Εργατικό κίνημα
Άγιος Σάββας: Στάση εργασίας ενάντια στις απολύσεις

3/8, νοσοκομείο Αγιος Σάββας. Φωτό: Αφροδίτη Φράγκου

Με επιτυχία έγινε στις 3 Αυγούστου η τρίωρη στάση εργασίας των εργαζόμενων στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας με αιτήματα τη στελέχωση του νοσοκομείου, τη χορήγηση των αδειών και των ρεπό, όχι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, όχι στους εργολάβους. 

Η Άννα Ψαρρού, συμβασιούχος ορισμένου χρόνου στην καθαριότητα, εξηγεί στην Εργατική Αλληλεγγύη: “Σήμερα κάνουμε στάση εργασίας γιατί μας απολύουν. Έχουμε πάρει παράταση μέχρι τέλος Οκτώβρη και μετά θα φέρουν συνεργείο. Στο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας Νίκος Κούρκουλος που είναι παράρτημα του Αγίου Σάββα ήδη έχουν δρομολογήσει να μπει ιδιωτικό συνεργείο. Πολλοί από εμάς είμαστε πολλά χρόνια και έχουμε ζήσει τα συνεργεία. Τα πράγματα χωρίς τον εργολάβο είναι πολύ καλύτερα και γι' αυτό δεν θέλουμε να γυρίσουμε εκεί. Διεκδικούμε να πάρουμε τις άδειές μας και τα ρεπό που μας χρωστάνε. Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τεράστιες κι έτσι ο φόρτος είναι μεγάλος και έχουμε κουραστεί. Υπάρχουν μέρες κανονικής λειτουργίας που το χειρουργείο λειτουργεί με μόλις δυο άτομα. Εγώ είμαι 25 χρόνια εδώ και δεν έχω ξαναδεί άλλη περίοδο με τόσο λίγο προσωπικό όσο τώρα, εν καιρώ πανδημίας, που θα έπρεπε η απολύμανση να είναι πολύ περισσότερη.”

Μία από τις διαστάσεις της επιστροφής του εργολάβου που αναδείχθηκε στη συνέλευση που ακολούθησε είναι οι διακρίσεις σε βάρος των ανάπηρων εργαζόμενων που θα σημάνει το ιδιωτικό συνεργείο. Μπήκε το αγωνιστικό πρόγραμμα του Αυγούστου που περιλαμβάνει Επιτροπή Αγώνα την Πέμπτη 5 Αυγούστου στις 12 το μεσημέρι, εξόρμηση αντιπροσωπείας του σωματείου στο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας την Παρασκευή 6 Αυγούστου στις 7πμ, καθώς και εγρήγορση να μπλοκαριστεί ο ερχομός του ιδιωτικού συνεργείου, προετοιμασία για τις απεργιακές κινητοποιήσεις της 26 Αυγούστου και του διημέρου της ΔΕΘ στις 10 και 11 Σεπτέμβρη.