Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Υποχρέωση του κράτους η περίθαλψη των προσφύγων

Καρά Τεπέ. Φωτό: Μ. Λαγουτάρης / Getty

Το  Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε στις 21 Ιουλίου απόφαση ασφαλιστικών μέτρων με την οποία διατάσσει την ελληνική κυβέρνηση να εγγυηθεί συνθήκες διαβίωσης που δεν συνιστούν απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, όπως και να παράσχει επαρκή υγειονομική περίθαλψη συμβατή με την κατάσταση της υγείας τους σε 3 πρόσφυγες με σοβαρά προβλήματα υγείας εκ των οποίων οι 2 είναι ανήλικοι.

Να μεταφερθούν άμεσα από την προσφυγική δομή του Καρά Τεπέ της Λέσβου στην ενδοχώρα και να τους παρασχεθεί κατάλληλη στέγαση και πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη ζητά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), εγκρίνοντας την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν μέσω της οργάνωσης Fenix Humanitarian Legal Aid.

Αν και έχει αρθεί από το Φεβρουάριο ο γεωγραφικός περιορισμός λόγω της σοβαρότητας της ιατρικής τους κατάστασης, οι αρχές δεν προχώρησαν στη μεταφορά τους στην Αθήνα, όπου θα μπορούσαν να έχουν την απαιτούμενη ιατρική παρακολούθηση και θεραπεία, όπως άλλωστε συνιστούσε το Γενικό Νοσοκομείο της Μυτιλήνης Βοστάνειο.

Οι προσφεύγοντες αναγκάστηκαν να ζήσουν υπό απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες ασυμβίβαστες με το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για πάνω από 18 μήνες από την άφιξή τους στη Λέσβο την 1η Ιανουαρίου 2020: αρχικά σε μια αυτοσχέδια σκηνή στον καμπ της Μόριας, στη συνέχεια στους δρόμους της Μυτιλήνης μετά την πυρκαγιά στο καμπ της Μόριας και τέλος στο καμπ Καρά Τεπέ-Μαυροβουνίου.

Πρόκειται για τον Α.Α., θύμα βασανιστηρίων στη χώρα του και πρόσφυγα πολέμου, την Μ.Α., ένα παιδί 5 ετών, πρόσφυγα πολέμου, και τον Μ.Ν.Α., ένα παιδί 10 ετών, πρόσφυγα πολέμου.

«Η Fenix εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τις συνθήκες διαβίωσης στο καμπ Καρά Τεπέ-Μαυροβουνίου και την αδυναμία πρόσβασης στην απαραίτητη ιατρική περίθαλψη και στην κατάλληλη στέγαση, ακόμη και για τους πιο ευάλωτους πρόσφυγες. Η Fenix τονίζει ότι υπάρχουν πολλοί πρόσφυγες που ζουν κάτω από απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες στο καμπ Καρα Τεπέ-Μαυροβουνίου, χωρίς πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που χρειάζονται και δικαιούνται. [...] Η παρέμβαση του ΕΔΔΑ δεν θα πρέπει να απαιτείται προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της βάσει του εθνικού και του διεθνούς δικαίου», σημειώνει η οργάνωση.

Δήμητρα Λιναρδάκη