Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Kλείστε τη Μόρια!

Μόρια, Κυριακή 29/9

Μια γυναίκα απανθρακώθηκε στη Μόρια το απόγευμα της περασμένης Κυριακής. Δώδεκα άνθρωποι έμεναν στο κοντέινερ από το οποίο ξεκίνησε η φωτιά, 12 από τους 12.000 που ζουν σε ένα camp που φτιάχτηκε για 3000. 

Τα ζόμπι στα τηλεπαράθυρα αρχικά έπαιζαν την “είδηση” ότι οι πρόσφυγες έβαλαν μόνοι τους την φωτιά για να ξεκινήσουν εξέγερση μέχρι που σίγησαν – να μην εκθέσουν και την αγαπημένη τους κυβέρνηση. Στη συνέντευξη τύπου την επόμενη μέρα ο Υφυπουργός προστασίας του Πολίτη Οικονόμου ανακοίνωσε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις εμπρησμού ενώ η φωτιά φαίνεται πως ξεκίνησε από τον χώρο όπου χρησιμοποιείτο από τους διαμένοντες στους οικίσκους, ως μαγειρείο. Επιπλέον γίνεται τεστ dna στους καμένους ιστούς που βρήκαν μέσα σε μια κουβέρτα και παρέδωσαν οι ίδιοι οι πρόσφυγες προκειμένου να αποδειχθεί αν πρόκειται για άλλο ένα θύμα, ένα καμένο βρέφος. 

Σύμφωνα με τις καταγγελίες της Συνέλευσης Βάσης Εργαζομένων σε ΜΚΟ Λέσβου: “Η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα και έκαψε ολοσχερώς 8 κοντέινερ και 12 στο σύνολο... Οι πρόσφυγες προσέτρεξαν να σβήσουν τη φωτιά και η αστυνομία επιτέθηκε με δακρυγόνα για να τους διώξει, την ώρα που έμπαινε ένα πυροσβεστικό. Αυτό εξόργισε τον κόσμο ο οποίος επιτέθηκε στο πυροσβεστικό... η αστυνομία διώχνει τον κόσμο που έχει μαζευτεί για να βοηθήσει (εργαζόμενες, διερμηνείς και αλληλέγγυοι) και έχει αποκλείσει την πρόσβαση στο hotspot από την πόλη”. Σε άλλη επώνυμη καταγγελία, που συνοδεύει σχετικό βίντεο, αναφέρεται ότι “η αστυνομία κλείδωσε τις πόρτες την ώρα που η φωτιά εξελίσσονταν στο περιφραγμένο κομμάτι της Μόριας και πέταξε δακρυγόνα στους πρόσφυγες που προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά μόνοι τους αφού η πυροσβεστική καθυστέρησε χαρακτηριστικά”. 

Όπως καταγγέλλει ο Δ. Πατέστος, συντονιστής των Γιατρών του Κόσμου στο Καρά Τεπέ: “Στη Μόρια μέσα στα κοντέινερ ζουν 30 άτομα μαζί... Οι άνθρωποι ζουν σε συνθήκες που είναι απίστευτες. Όχι σήμερα ξαφνικά, αλλά όλα αυτά τα χρόνια... Η Αστυνομία πέταξε μια φωτοβολίδα κρότου λάμψης, κάτι που δυστυχώς για τη Μόρια είναι σύνηθες, ενώ αρκετός κόσμος έπαιρνε τις κουβέρτες του και έβγαινε από το καμπ... Όλα τα γύρω χωράφια είναι γεμάτα σκηνές, παραπήγματα κλπ. Αν δει κανείς τα καλώδια που περνούν μέσα στο ΚΥΤ, αναρωτιέται πως και δεν κάηκε και το υπόλοιπο καμπ χθες".

«Scorched hearts»

Τις επόμενες δύο μέρες εκατοντάδες πρόσφυγες, κυρίως γυναίκες, κρατώντας χαρτόνια πάνω στα οποία έγραφαν «Scorched hearts» («καμένες καρδιές») πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία απαιτώντας την χορήγηση ασύλου. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν φραγμό προκειμένου να μην τις αφήσουν να πάνε στη Μυτιλήνη. 

Αντιρατσιστική διαδήλωση είχε καλεστεί το βράδυ της Τρίτης 1ης Οκτώβρη στην πλ. Σαπφούς στη Μυτιλήνη από συλλογικότητες και οργανώσεις, την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο. Σε ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου καλώντας στη συγκέντρωση ζητά ανάμεσα σε άλλα: «Κατάργηση της ρατσιστικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες του πολέμου, της οικονομικής καταστροφής και των αντιδραστικών καθεστώτων. Να κλείσουν η Μόρια και όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης τώρα. Διαμονή των προσφύγων στις πόλεις, σε ανθρώπινες συνθήκες ζωής, με όλα τα δικαιώματα σε εργασία, μόρφωση, υγεία κλπ”. 

“Οι εγκάθετοι Δήμαρχοι και περιφερειάρχες της ΝΔ σπέρνουν το ρατσιστικό δηλητήριο, τροφοδοτώντας την ακροδεξιά και τους φασίστες” αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΚΕΕΡΦΑ. “Την ίδια ώρα, ο Χρυσοχοϊδης στέλνει με μεταγωγικά διμοιρίες των ΜΑΤ για να δυναμώσουν την καταστολή των εξοργισμένων προσφύγων, που τους αντιμετωπίζουν απάνθρωπα, με στοίβαγμα σαν ζώα μέσα σε σκηνές και τα παιδιά τους μακρυά από τα σχολεία. Όταν δεν καταδιώκουν μωρομάνες από τις καταλήψεις στέγης στα Εξάρχεια τρέχουν να καταστείλουν τους πρόσφυγες που διαμαρτύρονται. Είναι ώρα το κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες να κλιμακώσει τη δράση του”.