Εργατικό κίνημα
Αρπακτικά πάνω από Υγεία και ασφάλιση

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) το οποίο “φροντίζει” την τελευταία δεκαετία για την διάσωση των τραπεζ(ιτ)ών θα αποφασίσει για την επικείμενη πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής που ανήκει στην Εθνική Τράπεζα στο επενδυτικό κεφάλαιο CVC. 

Η διοίκηση της ΕΤΕ αποτιμά σε 440 εκατ. ευρώ το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Πρόκειται για μία απίστευτη ληστεία αν αναλογιστεί κανείς ότι τη διετία 2018-2019 σύμφωνα με τη Χρηματοοικονομική Έκθεση του 2019 τα κέρδη προ φόρων της Εθνικής Ασφαλιστικής ανήλθαν σε 145 εκατ. ευρώ ενώ η αξία των κεφαλαίων υπό διαχείριση, ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, διαθέσιμα και ακίνητα, ανήλθε σε 3.75 δις ευρώ.

To CVC Capital μέσω του Hellenic Healthcare Group (ΗΗG) έχει στην κατοχή του 6 μεγάλες ιδιωτικές κλινικές. Το Υγεία, το Metropolitan Hospital, το Μητέρα, το Metropolitan General, το Λητώ και το Creta InterClinic, την εταιρία Y-Logimed, με αντικείμενο την εμπορία ιατροτεχνολογικών προϊόντων, το Κέντρο Γενετικής και Γενωμικής ΆλφαLAB και την εταιρεία Business Care, που παρέχει υπηρεσίες ασφάλειας και υγείας στην εργασία, σε επιχειρήσεις και οργανισμούς. Τα θεραπευτήρια του HHG απασχολούν περισσότερους από 4 χιλιάδες εργαζόμενους, διαθέτουν 1.438 κλίνες νοσηλείας, συνεργάζονται με περισσότερους από 6 χιλιάδες γιατρούς. 

To ίδιο fund πρόσφατα προχώρησε στην εξαγορά δύο εταιρειών πληροφορικής στο Ηνωμένο Βασίλειο που παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τους εμβολιασμούς στους ασφαλισμένους του NHS.

Το CVC χτίζει μία γέφυρα μεταξύ ιδιωτικής ασφάλισης και ιδιωτικής υγείας. Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι ο εργολάβος. Παρότι κλείνουμε ένα χρόνο πανδημίας συνεχίζει να χαρίζει εκατομμύρια στους φίλους της τους κλινικάρχες και να οργανώνει επιθέσεις στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Παράλληλα εντείνει τις προσπάθειες για ιδιωτικοποίηση του Ασφαλιστικού Συστήματος. 

Η κυβέρνηση του Μητσοτάκη κάνει την τομή για να μετατρέψει την κοινωνική ασφάλιση από αναδιανεμητική σε κεφαλαιοποιητική.  Η εργοδοσία με αυτόν τον τρόπο απαλλάσσεται από τη συμμετοχή της στην ασφαλιστική-συνταξιοδοτική δαπάνη. Κάθε εργαζόμενος έχει τον δικό του ατομικό κουμπαρά και είναι δική του ευθύνη να τοποθετήσει κομμάτι του εισοδήματός του σε αυτόν τον κουμπαρά εντός ενός αμιγώς κεφαλαιοποιητικού πλαισίου κι ενός συστήματος καθορισμένων εισφορών και μη εγγυημένων παροχών. Ανοίγει έτσι διάπλατα ο δρόμος για να πέσουν τα αποθεματικά των ταμείων στα χέρια των ιδιωτικών εταιρειών αφού τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία θα λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο που κάνουν ασφαλιστήρια συμβόλαια οι ιδιωτικές εταιρείες και τα χρήματα των ταμείων θα τζογάρονται στα χρηματιστήρια.

Έχουμε πλούσια εμπειρία που κατέληξαν αντίστοιχες προσπάθειες “κεφαλαιοποίησης” των αποθεματικών των εργαζομένων. Συμπληρώσαμε 11 χρόνια από το σκάνδαλο “Ασπίς Πρόνοια”. Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι είδαν όχι μόνος τις οικονομίες τους να εξανεμίζονται αλλά απώλεσαν και το δικαίωμα της ασφαλισιμότητας όντως ανήμποροι να ασφαλιστούν ξανά εξαιτίας προβλημάτων υγείας ή προχωρημένης ηλικίας.   

Το νομοσχέδιο που ετοιμάζει ο Χατζηδάκης για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό αποτελεί για το εργατικό κίνημα και τα συνδικάτα αιτία πολέμου. 

Κώστας Πολύδωρος, 
μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων Ιδιωτικής Υγείας Αθήνας