Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Άσυλο και στέγη - όχι φυλακές για τους πρόσφυγες

Πριν από λίγες βδομάδες προειδοποιούσαμε από τις στήλες της Εργατικής Αλληλεγγύης για τους θανάτους που θα ξαναφέρει μαζί του ο χειμώνας σε πρόσφυγες και μετανάστες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Χρυσοχοΐδη και της ΕΕ, είτε από το ψύχος, είτε από τα πρόχειρα θερμαντικά μέσα όπως μαγκάλια και γκαζάκια που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να ζεσταθούν.

Τα ξημερώματα τς περασμένης Πέμπτης μια ακόμη 27χρονη γυναίκα από το Αφγανιστάν πέθανε στο κέντρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ στη Λέσβο. Η μητέρα τριών παιδιών έχασε τη ζωή της εξαιτίας φωτιάς που ξεκίνησε μέσα στη νύχτα στο κοντέινερ όπου διέμενε από έκρηξη φιάλης υγραερίου που χρησιμοποιούσε η οικογένεια σαν θερμαντικό μέσο. Η οικογένειά της ήταν “τυχερή” γιατί έμενε στο Καρά Τεπέ και όχι στην Μόρια. Εκεί, 17.000 περίπου άνθρωποι ζεσταίνονται με γκαζάκια μέσα σε καλοκαιρινά αντίσκηνα, στη λεγόμενη “ζούγκλα”, στον ελαιώνα πέριξ του ΚΥΤ Μόριας ενώ άλλοι τόσοι περίπου διαμένουν στα ΚΥΤ των υπόλοιπων νησιών. 

Πλησιάζοντας στα Χριστούγεννα, όλος ο “ευρωπαϊκός πολιτισμός” που υπερασπίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ αναβλύζει σαν σπυρί. Αντί να κλείσει αυτά τα στρατόπεδα και να δώσει άμεσα σε όλον αυτόν τον κόσμο άσυλο, στέγη και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να κλιμακώσει την επίθεση ενάντιά του, προχωρώντας στην υλοποίηση των μέτρων που ψήφισε στη Βουλή και προβλέπουν δημιουργία νέων κλειστών στρατοπέδων συγκέντρωσης στα νησιά και στην ηπειρωτική χώρα. 

Το επιβεβαιώνει επιστολή-απάντηση του υπουργού ΠΡΟΠΟ Χρυσοχοΐδη στην Επίτροπο του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου της Ευρώπης D. Mijatovic: 

“Οι άνθρωποι θα μεταφερθούν από τα νησιά στις εγκαταστάσεις υποδοχής στην ηπειρωτική χώρα, οι οποίες είναι επί του παρόντος ανοιχτές δομές. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση επιδιώκει να εφαρμόσει συστήματα ελέγχου εισόδου- εξόδου στις ηπειρωτικές εγκαταστάσεις. Σε ό,τι αφορά στα νησιά η κυβέρνηση σχεδιάζει να υπάρχει μια εγκατάσταση σε κάθε ένα από τα ελληνικά νησιά που θα λειτουργούν παράλληλα με τα υπάρχοντα κέντρα υποδοχής.  ... Τέλος σε ότι αφορά στην κράτηση, ο νέος νόμος προβλέπει τη διοικητική κράτηση των αιτούντων άσυλο στο άρθρο 46, η οποία συνάδει πλήρως με το Κοινοτικό κεκτημένο...» 

Στο μεταξύ σε έκτακτη διάσκεψη την περασμένη βδομάδα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ο Περιφερειάρχης Μουτζούρης και οι δήμαρχοι (Μυτιλήνης Κύτελης, Δυτικής Λέσβου Βέρρος, Χίου Κάρματζης, Ανατολικής Σάμου Στάντζος και Δυτικής Σάμου Λυμπέρης) αποφάσισαν ομόφωνα  να μη λειτουργήσουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και των παραπάνω Δήμων την Τετάρτη 11/12/19 με αιτήματα: “Όχι επιπλέον δομές στα νησιά Λέσβο, Χίο και Σάμο, αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας, άμεση και μαζική αποσυμφόρηση των νησιών μας, έλεγχο των ΜΚΟ” καλώντας τους φορείς των παραπάνω Δήμων να συμμετάσχουν την ίδια ημέρα με αντίστοιχες κινητοποιήσεις.

Αντιδραστικές

Πρόκειται για απόλυτα αντιδραστικές κινητοποιήσεις με αντιδραστικά αιτήματα. Αντί να προτείνουν το κλείσιμο των στρατοπέδων -κλειστών ή ανοιχτών- και την παροχή ασύλου και στέγης στους πρόσφυγες στην ουσία συντάσσονται με την κυβέρνηση -και ακόμη χειρότερα πιέζουν από τα δεξιά- για εφαρμογή όλων των ρατσιστικών πρωτοβουλιών της. Καλούν σε αγριότερες επιχειρήσεις στο Αιγαίο βάζοντας στο στόχαστρο τις βαρκούλες με τα γυναικόπαιδα, στοχοποιούν σαν πρόβλημα γενικά τις “δομές” για τους πρόσφυγες και στο όνομα “των ΜΚΟ” στοχοποιούν το κίνημα αλληλεγγύης. 

Απέναντι σε κυβέρνηση και δημάρχους, είναι απολύτως προβληματικές τοποθετήσεις όπως της Λαϊκής Συσπείρωσης Χίου, που όπως διαβάζουμε στο μπλογκ της “ψήφισε την κινητοποίηση της Τετάρτης για το κλείσιμο του Δήμου Χίου, αλλά δήλωσε ότι στηρίζει κινητοποιήσεις που θα γίνουν με βάση το πλαίσιο που κατέθεσε και στο δημοτικό και στο περιφερειακό συμβούλιο”. 

Και βέβαια είναι  προβληματικές οι τοποθετήσεις της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ που αρνείται να καταγγείλει την ρατσιστική κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας και περιορίζεται να καταγγέλλει τον Χρυσοχοΐδη για προβλήματα “διαχείρισης”, καλώντας  τον μάλιστα «να απαντήσει στους πολίτες και στους δημάρχους των νησιών μας, που τόσο καιρό η κυβέρνηση περιπαίζει, και όχι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ». Γλείφοντας δηλαδή τους δημάρχους και τα ρατσιστικά τους αιτήματα. 

Το κίνημα αλληλεγγύης, τα συνδικάτα και το αντιρατσιστικό κίνημα  θα πρέπει να αναλάβει δράση και να σταματήσει τα ρατσιστικά σχέδια της κυβέρνησης και των τοπικών παραγόντων της καθώς και όλο τον ακροδεξιό και φασιστικό εσμό που αυτά ξεσηκώνουν. Ο δρόμος για τη μεγάλη μάχη της Διεθνούς Μέρας δράσης ενάντια στον ρατσισμό στις 21 Μάρτη του 2020, θα πρέπει να στρωθεί από τέτοιες πρωτοβουλίες δράσης, οργανώνοντας γειτονιά τη γειτονιά, νησί το νησί και πόλη την πόλη.