Εργατικό κίνημα
Οι μάχες ενάντια στη ΝΔ: Να συντονίσουμε τις δράσεις μας

Η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ είναι υπεύθυνη για τις καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας. Μείωσε τις δαπάνες για τη δημόσια Υγεία και χωρίς τις αναγκαίες ΜΕΘ και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ρίχνει όλο το βάρος και την ευθύνη στους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία να τα βγάλουν πέρα κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες. Ταυτόχρονα, πριμοδοτεί την ιδιωτική Υγεία αντί να την επιτάξει. Στην Παιδεία οι ταξικοί φραγμοί μεγάλωσαν. Στους Δήμους, στον Πολιτισμό, στον Επισιτισμό, στον ιδιωτικό τομέα, παντού η κυβέρνηση αξιοποίησε την πανδημία για να περάσει επιθέσεις προς όφελος των καπιταλιστών, αφήνοντας τον κόσμο απροστάτευτο από την πανδημία, την ανεργία, την εργοδοτική αυθαιρεσία. Είναι υποκριτές όταν συμπαραστέκονται στις γυναίκες που δέχονται σεξιστική βία, ενώ η πολιτική τους οξύνει τις σεξιστικές διακρίσεις.

Κάθε επίθεση βρήκε την αντίσταση της εργατικής τάξης, που έδωσε μάχες και έσπασε τις απαγορεύσεις παρά την καταστολή, τα πρόστιμα και την αδράνεια της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας. Παλιά και νέα κομμάτια εργαζομένων οργανώθηκαν και βγήκαν στο δρόμο, μαζικοποιήθηκαν σωματεία ή φτιάχτηκαν νέα, συντονίστηκαν αγωνιστικά και αναδείχτηκαν τα εργατικά αιτήματα ως η πραγματική εναλλακτική απέναντι στην πολλαπλή κρίση του καπιταλισμού. Ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης και το Συντονιστικό των Νοσοκομείων έπαιξαν ρόλο για να ξεδιπλωθούν και να συντονιστούν αυτές οι μάχες. Καλούν σε Ανοιχτή Διαδικτυακή Συνέλευση για να οργανωθεί η απεργιακή κλιμάκωση απέναντι στις επιθέσεις της κυβέρνησης και να πάρει απεργιακή διάσταση η 8 Μάρτη ενάντια στον σεξισμό. 


Διαδικτυακή Συνέλευση του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης και του Συντονιστικού των Νοσοκομείων

Πέμπτη 28 Γενάρη, 6μμ

Άνοιγμα της συνέλευσης: Τάσος Αναστασιάδης
6μμ – 7.30μμ: «Οι μάχες ενάντια στη ΝΔ»
 
Προεδρείο: Ζαννέτα Λυσικάτου, Σύλλογος εργαζόμενων Νοσοκ. “Άγ. Σάββας”
Ομιλητές: 
Γιάννης Τσολάκης, πρόεδρος Συλλόγου Εργαζόμενων Νοσοκ. Κρατικό Νίκαιας
Βασίλης Μυρσινιάς, εργαζόμενος Επισιτισμού, Δίκτυο “Καμαριέρα”
Βαγγέλης Βάσσιος, συνδικαλιστής στις ταχυμεταφορές
Στέλιος Γιαννούλης, Εκπαιδευτικός, ΔΣ συλλόγου ΠΕ Γλυφάδας- Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης
Χρίστος Αργύρης, Συντονιστικό Νοσοκομείων, ΓΣ ΑΔΕΔΥ
 
7.30μμ – 9μμ: «Μετά τις αποκαλύψεις της Σ. Μπεκατώρου - Οργανώνουμε την 8 Μάρτη» 
Προεδρείο: Τιάνα Ανδρέου, ΔΣ ΟΣΥΟ
Ομιλήτριες: 
Αργυρή Ερωτοκρίτου, Κίνηση Απεργιακή 8 Μάρτη, ΔΣ εργαζόμενων Νοσοκ. “Γεννηματάς”
Ευα Ηλιάδη, εκπαιδευτικός, μέλος του δικτύου «Η Τάξη μας»
Πέρσα Κατσανούλη, ηθοποιός, από την Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών
 
Join Zoom Meeting: https://tinyurl.com/syntonismos, 
Meeting ID: 873 0211 7653 
Passcode: 050439

Από τον περασμένο Μάρτη, τουριστικοί συνοδοί και ξεναγοί είμαστε χωρίς δουλειά και καλούμαστε να ζήσουμε με ένα επίδομα που έχουμε πάρει μόνο τρεις φορές όλο αυτό το διάστημα. 

Αυτή είναι η πολιτική στήριξης στους εργαζόμενους που καυχιέται η κυβέρνηση. Χωρίς τα σωματεία και τις κινητοποιήσεις ούτε αυτό δεν θα είχαμε. Ειδικά σε εμάς, που το επάγγελμά μας δεν είναι νομικά κατοχυρωμένο, το επίδομα δόθηκε γιατί ήμασταν μέλη του Σωματείου. Σε αυτή την περίοδο αναδείχτηκε η τεράστια σημασία των σωματείων και ο συντονισμός κινήσεων με τους άλλους κλάδους που έχουν κοινά συμφέροντα απέναντι στην κυβέρνηση. Είναι επίσης απαραίτητος ένας συντονισμός εργαζόμενων από πολλούς κλάδους, όπως είναι ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης, όπου συζητούν μεταξύ τους και βάζουν την πίεση στα σωματεία να κινούνται και να συντονίζονται. Η ισχύς εν τη ενώσει! Γι' αυτό χρειάζεται μαζική συμμετοχή στη συνέλευση του Συντονισμού την Πέμπτη.

Άγγελος Σπανόπουλος, 
μέλος ΔΣ του Σωματείου Τουριστικών Συνοδών

 

Η κυβέρνηση ζητάει να κάτσουμε σπίτι, αλλά εκείνη περνάει μια σειρά από επιθέσεις με μόνιμο στόχο την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών στους Δήμους. Πέρασε μια άθλια τροπολογία για τα απορρίμματα που είναι έγκλημα στο περιβάλλον και δώρο στους ιδιώτες. 

Οι περικοπές οδήγησαν σε απολύσεις συναδέλφων και μερική απασχόληση, αλλά και σε συνθήκες επικίνδυνες για τη ζωή μας, μακραίνοντας τον κατάλογο των νεκρών εν ώρα εργασίας. Εδώ και δύο μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη η απεργία-αποχή από τις Επιτροπές Επίβλεψης Διαγωνισμών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τα υπηρεσιακά συμβούλια που ήθελαν να μας επιβάλλουν αναγκάστηκαν να την πάρουν πίσω. Χρειαζόμαστε επιτροπές αγώνα από τα κάτω για να οργανώσουμε τις μάχες, γιατί η ΠΟΕ-ΟΤΑ δυστυχώς έχει μείνει μόνο στις ανακοινώσεις και σε λίγες κινητοποιήσεις τοπικά. Γι΄ αυτό καλώ όλες και όλους να παρακολουθήσουν τη συνέλευση του Συντονισμού. Τα παραδείγματα από τους άλλους κλάδους είναι έμπνευση για να οργανώσουμε τις μάχες, να τις συντονίσουμε και να τσακίσουμε τη χειρότερη κυβέρνηση των τελευταίων χρόνων και τον νέο υπουργό μας τον Βορίδη.

Νίκος Χατζάρας,
μέλος ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης

 

Στον χώρο της Ταχυμεταφοράς η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Εργαζόμαστε με χαμηλά μεροκάματα σε συνθήκες γαλέρας και χωρίς εργασιακά δικαιώματα. 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει όλα τα χατίρια των αφεντικών και με πρόφαση την πανδημία περνάει όλο και πιο αντεργατικά μέτρα. Σκοπεύουν να φέρουν και το νέο νομοσχέδιο για την εργασία που θα κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα. Η συνέλευση του συντονισμού μας δίνει τη δυνατότητα να βρεθούμε και να συνεργαστούμε εργαζόμενοι από διαφορετικούς χώρους δουλειάς. Να στηρίξουμε κομμάτια της εργατικής τάξης που βγαίνουν μπροστά και διεκδικούν εργασιακά δικαιώματα, αλλά και να οργανωθούμε καλύτερα στους χώρους μας, βάζοντας την πίεση στα σωματεία μας να κινητοποιηθούν.

Χρήστος Βαρβέρης,
εργαζόμενος στις ταχυμεταφορές

 

Οι μάχες που έχουμε να δώσουμε για να στηρίξουμε τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία ενάντια στον ταξικό αποκλεισμό των πιο φτωχών μαθητών είναι τεράστιες. 

Η κυβέρνηση και η Κεραμέως φέρνουν νόμους που μειώνουν τους εισακτέους και δυσκολεύουν την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ τα αρπακτικά της αγοράς τρίβουν τα χέρια τους. Δεν υπάρχει καμία ασφαλής υγειονομική πρόβλεψη για το άνοιγμα των σχολείων και αρνούνται τους όρους των σωματείων μας για 15 μαθητές ανά τάξη. Μόνο με την καταστολή λειτουργούν, φτάνοντας στο σημείο να μιλούν ακόμα και για πρόστιμα στους μαθητές. Επιμένουν να δοθούν βαθμολογίες σε μαθητές που χαντακώθηκαν από το φιάσκο της τηλεκπαίδευσης. Για να προστατέψουμε τη μαθητική κοινότητα και εμάς τους εκπαιδευτικούς, πρέπει να αγωνιστούμε τώρα, δεν υπάρχει το μετά. Οι φοιτητές δείχνουν τον δρόμο σε όλη την εκπαίδευση με τις μαζικές κινητοποιήσεις αυτές τις μέρες. Η συνέλευση του Συντονισμού είναι βοήθεια στην κατεύθυνση να συντονιστούμε πανεκπαιδευτικά και πανεργατικά, για να οργανωθεί η πίεση από τα κάτω σε ΟΛΜΕ και ΔΟΕ να βγουν μπροστά απεργιακά.

Μαρία Ανδρέου,
εκπαιδευτικός, ΕΛΜΕ Πειραιά

 

Παρά την υγειονομική κρίση η κυβέρνηση με θράσος προωθεί επιθέσεις διάλυσης κάθε δημόσιου αγαθού. Ο Κικίλιας επέβαλε στα Νοσοκομεία ότι θα αναλάβουν τον εμβολιασμό, χωρίς προσλήψεις, ξεζουμίζοντας με μανία το υπάρχον προσωπικό, προωθώντας την κερδοσκοπία της ιδιωτικής Υγείας. 

Η Κεραμέως μαζί με το Χρυσοχοΐδη ανακοίνωσαν την πρόσληψη 1000 αστυνομικών στα Πανεπιστήμια, ενώ στόχος είναι η ιδιωτικοποίηση. Η Μενδώνη προσπαθεί να ιδιωτικοποιήσει μουσεία και ο Χατζηδάκης προωθεί την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Στις συντονισμένες επιθέσεις της κυβέρνησης απαντάμε με συντονισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις, για να μην μας στερήσουν τα πιο σημαντικά αγαθά της ζωής: ΥΓΕΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΑΣΦΑΛΙΣΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ. Τα παιδιά μιας φίλης προσπαθούσαν να εξηγήσουν στη γιαγιά τους, 91 ετών, την τηλεκπαίδευση, η οποία ρώτησε όλο αγωνία: «και τα παιδιά που δεν είχαν κομπιούτερ, θα είναι πίσω στα μαθήματα;». Σε αυτές τις γιαγιάδες και τους παππούδες, σε αυτά τα παιδιά, χρωστάμε να παλέψουμε για να πάρουμε πίσω όλα όσα μας έκλεψαν. Χρειάζεται να ενώσουμε τις δυνάμεις μας από τα κάτω, από όλους τους χώρους. Να είμαστε όλοι στη Συνέλευση του Συντονισμού για να συντονίσουμε τα βήματα που θα μας οδηγήσουν σε νίκες!

Μαρία Χαρχαρίδου, 
μέλος ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείο “Γεννηματάς”

 

Απέναντι στη σεξιστική καταπίεση, βγαίνουμε μπροστά να οργανώσουμε μια πολύ μαζική απεργιακή κινητοποίηση στις 8 Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών. 

Με τη δήλωση της Μπεκατώρου ξέσπασε έκρηξη από καταγγελίες για σεξιστική βία από πολλές γυναίκες. Έγινε ένα ελληνικό #metoo, που δίνει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα για μια μεγαλύτερη μάχη ενάντια στον σεξισμό της κυρίαρχης τάξης. Το χτύπημα στα εργατικά δικαιώματα που επιχειρεί η κυβέρνηση δεν μας κάνει πιο ευάλωτες μόνο εργασιακά, αλλά και στις σεξιστικές επιθέσεις. Στον καλλιτεχνικό χώρο που εργάζομαι υπάρχουν έντονα οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις είτε με άμεσο εκβιασμό, είτε με έμμεσο και δεν πρέπει να το συγχέουμε με το φλερτ. Ενώ οι καλλιτέχνες είναι ευαίσθητοι πλειοψηφικά στα θέματα του σεξισμού, της απελευθέρωσης και της καταπίεσης συνολικότερα, δεν ισχύει το ίδιο για τους εργοδότες, τους παραγωγούς και τους “ανώτερους”. Οι μάχες που δίνουμε όλες και όλοι οι εργαζόμενες/οι στην Τέχνη και τον Πολιτισμό για συλλογικές συμβάσεις, για εργασιακά δικαιώματα και ενάντια στην ανεργία είναι ασπίδα απέναντι στη σεξιστική βία και τους εκβιασμούς. Είναι πολύ σημαντικό ότι ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης στη συνέλευσή του βάζει κεντρικό θέμα αυτή τη μάχη με αποκορύφωμα την οργάνωση της απεργίας στις 8 Μάρτη και φέτος. 

Πέρσα Κατσανούλη, 
ηθοποιός, μέλος της “Ανατρεπτικής Συσπείρωσης Ηθοποιών”