Γράμματα και σχόλια
“Τσεκούρι” Βορίδη στους Δήμους

“Η πολύ δημοκρατία βλάπτει” σύμφωνα με τον νέο υπουργό Εσωτερικών και γνωστό τσεκουροφόρο Μάκη Βορίδη, ο οποίος με το που ανέλαβε το υπουργείο Εσωτερικών προχωρά στην αντιδραστική αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές με την κατάργηση της απλής αναλογικής, προκειμένου να αποκαταστήσει, όπως λέει, την “εύρυθμη λειτουργία των Δήμων και Περιφερειών”. 

Συγκεκριμένα ο Βορίδης ετοιμάζεται να καταθέσει νομοσχέδιο, (θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο στις 28/1) που προβλέπει μείωση του αριθμού των Δημοτικών Συμβούλων, κατάργηση της ξεχωριστής κάλπης για τα αιρετά όργανα των Κοινοτήτων, θέσπιση συγκεκριμένου ποσοστού ως ορίου εισόδου ενός Συνδυασμού στο Δημοτικό Συμβούλιο και εκλογή Δημάρχου από την πρώτη Κυριακή, ο οποίος θα παίρνει προίκα τα 3/5 του Δημοτικού Συμβουλίου, αρκεί να πάρει το 42%. Πρόκειται δηλαδή για μία πλήρως αντιδημοκρατική εκτροπή, αφού τη διαχείριση ενός Δήμου θα αναλαμβάνει η μειοψηφία! 

Η αντιδημοκρατική επίθεση του Βορίδη είναι μία ακόμα κίνηση αυταρχισμού που φανερώνει πόσο στριμωγμένη είναι η κυβέρνηση της ΝΔ  από την οργή των εργαζόμενων για την αποτυχία της στην πανδημία που κοστίζει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.  Είναι συνέχεια της πολιτικής της καταστολής και της αστυνόμευσης, όπως η απαγόρευση διαδηλώσεων, η πανεπιστημιακή αστυνομία, η παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης στους χώρους δουλειά, οι αυταρχικές διώξεις και εκδικητικές μετακινήσεις συνδικαλιστών. Στην πραγματικότητα είναι μία επίθεση κατά της Αριστεράς και των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Προφανώς για την κυβέρνηση της ΝΔ “εύρυθμη” λειτουργία των δήμων και των περιφερειών σημαίνει τη μετατροπή τους σε ανταποδοτικές επιχειρήσεις για να προχωρήσουν στις πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων και των περικοπών στις κοινωνικές υπηρεσίες που αφορούν τον κόσμο στις γειτονιές. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο η ΝΔ με το καλημέρα επέβαλε ότι μία σειρά κρίσιμες αποφάσεις θα φύγουν από την αρμοδιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου και θα περάσουν στη Οικονομική Επιτροπή, από την οποία φρόντισε να αποκλείσει  παρατάξεις της Αριστεράς, όπως την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που είναι η φωνή των κινημάτων μέσα στα δημοτικά συμβούλια. Την ίδια στιγμή έδωσε τη δυνατότητα  στους νεοναζί να μπουν στην οικονομική επιτροπή του Δήμου της Αθήνας! 

Οι εργαζόμενοι στους Δήμους μαζί με τα κινήματα του κόσμου της γειτονιάς έχουν τη δύναμη να ανατρέψουν το έκτρωμα του Βορίδη. Να απαιτήσουμε κάτω τα χέρια από την απλή αναλογική, στοπ στους αποκλεισμούς της Αριστεράς από τα δημοτικά συμβούλια και τις επιτροπές, καθιέρωση του δικαιώματος της συμμετοχής στις εκλογές χιλιάδων μεταναστών

/τριών που ζουν δεκαετίες στη χώρα και ταυτόχρονα να παλέψουμε για Δήμους που θα λειτουργούν για τις ανάγκες των κατοίκων και των εργαζομένων, προσλήψεις προσωπικού και μόνιμη δουλειά για όλους.    

Κατερίνα Θωίδου, 
Δημοτική Σύμβουλος Νίκαιας-Ρέντη, “Ανταρσία στην Κοκκινιά”