Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες

21/2, Μαλακάσα. Διαδήλωση προσφύγων από τα δύο στρατόπεδα. Φωτό: Αφροδίτη Φράγκου

Μαλακάσα

Για πρώτη φορά οι πρόσφυγες από τα δυο στρατόπεδα της Μαλακάσας βρέθηκαν σε μια κοινή διαδήλωση στους δρόμους έξω από τα στρατόπεδα. Η αφορμή δόθηκε από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης που οργάνωσαν οι τοπικές ΚΕΕΡΦΑ βορείων προαστίων την Κυριακή 21 Φλεβάρη, αλλά οι αιτίες είναι πολλές.

Οι πρόσφυγες στα δυο στρατόπεδα ξεχειλίζουν από οργή. Οργή για τα όσα έχουν συμβεί, ιδιαίτερα τους τελευταίους 11 μήνες της πανδημίας: τις αυθαίρετες απαγορεύσεις εξόδου δήθεν για υγειονομικούς λόγους, την έλλειψη ρεύματος που μέσα στον πρόσφατο χιονιά διήρκησε πάνω από 24 ώρες, την έλλειψη νερού, αλλά και τα εμπόδια που τους βάζει η ρατσιστική πολιτική της ΝΔ.

Το επόμενο βήμα για το οποίο μιλήσαμε με τις προσφύγισσες και τους πρόσφυγες, μοιράζοντας τους προκήρυξη στα περσικά, ήταν η οργάνωση της απεργιακής 8 Μάρτη, παγκόσμιας ημέρας γυναικών. Η διάθεση να οργανωθεί αυτή η κινητοποίηση ώστε να υπάρχει μαζική συμμετοχή από τα στρατόπεδα ήταν μεγάλη. Το ίδιο και για την 20 Μάρτη, διεθνή αντιρατσιστική και αντιφασιστική κινητοποίηση, για την οποία μοιράστηκαν προκηρύξεις και έγιναν καλέσματα σε αγγλικά, γαλλικά, περσικά και αραβικά.

Από την πλευρά μας ως τοπικές ΚΕΕΡΦΑ βορείων προαστίων καλούμε τους φορείς, τα σωματεία εργαζόμενων, τις τοπικές συλλογικότητες και τα δημοτικά σχήματα να στηρίξουν αυτή τη μάχη και να διαδηλώσουν μαζί με τους πρόσφυγες και τις προσφύγισσες από τη Μαλακάσα στις 8 Μάρτη, 1μμ στην πλ. Κλαυθμώνος και στις 20 Μάρτη, 3μμ στην πλ. Ομόνοιας.

Αφροδίτη Φράγκου

Διαβατά

Απέναντι στη ρατσιστική κυβέρνηση της ΝΔ που έχει αφήσει απροστάτευτους τους πρόσφυγες, και έχει μετατρέψει τα στρατόπεδα σε κλειστές φυλακές ανθρώπων ενώ συνεχίζει τις παράνομες επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία, η ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε παρέμβαση στο στρατόπεδο των Διαβατών. Το παρών έδωσαν συνδικαλιστές από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο, από το σωματείο εργαζομένων του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, και από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καθώς και εργαζόμενοι από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. 

Οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα, απαίτησαν μαζικά τεστ και εμβολιασμούς εδώ και τώρα για τους πρόσφυγες που βρίσκονται εδώ και βδομάδες αποκλεισμένοι από τον έξω κόσμο.

 Έκπληκτοι βρεθήκαμε μπροστά σε μια ισχυρή παρουσία της ΟΠΚΕ, η οποία προσπάθησε να μην επιτρέψει την κινητοποίηση. Οι συγκεντρωμένοι όμως διεκδικήσαμε και καταφέραμε να πλησιάσουμε τους πρόσφυγες οι οποίοι μας μίλησαν για το φόβο των επαναπροωθήσεων, για την ανησυχία που τους προκαλεί η διαρκής αστυνομική παρουσία στην είσοδο του στρατοπέδου αλλά και για το ότι πολλοί από αυτούς έχουν υπερβεί το όριο του 18μηνου και πάραυτα βρίσκονται ακόμα εκεί. 

Μέσα από τα κάγκελα τους μοιράσαμε το πολύγλωσσο εφημεριδακι της ΚΕΕΡΦΑ με το οποίο τους καλέσαμε να συμμετέχουν στην κινητοποίηση στις 20 Μάρτη στη Θεσσαλονίκη, στις 12 το μεσημέρι στο άγαλμα Βενιζέλου. 

Δήμητρα Κομνιανού

Στο στρατόπεδο του Σχιστού

Φωνάζοντας “Freedom-Azanti” και “Ανοίξτε τα σύνορα-Ανοίξτε τις πόλεις” μέλη της ΚΕΕΡΦΑ, συνδικαλιστές και δημοτικοί σύμβουλοι από τις περιοχές του Πειραιά, της Νίκαιας και των Νοτίων Προσαστίων φτάσαμε με πορεία μέχρι την πύλη του στρατοπέδου του Σχι­στού. 

Δεκάδες προσφυγόπουλα και νέοι πλησίασαν τα κάγκελα φωνάζοντας τα συνθήματα μας. Η ισχυρή παρουσία της αστυνομίας δεν μας επέτρεψε να μπούμε μέσα στο χώρο αλλά μπροστά από την πύλη φωνάξαμε συνθήματα και πήραν το λόγο ο Θανάσης Διαβολάκης δημοτικός σύμβουλος Πειραιά, η Κατερίνα Θωίδου από την ΚΕΕΡΦΑ Νίκαιας και δημοτική σύμβουλος Νίκαιας-Ρέντη και ο Μάνος Νικολάου από την ΚΕΕΡΦΑ Νοτίων Προαστίων. Μίλησαν στους διαδηλωτές αλλά και στους πρόσφυγες απευθύνοντας τους ένα μήνυμα αλληλεγγύης και ενότητας στα αγγλικά. 

Στη συνέχεια, μετακινηθήκαμε σε έναν ενδιάμεσο χώρο όπου και μπορέσαμε να μοιράσουμε την πολύγλωσση εφημερίδα της ΚΕΕΡΦΑ και να μιλήσουμε με τους πρόσφυγες οι οποίοι μας υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά μακριά από την παρουσία της αστυνομίας. Τους καλέσαμε να συμμετάσχουν μαζί μας στη Διεθνή Μέρα Δράσης ενάντια στο ρατσισμό στις 20 Μάρτη και πριν την αναχώρηση μας αφήσαμε ρουχισμό και παιχνίδια και την υπόσχεση ότι θα επιστρέψουμε σύντομα για να οργανώσουμε τη συμμετοχή τους στη διαδήλωση.

Μαρίζα Ψαλτάκου