Εργατικό κίνημα
ΟΕΝΓΕ: Περίθαλψη χωρίς διακρίσεις

Την απόφαση οι νοσοκομειακοί γιατροί να μην εφαρμόζουν την εγκύκλιο Βρούτση για τον ΑΜΚΑ των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο δημοσιοποίησε η ΟΕΝΓΕ. Όπως αναφέρει:

“Η ΟΕΝΓΕ από την πρώτη στιγμή είχε καταγγείλει την ανάλγητη και απάνθρωπη απόφαση του υπουργού Βρούτση να ανακαλέσει προηγούμενη εγκύκλιο που παρείχε κάποιες διευκολύνσεις για την έκδοση ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο... Ο υφυπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης στην προσπάθεια του να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, μας είχε διαβεβαιώσει, πως όλες αυτές οι περιπτώσεις θα καλύπτονταν δήθεν με τη χορήγηση ΚΥΠΑ (Κάρτας Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπών). Ωστόσο αποδείχτηκε περίτρανα πως οι ανησυχίες μας ήταν απολύτως βάσιμες. Οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση ΑΜΚΑ είναι στην πράξη απαγορευτικές για την πλειοψηφία των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο, οι διαδικασίες χρονοβόρες και η χορήγηση ΚΥΠΑ δεν έχει ακόμα ξεκινήσει. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση 22χρονου που διαγνώστηκε με μεταστατικό καρκίνο. Σε αυτόν τον νέο εργαζόμενο το ελληνικό κράτος από τη μία έσπευσε να του χορηγήσει ΑΦΜ για να μπορεί να τον φορολογεί, από την άλλη αρνείται να του χορηγήσει ΑΜΚΑ ώστε να μπορέσει να υποβληθεί στην απαραίτητη θεραπεία. Και μπορεί η συγκεκριμένη περίπτωση να αντιμετωπίστηκε … το πρόβλημα όμως παραμένει. 

Απαιτούμε να ανακληθεί άμεσα η απάνθρωπη απόφαση Βρούτση... Η ΟΕΝΓΕ θα συνεχίσει να αναδεικνύει το ζήτημα. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε με κάθε τρόπο τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών.... Θα συνεχίσουμε να περιθάλπουμε τους ασθενείς ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, θρησκείας. Δεν πρόκειται να απαρνηθούμε τον ρόλο μας. Είμαστε γιατροί. Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στους ξεριζωμένους από τις πατρίδες τους από τη φτώχεια, τους πολέμους, την προσφυγιά, σε όλους όσους έχουν ανάγκη είτε έχουν ΑΜΚΑ και ΚΥΠΑ, είτε όχι”.

• Παναττική στάση εργασίας 9πμ-3μμ καλέι Τετάρτη 11/12 η ΟΕΝΓΕ. Συγκέντρωση θα πραγματοποιήσει στις 10πμ στη φιέστα του ΠΙΣ για τις ΣΔΙΤ στην Υγεία.