Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Αγορεύσεις συνηγόρων των νεοναζί: Εικόνες διάλυσης

21/12/19, Αντιφασιστική διαδήλωση ενάντια στην εισαγγελική πρόταση για τη δίκη της ΧΑ

Στην τελική ευθεία μπήκε η δίκη της Χρυσής Αυγής με τις αγορεύσεις των συνηγόρων των πρώην βουλευτών για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης να έχουν ξεκινήσει. Στις 3/7 αγόρευσε ο Μ. Αρβανίτης, στις 6/7 συνέχισε ο Χ. Τσάγκας που εκπροσωπεί τους Γ. Γερμενή, Α. Γρέγο, Χ. Παππά και Α. Μιχάλαρο, ενώ στις 7/7 αγόρευσε ο Μιχόπουλος εκπροσωπώντας τον Η. Ζησιμόπουλο.

Η αγόρευση του Χ. Τσάγκα, κεντρικού προσώπου της υπεράσπισης σε όλη τη διάρκεια της δίκης και μέλους της Χρυσής Αυγής μέχρι την πρόσφατη διάσπαση και το νέο κύμα αποχωρήσεων, ήταν ενδεικτική για το χάλι στο οποίο έχει περιέλθει τόσο η ίδια η οργάνωση, όσο και η υπερασπιστική της ομάδα. Μπροστά σε ένα άδειο ακροατήριο, η αγόρευση ήταν εξαιρετικά σύντομη, παρά το γεγονός ότι εκπροσωπεί τρεις πρώην βουλευτές. Αν και ο συνήγορος των πρώην βουλευτών έχει πλήρη εικόνα του αποδεικτικού υλικού που πήρε 4 ολόκληρα χρόνια να συγκεντρωθεί στο ακροατήριο, χαρακτηριστικό της αγόρευσής του ήταν ότι απέφυγε να ασχοληθεί με το μεγαλύτερο μέρος του. 

Ακόμη χειρότερα, επέλεξε να δώσει στην αγόρευσή του τη μορφή απάντησης στην πολιτική αγωγή (σε ένα μεγάλο μέρος της μάλιστα ανέφερε σημεία της αγόρευσης του Θ. Καμπαγιάννη), ομολογώντας άθελά του ότι στην πραγματικότητα το κατηγορητήριο το εδραίωσε η πολιτική αγωγή. Η πρόεδρος έκανε επανειλημμένα παρατήρηση στον συνήγορο να ασχοληθεί με τα αποδεικτικά στοιχεία της δίκης και όχι με το τι είπε η πολιτική αγωγή. Η εικόνα της διάλυσης συμπληρώθηκε με την ολοκλήρωση της αγόρευσής του, όπου οι υπόλοιποι συνήγοροι γύρισαν την πλάτη και έφυγαν χωρίς να πουν κιχ: ο ίδιος και οι πρώην βουλευτές Γρέγος και Παππάς έχουν αποχωρήσει από τη Χρυσή Αυγή.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι απελπισμένες προσπάθειες κωλυσιεργίας, με τους συνήγορους να ισχυρίζονται ότι δεν είναι έτοιμοι να αγορεύσουν. Σαν αποτέλεσμα η συνεδρίαση της 7/7 έληξε στις 11 το πρωί. Η πρόεδρος προειδοποίησε ότι αν επαναληφθεί αυτή η κατάσταση το δικαστήριο θα ορίσει καταληκτική ημερομηνία μετά από την οποία θα αποσυρθεί για τη διάσκεψή του. Έτσι συμπληρώθηκε ο ένας χρόνος από τότε που η Χρυσή Αυγή πετάχτηκε έξω από τη Βουλή (7/7/19).