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας στο ΠΑΔΑ υπογράμμισε: «Συμμετέχουμε στην πορεία ενάντια στην κατάργηση του ασύλου γιατί θέλουμε ένα πανεπιστήμιο ελεύθερο, δημόσιο αυτόνομο. Η κυβέρνηση, με ένα βήμα τη φορά, ετοιμάζει την ελεύθερη πρόσβαση της καταστολής στα πανεπιστήμια για να μπορεί εύκολα να περάσει τα επόμενα νομοσχέδια. Και φυσικά την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων. Δεν θα περάσει. Πολλά χρόνια τώρα το προσπαθούν».

Ο Χρήστος, από τον Σύλλογο Δασκάλων Νησιών Αργοσαρωνικού επισήμανε: «Συμμετέχουμε μαζί με άλλους συλλόγους εκπαιδευτικών και το φοιτητικό και μαθητικό κίνημα,  υπερασπίζουμε το άσυλο, όχι μόνο στα πλαίσια της ακαδημαϊκής ελευθερίας αλλά γενικότερα σαν άσυλο για όλο το λαό. Είναι πολιτικό άσυλο ιδεών και κινηματικών πρακτικών, ενάντια στην προσπάθεια της αστυνόμευσης του πανεπιστημίου στα πλαίσια της στροφής της παιδείας σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Η εγκληματικότητα και το λεγόμενο παραεμπόριο είναι ένα πρόσχημα για να μπορεί να λειτουργήσει ο μηχανισμός καταστολής. Για να αφεθούν ασύδοτες μέσα στο πανεπιστήμιο οι επιχειρήσεις να προσανατολίζουν την έρευνα και τη γνώση προς τα εκεί που θέλουν».

Ξεχείλιζε ο ενθουσιασμός

Η διαδήλωση, ξεκινώντας από τα Προπύλαια και καθώς βάδιζε προς την Ομόνοια αυξανόταν συνέχεια με εκατοντάδες που έφταναν για να διαδηλώσουν. Στη συνέχεια ανέβηκε στο Σύνταγμα πλημμυρίζοντας όλο το κέντρο και, καθώς κατευθυνόταν ξανά προς την Ομόνοια και στη συνέχεια στο Πολυτεχνείο όπου θα γινόταν το συντονιστικό, ο ενθουσιασμός σε όσους και όσες συμμετείχαν ξεχείλιζε.

Όπως τόνισε η Έλσα, αρχιτεκτόνισσα: «Το φοιτητικό μπλοκ είναι γεμάτο, το μπλοκ των μεταπτυχιακών, διδακτόρων κλπ επίσης, αλλά και όλα τα μπλοκ της αριστεράς και του κινήματος. Φαίνεται από τη σημερινή πορεία, που είναι πάρα πολύ μαζική ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι όσο δυνατή θέλει να δείχνει. Οι αντιδράσεις άμεσες, οι μνήμες πολύ πρόσφατες. Δεν μπορεί, με κοινωνικούς αγώνες χρόνων, το άσυλο να καταργηθεί σε ένα καλοκαίρι όπως θέλει η κυβέρνηση. Θα είμαστε εδώ κι από το Σεπτέμβρη θα αναμετρηθούμε όπως κάναμε πάντα».

Η Εύα, φοιτήτρια στο ΠΑΔΑ είπε στην ΕΑ: «Με το που ανακοινώθηκε ότι θα κατατεθεί η κατάργηση του Ασύλου σε νομοσχέδιο, οι φοιτητές του ΣΕΚ στις Σχολές, αλλά και η ΕΑΑΚ, πήραμε την πρωτοβουλία να οργανώσουμε τη διαδήλωση από την πρώτη στιγμή με έντυπο υλικό και ανακοινώσεις στο ΠΑΔΑ που ήταν ακόμα ανοιχτό. Καλέσαμε ΔΣ και πήραμε αποφάσεις σε κοινό πλαίσιο με την υπόλοιπη αριστερά. Θα συνεχίσουμε και μέσα στο καλοκαίρι, κανονίστηκαν ήδη νέα ΔΣ. Αυτός ο αγώνας πιάνει μια ολόκληρη βεντάλια κόσμου: από τους διοικητικούς και τους καθηγητές, μέχρι τους φοιτητές και τις καθαρίστριες. Είναι ενδεικτικό του τι σημαίνει για όλη την κοινωνία η κατάργηση του ασύλου. Τι σημαίνει να μην μπορεί να οργανώνεται αντίσταση μέσα στα πανεπιστήμια, ή να μην μπορούν να χρησιμοποιούνται για πολιτικές εκδηλώσεις όπως το φεστιβάλ του Μαρξισμού που έγινε πρόσφατα.

Παρότι μέσα καλοκαιριού, η διαδήλωση είχε πάρα πολύ κόσμο. Έχουμε να κάνουμε με μια ιδεολογική επίθεση στην αριστερά, στα κεκτημένα και τα δικαιώματά μας. Το να υπάρχουμε με τους Συλλόγους μας είναι μια κατάκτηση. Από το φθινόπωρο έχουμε να οργανώσουμε συνελεύσεις και ακόμα μεγαλύτερες διαδηλώσεις. Όπως σήμερα στείλαμε το μήνυμα στην υπουργό Παιδείας να μαζέψει τα χέρια της από το άσυλο, έτσι θα πούμε να ξεχάσει και τα σχέδια ιδιωτικοποίησης. Το πανεπιστήμιο άνηκε και ανήκει στους φοιτητές και τους εργαζόμενους σε αυτό, είναι κέντρο ελεύθερης έκφρασης ιδεών και θα συνεχίσει να είναι».


Συνεχίζει το φοιτητικό κίνημα μέσα στο καλοκαίρι τον αγώνα ενάντια στα αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης για τα Πανεπιστήμια. Η υπουργός μπορεί να δίνει την μία συνέντευξη μετά την άλλη και να φτάνει να λέει ότι οι φοιτητές θα μπαίνουν με κάρτες μέσα στις σχολές, λες και δεν πρέπει να είναι ανοιχτές για όλους και όλες. Αλλά το φοιτητικό κίνημα είναι εδώ, και μετά την διαδήλωση της Τρίτης οργανώθηκε κινητοποίηση την Πέμπτη και την Παρασκευή στις συγκλήτους του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ. Φοιτητές και φοιτήτριες από πολλές σχολές διεκδίκησαν να παρθούν αποφάσεις ενάντια στα σχέδια της Κεραμέως. Ο πρύτανης όμως του ΕΚΠΑ μόλις είδε τους φοιτητές αποχώρησε από την αίθουσα. Το φοιτητικό κίνημα θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις και θα συνδεθεί με όλα τα κομμάτια που θέλουν να παλέψουν αυτή την πολιτική. Ήδη οι καθηγητές του ΕΜΠ με απόφασή τους είναι ενάντια στην κατάργηση του ασύλου. Από τον Σεπτέμβρη σε κάθε σχολή οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, οι διοικητικοί, οι καθηγητές έχουμε την δύναμη μαζί να μπλοκάρουμε την επίθεση. 

ΣΕΚ στις Σχολές

• Στάση εργασίας την 1/8 από έναρξη ωραρίου έως τις 11πμ κήρυξε ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αθηνών. «Καλούμε τους εργαζόμενους να παραστούν μαζικά στη συνεδρίαση της Συγκλήτου σχετικά με το θέμα του Ασύλου. Δεν θα περάσουν οι αντιδημοκρατικοί σχεδιασμοί για τα Πανεπιστήμια. Δεν θα αφήσουμε τα κεκτημένα ετών στη σημερινή λαίλαπα του Νεοφιλελευθερισμού», τονίζει η ανακοίνωση-κάλεσμα του Συλλόγου.