Εργατικό κίνημα
26/8 Απεργία στα Νοσοκομεία

29/7, Υπουργείο Υγείας. Φωτό Αφροδίτη Φράγκου

Κινητοποίηση στο Υπουργείο Υγείας πραγματοποιήθηκε στις 29/7 ενάντια στις απολύσεις που φέρνει το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζόμενων σε Υγεία και Πρόνοια. Στο κάλεσμα του Συντονιστικού των Νοσοκομείων και του Συλλόγου Εργαζόμενων του Αγίου Σάββα ανταποκρίθηκαν εργαζόμενοι και εργαζόμενες από την Υγεία και άλλους κλάδους, καθώς και σωματεία και πρωτοβουλίες. Επόμενος απεργιακός σταθμός σε αυτή τη μάχη είναι η πανελλαδική στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ στις 26 Αυγούστου.

Ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων του νοσοκομείου Άγιος Σάββας, τόνισε στον χαιρετισμό του: “Οι συναδέλφισσες και οι συνάδελφοι στην καθαριότητα του Άγιου Σάββα έχουν οργανώσει μεγάλες συνελεύσεις και κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις. Την Τρίτη στο νοσοκομείο έχουμε απεργία. Διεκδικούμε από την ΠΟΕΔΗΝ και την ΟΕΝΓΕ να καλύψει τις κινητοποιήσεις που απλώνονται παντού και να κλιμακώσει γρήγορα απεργιακά.”

Η Αργυρή Ερωτοκρίτου, γιατρός στο Γεννηματάς, υπογράμμισε: “Για τη διάδοση του κορονοϊού δεν φταίνε οι ανεμβολίαστοι αλλά οι χιλιάδες ελλείψεις. Κάθε εφημερία είναι δραματική, στο Γεννηματάς οι ασθενείς περιμένουν 10 ώρες για να εξεταστούν. Είναι επικίνδυνο για την υγεία τους. Χρειαζόμαστε μαζικές προσλήψεις και για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, αλλά και για να εξηγήσουμε στον κόσμο γιατί χρειάζεται να εμβολιαστεί.”

Ο Άγγελος Σπανόπουλος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Τουριστικών Συνοδών, συμπλήρωσε: “Ο τουρισμός άνοιξε και πάλι χωρίς μέτρο και χωρίς σχέδιο και όταν η πανδημία φούντωσε είπαν ότι φταίνε οι ανεμβολίαστοι σερβιτόροι -όχι τα πλοία που ήταν γεμάτα για τα κέρδη των εφοπλιστών. Οι εργάτες οργανώνονται από τώρα για να μην περάσουν οι επιθέσεις.”

“Σαν λήπτες των υπηρεσιών Υγείας δεν δεχόμαστε αποδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού με το πρόσχημα του εμβολιασμού”, επισήμανε ο Νίκος Σμπαρούνης, εργαζόμενος στο Μετρό, του οποίου το σωματείο είχε καλέσει στην κινητοποίηση της 29/7. “Η συνεχής και σκόπιμη υποβάθμιση της δημόσιας συγκοινωνίας προκαλεί τέτοιο συνωστισμό που είναι πολύ χειρότερη εστία μετάδοσης του κορονοϊού από οποιαδήποτε μερίδα ανεμβολίαστων υγειονομικών”, συμπλήρωσε.

“Ο Κικίλιας και ο Κοντοζαμάνης δεν έχουν κάνει ούτε μία πρόσληψη μονίμων. Δεν τους ενδιαφέρει που έχουν εμβολιαστεί το 80 με 90% των εργαζόμενων στα νοσοκομεία, ψάχνουν να βρουν 10 χιλιάδες ανθρώπους να διώξουν. Ήδη η ΠΟΕΔΗΝ καλεί σε απεργιακή κινητοποίηση στις 26 Αυγούστου και η ΑΔΕΔΥ μαζί με όλα τα συνδικάτα σε αγωνιστικό διήμερο στη ΔΕΘ, 10 και 11 Σεπτέμβρη”, τόνισε ο Χρίστος Αργύρης, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ.

“Χρησιμοποιούν την πανδημία για να φέρουν ιδιώτες στο ΕΣΥ”, υπογράμμισε ο Τάσος Αναστασιάδης από τον Συντονισμό Ενάντια στα Μνημόνια. “Θα φέρουν ιδιωτικά συνεργεία που τα έχουν οι κολλητοί των απατεώνων του Υπουργείου. Στις 26 Αυγούστου θα είμαστε εδώ εκατοντάδες. Ετοιμαζόμαστε για τη μεγάλη κινητοποίηση των νοσοκομείων της 10 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη και τη μάχη της ΔΕΘ στις 11 Σεπτέμβρη. Γιατί παλεύουμε για να ανατρέψουμε συνολικά αυτή την κυβέρνηση”.