Πολιτισμός
Kινηματογράφος: "Νomadland" της Κλόε Ζάο

Οι κινηματογράφοι δυστυχώς παραμένουν κλειστοί καθώς συνεχίζεται η επέλαση του κορονοϊού και το κοινό περιορίζεται στις διαδικτυακές πλατφόρμες που προσφέρουν ταινίες. Το Nomadland της Κλόε Ζάο είναι ένα φιλμ που αξίζει κανείς να δει. Η ταινία δίκαια βραβεύτηκε με τον Χρυσό Λέοντα της Βενετίας και θεωρείται ένα εκ των φαβορί για τα φετινά Όσκαρ. Βασίζεται στο βιβλίο της Τζέσικα Μπρούντερ με τίτλο “Nomadland: Επιβιώνοντας στην Αμερική του 21ου αιώνα”.

Η Φέρν, μετά την οικονομική κατάρρευση μίας πόλης-εργοστάσιο στην πολιτεία της Νεβάδα, κατά την περίοδο της Μακράς Ύφεσης, χάνει τα πάντα. Δουλειά, σπίτι και σύζυγο. Οργανώνει το βαν της και αποφασίζει να ξεκινήσει ένα road trip στο οποίο εξερευνεί την ζωή έξω από τα όρια της συμβατικής κοινωνίας σαν μία μοντέρνα νομάς.

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ  μετά τον θρίαμβο των «Τριών Πινακίδων Έξω από το Έμπινγκ στο Μιζούρι» υποδύεται μία πρώην αναπληρώτρια δασκάλα που προκειμένου να βγάλει τα προς το ζην βρίσκει επισφαλείς θέσεις εργασίας. Πακετάρει προϊόντα στην τεράστια αποθήκη της Amazon στη Νεβάδα, εργάζεται ως εργάτρια στις κατασκευές και προγραμματίζει ανάλογα με την εποχή να δουλέψει στα χωράφια στην συγκομιδή αγροτικών προϊόντων. Το μόνο δίχτυ ασφάλειας και αλληλεγγύης μπορούν να το προσφέρουν οι συνταξιδιώτες της, οι σύγχρονοι νομάδες.

Η Κλόε Ζάο (Rider 2017) σκιαγραφεί ένα ταξίδι σκληρής επιβίωσης για μία μερίδα της  εργατικής τάξης στο φόντο των απέραντων τοπίων της Αμερικάνικης Δύσης. 

Το φιλμ διαπερνάει η αίσθηση της απώλειας και του θρήνου αλλά και του θαυμασμού για την επιβίωση, τη συλλογικότητα και το μεγαλείο της φύσης. Την ταινία «ντύνει» μουσικά ο σπουδαίος Ιταλός συνθέτης Λουντοβίκο Εϊνάουντι. 

Σήμερα οι ΗΠΑ διανύουν μία πολλαπλή κρίση όπως φάνηκε και από την εισβολή στο Καπιτώλιο. Η δύναμη όμως που τελείωσε τον Τράμπ ήταν οι αγώνες των γυναικών, το BLM και το εργατικό κίνημα. Η ηρωίδα του Nomadland παρά τα χτυπήματα βρίσκει την δύναμη, στέκεται όρθια και συνεχίζει να αγωνίζεται ακόμα και στις πιο δύσκολες αντικειμενικά συνθήκες.