Εργατικό κίνημα
Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας: Με το τσεκούρι του Βορίδη κόβουν στα μέτρα τους εκλογικό νόμο για την αυτοδοίκηση

Με το τσεκούρι του Βορίδη κόβουν στα μέτρα της ΝΔ καλπονοθευτικό εκλογικό νόμο για την αυτοδοίκηση

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης ξέθαψε το τσεκούρι της ακροδεξιάς και το χρησιμοποιεί για το πετσόκομμα της αναλογικής εκπροσώπησης στα δημοτικά συμβούλια με το πλαφόν του 3% για την εκλογή συμβούλων, τον περιορισμό του αριθμού των μελών των συμβουλίων και την εκλογή με 42% του Δημάρχου από τον πρώτο γύρο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ όλο και περισσότερο καταφεύγει στον αυταρχισμό γιατί είναι στριμωγμένη από την οργή των εργαζόμενων για την αποτυχία της στην πανδημία που κοστίζει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, τις κινητοποιήσεις της νεολαίας στα πανεπιστήμια για τα μέτρα Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη, τον ξεσηκωμό των εργαζόμενων στα νοσοκομεία και την αγανάκτηση των εργαζόμενων που βλέπουν να χάνουν τις δουλειές τους,
Με την αντιδραστική αλλαγή του εκλογικού νόμου στην τοπική αυτοδιοίκηση επιχειρούν να θεσμοποιήσουν την καλπονοθεία προκειμένου να κρατάνε τον έλεγχο των Δήμων ακόμη και ως μειοψηφία στις εκλογές, με μπόνους τα 2/3 των εδρών, για να προχωρήσουν στις πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων και των περικοπών στις κοινωνικές υπηρεσίες που αφορούν τον κόσμο στις γειτονιές.
Η κυβέρνηση της ΝΔ αντιδραστικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο για να θωρακίσει το αστικό πολιτικό σύστημα με ενίσχυση της θεσμικής καλπονοθείας, με την οποία τα κόμματα της άρχουσας τάξης εξασφαλίζουν πλειοψηφίες στη Βουλή και «κυβερνησιμότητα» στους δήμους και τις περιφέρειες, ενώ αποτελούν μειοψηφία στο εκλογικό σώμα.
Είναι μια επίθεση κατά της αριστεράς και των δημοκρατικών δικαιωμάτων την ώρα που η κυβέρνηση κάνει ανοίγματα στους φασίστες με τη ρατσιστική πολιτική και την καταστολή (απαγόρευση διαδηλώσεων, πανεπιστημιακή αστυνομία, χτύπημα στα συνδικάτα). Έτσι κι αλλιώς η Ν.Δ. σε πολλές περιοχές φροντίζει να τους ενσωματώνει στα δικά της ψηφοδέλτια ενώ έφτασε να διορίζει σε θέσεις ευθύνης ακόμη και υπόδικους χρυσαυγίτες, όπως τον Κουκούτση στη Καλαμάτα. Επίσης, με εγκύκλιο η κυβέρνηση, τον Αύγουστο του 2019, έδωσε τη δυνατότητα να εκλέγονται υποχρεωτικά(!) οι νεοναζί του Κασιδιάρη στις επιτροπές του Δήμου της Αθήνας!!! Ο ίδιος ο υπουργός Μάκης Βορίδης βρήκε στέγη στη ΝΔ από το χώρο της ακροδεξιάς, του Εθνικού Μετώπου και του ΛΑΟΣ, μαζί με τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Θάνο Πλεύρη.
Την ίδια ώρα επιχειρούν να εμποδίσουν την παρουσία των συμβούλων της αριστεράς, ιδιαίτερα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλων συλλογικοτήτων που δίνουν μάχες στις γειτονιές. Από το 2010, ένας μεγάλος αριθμός δημοτικών συμβούλων έχουν εκλεγεί στους Δήμους και τις περιφέρειες με την αντικαπιταλιστική αριστερά, εκφράζοντας εκλογικά πάνω από εκατό χιλιάδες κόσμο.
Δυνάμεις, όπως η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας και άλλες δημοτικές κινήσεις έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στην απομόνωση και την συντριβή της Χρυσής Αυγής στους Δήμους. Παρεμβαίνουν διαρκώς για να μπει φραγμός στις απολύσεις προσωπικού, στην εκχώρηση σε ιδιώτες των ελεύθερων χώρων και του πράσινου, στη διάλυση των υπηρεσιών για την φροντίδα των άστεγων, των φτωχών και των ηλικιωμένων και στην επίθεση ενάντια στη δημόσια εκπαίδευση. Είναι ταυτόχρονα η φωνή στήριξης όλων όσων αγωνίζονται ενάντια στην καταστολή, το ρατσισμό και τον σεξισμό. Αυτές τις φωνές επιχειρεί να φιμώσει η ΝΔ και δεν θα την αφήσουμε!
Βεβαίως, χρειάζεται να αλλάξει το εκλογικό σύστημα συνολικά, αρχίζοντας από την κατάργηση του πλαφόν του 3% στις βουλευτικές εκλογές. Αυτό το μέτρο ψηφίστηκε από τη ΝΔ για να αποκλείσει την εκλογή ανεξάρτητων βουλευτών στη μειονότητα της Θράκης και αποτελεί μηχανισμό φίμωσης της αριστεράς διαχρονικά.
Μαζί με αυτό, χρειάζεται να προχωρήσουμε στην καθιέρωση του δικαιώματος της συμμετοχής στις εκλογές χιλιάδων μεταναστών/τριών, που ζουν δεκαετίες στη χώρα, πληρώνουν φόρους και δημοτικά τέλη, αλλά αντιμετωπίζονται ως πολίτες β’ κατηγορίας, όπως οι γυναίκες στις αρχές του προηγούμενου αιώνα!
Θέλουμε περισσότερη δημοκρατία και όχι καρατόμηση της από το τσεκούρι του Βορίδη.
Πέτρος Κωνσταντίνου,
δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, επικεφαλής Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας