Εργατικό κίνημα
Δεμένα τα πλοία!

23/2, Πειραιάς, Απεργιακή φρουρά της 1ης μέρας της 48ωρης απεργίας ναυτεργατών. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Με επιτυχία ξεκίνησε η 48ωρη απεργία των Ναυτεργατών. Την Τρίτη 23/2 το πρωί, πρώτη μέρα της απεργίας, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και απεργιακή φρουρά στο Λιμάνι του Πειραιά στο Blue Star Delos απέναντι από τον σταθμό του ΗΣΑΠ. Στην απεργία συμμετέχουν 13 ναυτεργατικά σωματεία με αιχμή την κατάργηση του νόμου που επιτίθεται στη συλλογική τους σύμβαση και στον συνδικαλισμό. 

«Η απεργία μας γίνεται για μια σειρά προβλήματα τα οποία εξελίσσονται την τελευταία περίοδο. Μεταξύ άλλων, είναι η απόπειρα της κυβέρνησης να μας καταργήσει τη συλλογική σύμβαση εργασίας στα ποντοπόρα πλοία. Η κατάργηση αυτή να επεκταθεί σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και όλους τους ναυτεργάτες», δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Αντώνης Νταλακογιώργος, πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ. «Το δεύτερο είναι τα εργασιακά και ειδικά το κομμάτι που έχει σχέση με την αναστολή συμβάσεων που αφορά το 70% των Ναυτεργατών που εργάζονται στην ευρύτερη ακτοπλοΐα. Μαζί με αυτά, είναι και τα κοινωνικοασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά προβλήματα. Δεν είναι μόνο οι περικοπές των συντάξεων που έγιναν τα χρόνια των μνημονίων, αλλά και οι μεγάλες καθυστερήσεις που σημειώνονται στην απόδοση των ασφαλιστικών παροχών προς τους δικαιούχους Ναυτεργάτες. Μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό, κοινή διαπίστωση όλων των σωματείων είναι ότι η κυβέρνηση δεν νοιάζεται για τα ναυτεργατικά προβλήματα, αλλά για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των εφοπλιστών.

Από την ενημέρωση που έχω, προκύπτει ότι η απεργία έχει καθολική συμμετοχή σε όλα τα λιμάνια της χώρας. Αυτό στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα το οποίο οφείλει η κυβέρνηση να λάβει υπόψιν της. Με βάση τη μέχρι στιγμής στάση της κυβέρνησης και των εφοπλιστών, στη σύσκεψη των 13 σωματείων που θα γίνει αύριο (24/2) θα προτείνουμε τη συνέχιση και την κλιμάκωση της απεργίας. Για όποια προβλήματα δημιουργηθούν στο χώρο της Ακτοπλοΐας, την ευθύνη έχουν η κυβέρνηση και οι εφοπλιστές για την αδιάλλακτη στάση που δείχνουν στην αντιμετώπιση των δίκαιων αιτημάτων μας».