Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Συγκέντρωση μνήμης Σαχζάτ Λουκμάν

17/01/2021, Πετράλωνα

Μαζική αντιφασιστική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στα Πετράλωνα για τα 8 χρόνια από τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν, σήμερα το πρωί, Κυριακή 17 Γενάρη. Για πρώτη φορά φέτος η επέτειος της στυγνής ρατσιστικής δολοφονίας του Πακιστανού εργάτη από τους χρυσαυγίτες Δ. Λιακόπουλο και Χ. Στεργιόπουλο βρίσκει στη φυλακή όχι μόνο τους ίδιους τους δολοφόνους, αλλά και αυτούς που τους οργάνωναν, την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή. Σε ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ αναφέρει:

«Τιμή στον Σαχζάτ Λουκμάν, συνεχίζουμε με σύγκρουση με τη ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης.

Η αντιφασιστική συγκέντρωση μνήμης για την επέτειο των οκτώ χρόνων από τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν ήταν ένα ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση: το κίνημα που έστειλε τους νεοναζί δολοφόνους της Χρυσής Αυγής στη φυλακή θα συνεχίζει αταλάντευτα τη δράση του ενάντια στο ρατσισμό και τους ντόπιους Τραμπ, για να δικαιωθούν όλοι οι Λουκμάν. Για να πάρουν χαρτιά όλοι οι μετανάστες, να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, να αποκτήσουν άσυλο και στέγη οι πρόσφυγες, να εμβολιαστούν τώρα όλοι οι πρόσφυγες στα καμπ και να πάνε όλα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία.

Στην πλατεία Μερκούρη, παρά τα απαράδεκτα αστυνομικά μέτρα, βρέθηκαν εργαζόμενοι και εργαζόμενες από τα νοσοκομεία, τα σχολεία, το ΥΠΠΟ, την καθαριότητα του Δήμου Αθήνας και άλλους χώρους, φοιτητές και φοιτήτριες σχολών της Αθήνας, η ΚΕΕΡΦΑ, η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος “η Ενότητα”, η Επιτροπή Ιρακινών προσφύγων, η Κοινότητα Καμερούν, η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου διαμερίσματος Δήμου Αθήνας, δικηγόροι της πολιτικής αγωγής των Αιγυπτίων αλιεργατών στη δίκη της Χρυσής Αυγής, οι Δημοτικές Κινήσεις Ανοιχτή Πόλη και Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η ΟΡΜΑ.

Στην πλατεία ακούστηκαν συνθήματα και έγιναν χαιρετισμοί από τον Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρο της Πακιστανικής κοινότητας, ο οποίος μετέφερε τις ευχαριστίες των γονέων του Λουκμάν προς τους διαδηλωτές, τον Κώστα Παπαδάκη, δικηγόρο, την Κατερίνα Πατρικίου, Γενικό Γραμματέα Σωματείου εργαζόμενων νοσοκομείου Άγιος Σάββας, τον Θωμά Κατσαρό, εργαζόμενο στο ΥΠΠΟ, την Μαρία Ανδρέου, εκπαιδευτικό από την ΕΛΜΕ Πειραιά, τον Βασίλη Κουκαλάνι, ηθοποιό-σκηνοθέτη, τον Σατζάτ από την Επιτροπή Ιρακινών Προσφύγων, τον Γιάννη Βερβεσό, φοιτητή από τους Μεταλλειολόγους του ΕΜΠ, τον Πέτρο Κωνσταντίνου, συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικό σύμβουλο Αθήνας.

Ακολούθησε πορεία αντιπροσωπείας των διαδηλωτών με το πανό μνήμης του Σαχζάτ Λουκμάν στους δρόμους του Πετραλώνων, η οποία έφτασε στην οδό Τριών Ιεραρχών, στο σημείο της δολοφονία του από τους χρυσαυγίτες Στεργιόπουλο και Λιακόπουλο.

Κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη του Λουκμάν με υψωμένες γροθιές και αφέθηκαν λουλούδια στο κτίριο της οδού Τριών Ιεραρχών, όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο Σαχζάτ.

Η ΚΕΕΡΦΑ καλεί σε επόμενη μεγάλη κινητοποίηση, στις 20 Μάρτη, με διεθνή διάσταση, κατά του ρατσισμού και του φασισμού και σε σύγκρουση με την κυβέρνηση που στρώνει ξανά το δρόμο στους φασίστες με τη ρατσιστική της πολιτική».

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στο: https://www.facebook.com/ergatiki/posts/4929396830463833