Εργατικό κίνημα
Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης: Η ιδιωτικοποίηση των Μουσείων δεν θα περάσει

15/10/20, εργαζόμενοι του Υπουργείου Πολιτισμού στην απεργιακή διαδήλωση των υγειονομικών

Το Υπουργείο Πολιτισμού και η κα. Μενδώνη, μέσα στην περίοδο που τα Μουσεία παραμένουν κλειστά εξαιτίας της πανδημίας, προχωράει σε μια ακόμη πρόκληση από αυτές που έχουν γίνει πλέον κανόνας για την κυβέρνηση της ΝΔ. Παρουσίασε και σκοπεύει να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο, με το οποίο τα πέντε μεγαλύτερα δημόσια μουσεία της χώρας, δηλαδή το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, θα πάψουν να είναι Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και θα μετατραπούν σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Αυτή η αλλαγή πρακτικά σημαίνει ότι τα 5 Μουσεία μετατρέπονται πλέον σε «εταιρίες», κατ αρχάς Δημοσίου Δικαίου αλλά όλοι ξέρουμε ότι αυτός είναι ο τρόπος για να μπορέσεις σταδιακά να τα μετατρέψεις σε ιδιωτικού δικαίου και τελικά να τα ξεπουλήσεις σε επιχειρηματίες του πολιτισμού σε funds ή οπουδήποτε. Για να μπορεί να υλοποιηθεί ένα τέτοιο σχέδιο οι εταιρίες αυτές θα έχουν δοτούς ισόβιους προέδρους και διοικητικά συμβούλια που θα διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Θα γεμίσουν και τα Μουσεία με «άριστους» από την κυβέρνηση του Μητσοτάκη.

Η αποκοπή των Μουσείων από την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου όχι μόνο δεν εγγυάται την βιωσιμότητα ενός πολιτιστικού οργανισμού, όπως είναι ένα μουσείο αλλά η εμπειρία δείχνει το αντίθετο. Όλοι γνωρίζουμε την ιστορία του Μουσείου Μπενάκη (ιδιωτικού μουσείου με κρατική επιχορήγηση) το οποίο τα τελευταία χρόνια παραπαίει και οδηγήθηκε σε μείωση του προσωπικού του και σε πρακτικά σε υπολειτουργία. Αυτό το μέλλον θέλουν να φέρουν και για τους εργαζόμενους στα πέντε αυτά Μουσεία.

Ταυτόχρονα όλη αυτή η εξέλιξη δείχνει και την υποκρισία της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και της κυβέρνησης συνολικά. Ενώ κομπάζει με εθνικιστικές εξάρσεις ξοδεύοντας εκατομμύρια ευρώ για τους εορτασμούς του ’21, την ίδια ώρα δεν διστάζει να προωθεί την ιδιωτικοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και των Μουσείων. Αυτή η υπουργός και αυτή η κυβέρνηση ψήφισε πριν λίγο καιρό νόμο για να «δανείζει» αρχαιότητες για 25+25 χρόνια. Αυτοί θέλουν να καταστρέψουν στο σταθμό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη το μεγαλύτερο βυζαντινό μνημείο.

Πρόκειται για μια κυβέρνηση που αντιμετωπίζει τον πολιτισμό σαν εμπόρευμα. Σαν είδος που αγοράζεται και πουλιέται, που υπόκειται στους νόμους της αγοράς και όχι σαν κοινωνικό αγαθό. Για τη ΝΔ και την κυβέρνηση των «Αρίστων» τα Μουσεία μπαίνουν στον πάγκο του Προκρούστη για να μειωθεί το Δημόσιο και τα χρήματα που δίνει ο προϋπολογισμός. Και ταυτόχρονα για να δώσει ευκαιρίες για «αρπαχτές» στους πλούσιους φίλους της». Αυτό που οραματίζονται είναι ένας πολιτισμός με κέντρο το Ίδρυμα Λάτση και όλα τα άλλα ας καταστραφούν αν δεν αποδίδουν κέρδος.

Μπορούμε να σταματήσουμε αυτήν την εγκληματική πολιτική. Ο αυταρχισμός και η επίδειξη πυγμής από τη μεριά της υπουργού Πολιτισμού, είναι «χάρτινος». Τον τσαλάκωσαν πολλές φορές τους προηγούμενους μήνες οι εργαζόμενοι της Τέχνης που ανάγκασαν την Μενδώνη να δώσει σε πολλούς περισσότερους εργαζόμενους επίδομα, από το 15% του κόσμου που προγραμμάτιζε η ίδια. Και συνολικά η κυβέρνηση έχει ηττηθεί πολλές φορές. Στο φετινό Πολυτεχνείο, στις 6 Δεκέμβρη στις απεργίες στις 26 Νοέμβρη και στις 15 Δεκέμβρη.

Οι εργαζόμενοι στα Μουσεία που θέλει να ιδιωτικοποιήσει η Μενδώνη έχουν την δύναμη να βάλουν σε κίνηση όλους τους εργαζόμενους του υπουργείου Πολιτισμού και αυτό είναι τεράστια δύναμη. Μπορούν να καλέσουν όλη την κοινωνία στο πλευρό τους γιατί αφορά όλους τους εργαζόμενους αυτή η ιδιωτικοποίηση. Και ενωμένοι μπορούμε να νικήσουμε. Όχι μόνο να μην αποσχιστούν από το Υπουργείο Πολιτισμού τα πέντε Μουσεία που θέλει η Μενδώνη αλλά να διεκδικήσουμε να επανέλθουν η Εθνική Πινακοθήκη - μουσείο Αλέξανδρος Σουτσος και το μουσείο Ακρόπολης στο υπουργείο δηλαδή στο δημόσιο!

Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης, 21/1/21