Εκπαίδευση και νεολαία
Εκπαίδευση: Νέα συλλαλητήρια 25Φ και 10Μ

11/2, Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Ο ξεσηκωμός της εκπαιδευτικής κοινότητας συνεχίζεται, με τους φοιτητικούς συλλόγους να καλούν σε νέα μεγάλα συλλαλητήρια την Πέμπτη 25/2 σε όλες τις πόλεις. Ήδη έχει οριστεί κι ο επόμενος σταθμός, με διαδηλώσεις στις 10 Μάρτη με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το κλείσιμο των πανεπιστημίων. 

Το νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων δημιουργεί την πανεπιστημιακή αστυνομία και ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική και πολιτική δράση στις σχολές, ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή. Οι υποσχέσεις όμως που έδιναν με τα συνθήματά τους οι δεκάδες χιλιάδες φοιτητές/

τριες, για συνέχιση του αγώνα μέχρι την ανατροπή του νόμου, φαίνεται να τηρούνται με συνέπεια. 

Άλλωστε η Κεραμέως ετοιμάζεται να φέρει νέο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πρόκειται για νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης των ΑΕΙ σύμφωνα με το οποίο τα πανεπιστήμια θα λειτουργούν πλέον ως επιχειρήσεις. Για να επιβιώσουν θα εξαρτούν τη λειτουργία τους όχι από τις ανάγκες της γνώσης, της επιστήμης και της κοινωνίας, αλλά των επιχειρήσεων που θα τα χρηματοδοτούν. Ένας παλιός διακαής πόθος της Νέας Δημοκρατίας που σκόνταφτε στην αντίσταση του φοιτητικού κινήματος.

Όπως αποκαλύπτει μεταξύ άλλων ρεπορτάζ της Εφ. Συν την περασμένη Πέμπτη, σχετικά με τα σχέδια του Υπ. Παιδείας «Αξιολόγηση, σύνδεση με χρηματοδότηση, αυτονομία, επιχειρηματικοποίηση και ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης είναι η κεντρική γραμμή ταχείας ιδιωτικοποίησης των ΑΕΙ της χώρας με βασικό εργαλείο την “εξάρτηση” της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων από την αξιολόγηση, ενώ οι αποφάσεις για το τι διδάσκεται, πότε διδάσκεται, το περιεχόμενο των πτυχίων, την έρευνα κλπ, λαμβάνονται στο πλαίσιο της ζήτησης και της προσφοράς. 

Ανάγκες της αγοράς

Με λίγα λόγια τα Πανεπιστήμια ωθούνται να δημιουργήσουν πεδία ζήτησης των “υπηρεσιών” τους εργαλειοποιώντας πλήρως τη διδασκαλία και την έρευνα και να προωθήσουν τις “πωλήσεις” των υπηρεσιών αυτών, υποτασσόμενα στις εκάστοτε εκτιμήσεις για τις ανάγκες της αγοράς». Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται και το μέτρο πληρωμής «τέλους επανεγγραφής για όσους παρατείνουν τις σπουδές τους». Μετά τη θέσπιση των διαγραφών για τους φοιτητές που ξεπερνούν τα δυο χρόνια παράτασης των προβλεπόμενων σπουδών, τώρα έρχονται τα… δίδακτρα, ενώ και η ήδη πετσοκομμένη μέριμνα για σίτιση – στέγαση – συγγράμματα μπαίνει σε κίνδυνο. Για αυτά τα ζητήματα κάθε ίδρυμα θα αποφασίζει ξεχωριστά με βάση τις οικονομικές του δυνατότητες, καθιστώντας τα πρώτα υποψήφια για κατάργηση λόγω οικονομικών αδυναμιών.

Αυτά βέβαια είναι σχέδια για την κυβέρνηση, όπως και η εγκαθίδρυση της πραγματικότητας που θέλει να επιβάλει στα πανεπιστήμια ο νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη που ψηφίστηκε από ΝΔ και Βελόπουλους. Έχει να ξεπεράσει την αντίσταση από ένα μεγάλο κίνημα που δεν φαίνεται να γυρίζει πίσω.

Την Πέμπτη 18/2, η κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων στη Σύγκλητο του ΑΠΘ εξελίχθηκε σε μεγάλη διαδήλωση με την συμμετοχή εκατοντάδων φοιτητών και φοιτητριών. Ο πρύτανης του ΑΠΘ - υποστηρικτής του νόμου Κεραμέως Χρυσοχοΐδη - κάλεσε τα ΜΑΤ. Την ίδια στιγμή γινόταν κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων στα Προπύλαια έξω από τη σύγκλητο του ΕΚΠΑ. Συγκέντρωση την ίδια μέρα έγινε και στη Γεωπονική σχολή της Αθήνας με τη συμμετοχή δεκάδων φοιτητών ενάντια στην εισβολή ασφαλιτών την προηγούμενη μέρα στις σχολές. 

Ανάλογη εικόνα υπήρχε και σε περιοχές όλης της χώρας. Συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις έγιναν έξω από τη σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο, μαζικές διαδηλώσεις στο Βόλο με μεγάλη συμμετοχή μαθητών, το ίδιο και στα Γιάννενα. Τη Δευτέρα 22/2 έγινε εισβολή των ΜΑΤ και ΔΕΛΤΑ μέσα στο ΑΠΘ και προχώρησαν σε συλλήψεις, προσαγωγές, ρίψη χημικών και ξυλοδαρμούς φοιτητών που έκαναν κατάληψη της πρυτανείας ενάντια στον νέο νόμο. Εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες αντιστάθηκαν και συνέχισαν τη συγκέντρωση και την κατάληψη. Οι επιθέσεις της αστυνομίας στο ΑΠΘ, οδήγησαν σε νέες απαντήσεις από τη μεριά των φοιτητών με κινητοποιήσεις το ίδιο απόγευμα σε Γιάννενα, Βόλο και Χανιά και την επόμενη μέρα στην Αθήνα, την Ξάνθη, το Ρέθυμνο και αλλού. Χιλιάδες διαδήλωσαν ξανά στη Θεσσαλονίκη την Τρίτη απαιτώντας να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες φοιτητές.

«Η κυβέρνηση νόμιζε ότι θα ξεμπερδέψει με τις αντιστάσεις της νεολαίας επειδή κατάφερε να ψηφίσει το νόμο έκτρωμα για την Παιδεία. Είναι γελασμένη αν το πιστεύει αυτό και αυτό φάνηκε ήδη με τις κινητοποιήσεις της προηγούμενης εβδομάδας. Συνεχίζουμε τον αγώνα για την ανατροπή του νόμου και της κυβέρνησης μέχρι τη νίκη. Οι φοιτητικοί σύλλογοι συντονίζονται και αποφασίζουν τα επόμενα βήματα. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να τους ανατρέψουμε. Διαδηλώνουμε αυτή την Πέμπτη 25/10 στη 1μμ στα Προπύλαια και σε όλες τις πόλεις πανελλαδικά. Συνεχίζουμε με γύρο γενικών συνελεύσεων σε όλες τις σχολές και κινητοποιήσεις μέσα στα πανεπιστήμια. Προετοιμάζουμε μεγάλη διαδήλωση στις 10 Μάρτη που συμπληρώνεται ένας ολόκληρος χρόνος με κλειστά πανεπιστήμια» υπογραμμίζει το ΣΕΚ στις σχολές. 


25 Φλεβάρη 
Όλοι/ες στα συλλαλητήρια!

Aθήνα Προπύλαια 1μμ
Θεσσαλονίκη Άγαλμα Βενιζέλου 12μεσ
Γιάννενα Περιφέρεια 12μεσ
Πάτρα Πλ. Αγίου Γεωργίου 12μεσ
Βόλος Θόλος 12μεσ
Ηράκλειο Πλ. Ελευθερίας 1μμ
Χανιά Πλ. Αγοράς 1μμ
Ξάνθη Κεντρική Πλατεία 12μεσ