Εκπαίδευση και νεολαία
Κάτω τα χέρια από το Άσυλο

Οι εργαζόμενοι του ΕΚΠΑ πραγματοποίησαν στάση εργασίας την Πέμπτη 1 Ιούλη, σε συνέχεια των κινητοποιήσεων που έχει προκαλέσει η απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να καταργήσει με νόμο το Πανεπιστημιακό άσυλο. Μαζί με δεκάδες φοιτητές οργάνωσαν παρέμβαση στη συνεδρίαση της Συγκλήτου που είχε στην ημερήσια διάταξη το θέμα του ασύλου. Αίτημά τους ήταν να παρθεί ρητή απόφαση του οργάνου ενάντια στη διάταξη για την κατάργηση του ασύλου η  οποία μπαίνει σε ψήφιση στη Βουλή στις 8 Αυγούστου. Ήδη η Σύγκλητος του ΕΜΠ έχει ταχθεί κατά του νέου νόμου, ενώ εκατοντάδες Πανεπιστημιακοί υπογράφουν κάλεσμα ενάντιά του, ενισχύοντας τις ήδη ξεκινημένες κινητοποιήσεις.

Οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές πήραν το λόγο στη διαδικασία τονίζοντας πως χρειάζεται συμμαχία όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας για να μην περάσει ο νόμος. Μια επίθεση που αφορά όλη την κοινωνία και την προάσπιση των αγώνων κάθε μερίδας της.

 “Η σημερινή διαδικασία ήταν εντελώς συνοπτική. Οι Συγκλητικοί δεν πήραν καμιά απόφαση, ούτε καν δέχτηκαν να τοποθετηθούν δημόσια”, μας είπε η Βανέσα Πεντογάλου, εργαζόμενη, που συμμετέχει στην Πρωτοβουλία Εργαζομένων ΕΚΠΑ. “Όσοι τοποθετήθηκαν πριν την αποχώρηση του Πρύτανη, υπερασπίζονταν το άσυλο σαν μια αφηρημένη ιδέα, που όλοι το θέλουν αλλά κανείς δε βγαίνει να το υπερασπιστεί απέναντι στην επίθεση. Το θέμα είναι πώς θα κινηθούμε φοιτητές κι εργαζόμενοι το επόμενο διάστημα. Ουσιαστικός αγώνας για να μην καταλυθούν αξίες που έχουν κερδηθεί με αίμα. Από Σεπτέμβρη και με κάθε αφορμή, το πώς θα κινηθεί ο κάθε πρόεδρος θα έχει να κάνει και με τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν. Γι’ αυτό θεωρώ πως το να μπουν μπροστά οι φοιτητές με τους Συλλόγους είναι απαραίτητο. Σαν πυλώνας μιας μάχης που θα δώσουμε φοιτητές κι εργαζόμενοι μαζί.

Ο Σύλλογός μας σήμερα κάλεσε σε στάση εργασίας μετά από πολύ καιρό. Θα χρειαστεί να ξανασυσπειρωθεί ο κόσμος και να κινητοποιήσει τους Συλλόγους μαζικά”.